Vier jaar durende livestream tegen Trump

Vier jaar durende livestream tegen Trump

30-01-2017 16:40 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Deze livestream is een anti-Trump-kunstwerk.

Wat kun je doen als je het niet eens bent met het beleid dat volgt uit de meerderheid van stemmers in je land? Een New Yorkse kunstenaar heeft een uitlaatklep gevonden in de vorm van een online camera waar wij ook op kunnen meekijken. Inmiddels is hij ervoor opgepakt en ook die arrestatie staat online.

He Will Not Divide Us heet het project van Hollywood-acteur en kunstenaar Shia LaBeouf. En dat lijkt te lukken. Sinds vrijdag zijn er mensen uit het gemeentebestuur, een blanke oma, een zwarte zanger, een Pakistani, Aziaat, en Latino jongeren langs geweest om te laten zien dat zij zich niet laten opsplitsen door het mantra He will not divide us uit te spreken. En dat is nog maar het begin van het 4 jaar (net zo lang als een regeringsperiode) durende project.

De 4 jaar durende livestream wordt opgenomen met een camera in de buitenmuur van het New Yorkse Museum of the Moving Image. Shia LaBeouf organiseerde eerder een marathon rond het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hij vertoonde zich op een rode loper met een papieren zak over zijn hoofd waarop de tekst “I’m not famous anymore”. Mooiste bijdrage aan zijn laatste project is student computerkunde Jackie die met een papieren zak over zijn hoofd met daarop “I’m not important anymore”.

Het kunstwerk dat moet verenigen blijkt ook verdeeldheid te laten zien. Ook aanhangers van Trump weten de online spreekbuis te vinden. Zaterdag was te zien hoe beide kampen elkaar voor de camera troffen. LaBeouf is zelfs door neo-nazi’s aangepakt en wegens intimidatie opgepakt door de politie. Het museum zegt de camera te laten hangen zolang iedereen zich gedraagt. Zo is het pleintje een mini-amerika geworden, met alvast een muur in de vorm van een door de politie geplaatst hek.