Verkoopverbod voor gecrowdfunde ligzak: namaak

Verkoopverbod voor gecrowdfunde ligzak: namaak

19-05-2016 15:11 Laatste update: 27-04-2018 06:36

De ligzak Kaisr was een crowdfundhit, maar lijkt volgens de rechter te veel op de Lamzac van Fatboy. De Kaisr mag niet meer verkocht worden in de EU.

De kwestie draait om ligzakken. Die kunnen heel eenvoudig worden gevuld met lucht, gewoon door een paar keer er mee te wapperen. Daarna kun je de zak gebruiken als kussen waarop je kunt zitten of liggen, bijvoorbeeld in het park of op het strand. Fatboy, die de Lamzac op de markt brengt, was boos dat Kaisr een soortgelijk product verkoopt en spande een rechtszaak aan. Die verloor Kaisr.

Als de rechter oordeelt dat je onmiddellijk moet stoppen met de productie, verkoop en verspreiding van je product in de Europese Unie dan heb je wel een probleem, zou je zeggen. Maar de woordvoerder van Kaisr Original geeft aan dat er meer oplossingen zijn. In de Europese Unie wordt Kaisr nu weliswaar beperkt, maar van de totale omzet komt slechts iets meer dan een kwart uit de EU, de rest komt uit andere landen. ''In de top-drie belangrijkste landen zit geen Europees land'', aldus de woordvoerder. Welke landen dat zijn, wil hij niet zeggen.

Er zou nog een gesprek met de makers van de Lamzac kunnen komen, geeft de woordvoerder van Kaisr desgevraagd als voorbeeld van hoe het bedrijf nu verder gaat. Ook is hoger beroep mogelijk. Volgende week maakt Kaisr bekend welke stappen het gaat nemen.

Bekijk ook het interview met de bedenker van Lamzac eerder in Bright TV:

Ook veel Chinese copy-cats

''Het is een beetje een raadsel waarom Fatboy juist ons heeft uitgekozen om voor de rechter te slepen'', zegt de woordvoerder van Kaisr. Er is ook een Deens bedrijf dat dit soort ligzakken maakt en 'een hele berg Chinezen'. ''Veel bedrijven uit China die ligzakken maken gebruiken zelfs de naam van Kaisr, om aan te geven wat ze eigenlijk maken. We moeten het misschien maar zien als een compliment, ze verwachtten een dreiging van ons."

Hoe dan ook, Kaisr legt het hoofd niet in de schoot en wil met een serie nieuwe producten komen in de komende maanden, in dezelfde categorie 'zak lekker onderuit en chill'. Wat voor producten dat precies zijn en wanneer we ze kunnen verwachten, wil de woordvoerder nog niet kwijt; wel dat ze volgens hem niet onder het vonnis vallen. ''We hebben het volste vertrouwen dat dit goed afloopt. Op website waar rechtspraak wordt uitgelegd staat dat je geen patent kunt krijgen op het vangen van lucht in een zak, het gaat om onzinnige details, zoals de hoogte van het product. Dat maakt de uitspraak teleurstellend, maar tegelijkertijd ook weer makkelijk oplosbaar."

4 miljoen dollar crowdfunding

Kaisr werd bekend doordat het via crowdfunding een kleine 20.000 dollar wilde ophalen, maar eindigde met 4,1 miljoen dollar. De woordvoerder wil niet zeggen of dat geld is gebruikt voor de productie, of dat het nog op de bank staat.

Abonneer je gratis op het Bright YouTube-kanaal