Volg Delfts team bij Hyperloop-wedstrijd in VS

Volg Delfts team bij Hyperloop-wedstrijd in VS

27-01-2017 16:00 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Een team van de TU Delft doet dit weekend in Californië met een eigen module mee aan de wedstrijd rond transportsysteem Hyperloop.

Delft Hyperloop is dit weekend een van de deelnemers aan een internationale wedstrijd rond het supersnelle transportsysteem Hyperloop, bij ruimtevaartbedrijf SpaceX in Los Angeles. De Hyperloop kan in theorie snelheden tot 1200 km/u halen. Het team van de TU-Delft heeft een eigen capsule ontworpen.

De grote rivaal van Delft Hyperloop is het team van de Amerikaanse MIT-universiteit. Tot en met maandag volg je de ontwikkelingen tijdens de Hyperloop-wedstrijd hier via Bright.nl en op ons YouTube-kanaal.

Elon Musk

De TU-studenten willen de Hyperloop-capsule vooruittrekken met magneten. Het concept voor de Hyperloop is enkele jaren geleden door Musk bedacht. De TU Delft-studenten hebben zijn plan niet geheel overgenomen, doordat ze gebruik maken van permanente magneten in plaats van elektromagneten. 

Aan de wedstrijd, die vrijdag begon, doen 30 studententeams van over de hele wereld mee. De komende dagen gaan zij hun ontwerpen testen in een speciaal aangelegde buis van anderhalve kilometer. 

Wat is de Hyperloop?

De Hyperloop moet een nieuwe vorm van transport worden, en kan de brug slaan tussen een treinreis en het nemen van het vliegtuig. Passagiers nemen plaats in een buis, die vervolgens met een enorme snelheid door een vacuümbuis wordt geschoten. Denk aan ouderwetse buizenpost, maar dan op een veel grotere schaal en met mensen in plaats van brieven. Omdat er bijna geen luchtweerstand zit in de buis, kan je met een Hyperloop enorme snelheden bereiken. Er wordt zelfs al geschermd met snelheden van 1200 kilometer per uur. 

Wat gebeurt er dit weekend?

De wedstrijd is uitgeschreven door SpaceX en een idee van Elon Musk. Hij is zelf een groot voorstander van de Hyperloop, maar maakte zijn plannen openbaar omdat hij er naar eigen zeggen zelf geen tijd voor had. Om het project wel op gang te helpen, schreef SpaceX deze competitie uit. 

Die wedstrijd ging specifiek om de capsules waarin je als passagier komt te zitten. De wedstrijd loopt al bijna anderhalf jaar. Er waren 115 teams die een ontwerp inleverden bij SpaceX, waarvan er 30 doorgingen naar de volgende ronde en een prototype konden gaan bouwen. 

Maakt 'Team Delft' kans? 

Ja, en sterker nog, we maken best een aardige kans. Het team van Delft Hyperloop wist in de competitie indruk te maken met hun ontwerp. In de vorige ronde die nog puur draaide om het ontwerp, werden ze tweede. Ze moesten alleen de studenten van MIT voor zich laten. Dat is dan voorlopig ook de grote concurrent. 

Wanneer is de winnaar bekend?

Dit weekend is wordt er naast het hoofdkantoor van SpaceX drie dagen lang de finale gehouden. Op zondag wordt daar rond 5 uur 's middags de winnaar bekend gemaakt. Dat is de lokale tijd in Los Angeles, dus met het tijdverschil erbij gerekend is dat hier om 02:00 ’s nachts. 

Wat er daarna gaat gebeuren voor de winnaar, is nog niet helemaal duidelijk. SpaceX heeft al wel aangekondigd dat het in de zomer van 2017 nog een wedstrijd gaat houden. Die wedstrijd zal puur gaan om de maximale snelheid. Teams die nu meedoen, kunnen opnieuw deelnemen aan die wedstrijd. 

Vorig jaar was Bright TV bij de onthulling van de capsule door Delft Hyperloop: 

Hieronder zie je de testbaan in Californië, langs de weg en in de buurt van het hoofdkwartier van SpaceX:

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft Delft Hyperloop succes gewenst: