Vanaf volgend jaar te koop: robot die je eten maakt

Vanaf volgend jaar te koop: robot die je eten maakt

21-08-2017 15:01 Laatste update: 26-04-2018 18:12

Een Londens bedrijf ontwikkelt een robotkeuken. Twee mechanische armen kopiëren het gedrag van menselijke koks.

De Robotic Kitchen van Moley wordt geleverd inclusief oven, kookplaat, wastafel, koelkast en afwasmachine. Als je even geen zin hebt in robot-eten, dan kan de keuken ook door menselijke koks worden gebruikt.

De gerechten bestel je online, waarna je de ingrediënten in de juiste kastjes moet zetten. Dan weet de robot precies waar welk ingrediënt staat. Daarna is de belofte dat de robot het helemaal zelf gaat doen.

Menselijke bewegingen

De robotarmen worden getraind door menselijke koks. Een kok wordt gevolgd tijdens het bereiden van een gerecht. De bewegingen worden opgeslagen en daarna door de robotarmen gekopieerd.

Volgens Moley worden daarom gerechten op sterrenrestaurant-kwaliteit geserveerd. 

Planning: 2018

Een woordvoerder van het bedrijf laat aan RTL Z weten dat de planning is om in 2018 de keuken te gaan verkopen. De robotkeuken werd voor het laatst getoond in 2015, tijdens de Consumer Electronics Show in Shanghai. Volgens de woordvoerder zijn alle investeringen binnen en is het nu wachten op de afronding van de ontwikkeling.

De makers van Moley verwachten dat de prijs binnen drie jaar zakt naar zo'n 35.000 dollar.

Haalbaar?

TU/e-professor Maarten Steinbuch, gespecialiseerd in robotica, zit in ieder geval niet te wachten op een robotkeuken. "Ik vind koken wel gezellig, dus ik hoef hem niet in mijn huis."

Hij verwacht niet dat de robotkeuken erg populair gaan worden thuisgebruik. "Maar voor hoge-productiekeukens, zoals in verzorgingshuizen, kan ik me voorstellen dat het loont om te automatiseren."

Het is daarbij belangrijk dat de robot te programmeren is door de eindgebruiker, zodat de robot snel nieuwe gerechten kan leren. Maar de robotica is op dit moment gewoon nog niet ver genoeg. "Wat nu als je een eitje laat vallen? Dan moet de robot ook weer weten hoe hij het opruimt."

Op de korte termijn is het dus te ingewikkeld en te duur. Steinbuch: "Het wordt pas interessant als de robot zelf boodschappen kan gaan doen. Maar daar zijn we de komende tien jaar nog niet."