Uitvinding: gadgets opladen door ze te gebruiken

Uitvinding: gadgets opladen door ze te gebruiken

10-12-2016 17:31 Laatste update: 27-04-2018 00:55

Amerikaanse wetenschappers weten met een nieuw soort folie energie uit beweging te halen. Daardoor zouden we apparaten minder vaak hoeven op te laden.

"Ik denk dat mensen in de toekomst hun smartphone een hele week niet op hoeven te laden, omdat ze hem kunnen opladen door met hun vingers over het scherm te bewegen", zegt Nelson Supelveda, die het onderzoek leidde. "Apparaten die opgeladen worden met beweging komen steeds dichterbij."

En dat opladen doet de smartphone met een soort folie, gemaakt van een paar dunne vellen geleidend materiaal, waar onder andere zilver in zit. Daar worden ionen aan toegevoegd zodat er geladen deeltjes in zitten. De technologie kan verwerkt worden in allerlei apparaten, waaronder smartphones. Als het folie wordt dubbelgevouwen, wekt het nog meer energie op.

De onderzoekers hebben het folie, dat FENG (biocompatible ferroelectret nanogenerator) heet, getest op een LCD-touchscreen en op een flexibel toetsenbord. Het is zo dun als een vel papier en kan op verschillende maten gemaakt worden. Omdat het zo licht, flexibel, duurzaam en goedkoop is, verwachten de onderzoekers dat FENG een goede alternatieve manier kan worden om apparaten op te laden.