Video: robotarm geïnspireerd op een octopus
Nieuws

Video: robotarm geïnspireerd op een octopus

vrijdag 31 maart 2017 13:05

Het Duitse roboticabedrijf Festo ontwikkelde een robotarm die is geïnspireerd op de tentakels van een inktvis.

Robots die op dieren lijken zoals die van Google-bedrijf Boston Dynamics kunnen er heel eng uitzien. Zo niet deze OctopusGripper van het Duitse Festo. De bewegingen van de robotarm, die de grip van een inktvistentakel nabootst, zijn ronduit elegant te noemen. OctopusGripper is in staat om met silicone zuignappen objecten vast te pakken. 

De robotarm gebruikt perslucht waarmee de tentakel zich voorzichtig rondom objecten buigt. Vacuüm in de zuignappen geeft de robottentakel zijn grip op de voorwerpen. Zo pakt OctopusGripper een bal, een opgerold tijdschrift en een metalen buis. Ook schenkt hij een glas water in vanuit een fles.

Festo laat zich voor robotica vaker inspireren door de natuur. Het bedrijf maakte eerder al prachtige robots zoals de SmartBird, de BionicOpter en de AirPenguin en een eMotionButterfly-vlinder.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Nieuwsbrief