Vorig jaar kwamen er elke dag half miljoen zonnepanelen bij

Vorig jaar kwamen er elke dag half miljoen zonnepanelen bij

27-10-2016 08:18 Laatste update: 27-04-2018 02:28

Hoewel kolencentrales nog altijd goed zijn voor bijna 40 procent van de wereldwijde energievoorziening groeit het aandeel groene energie snel.

Vorig jaar werden er elke dag een half miljoen nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd. In totaal nam de capaciteit voor groene energie in 2015 toe met 153 gigawatt, zo blijkt uit cijfers van het Internationale Energie Agentschap (IAE). Dat is meer dan de totale energiecapaciteit van Canada.

De belangrijkste reden voor de snelle groei is dat de kosten voor hernieuwbare energie razendsnel dalen. Het bouwen van windparken op land werd tussen 2010 en 2015 zo'n 30 procent goedkoper. De kosten van grote zonnecentrales daalden in dezelfde periode met maar liefst tweederde.

Het IAE verwacht dat de kosten de komende jaren verder zullen dalen: windenergie zal de komende vijf jaar nog eens 15 procent goedkoper worden, terwijl de prijsdaling bij zonne-energie ongeveer een kwart zal bedragen.

Luchtvervuiling

Volgens het IAE groeit hernieuwbare energie veel sneller dan waar eerder vanuit werd gegaan. Het agentschap verwacht dat hernieuwbare energie in 2021 goed is voor 28 procent van de totale energieproductie. Dat is met name omdat landen als de VS, China, India en Mexico de ontwikkeling van groene energie meer steunen.

Met name China valt op. Dat land is in zijn eentje goed voor bijna 40 procent van de capaciteitsgroei van groene energie. China hoopt door over te stappen op wind- en zonne-energie ook de luchtvervuiling terug te dringen.