VS klaagt 9 Iraniërs aan voor megahack

VS klaagt 9 Iraniërs aan voor megahack

24-03-2018 13:00 Laatste update: 13:20

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft negen Iraniërs aangeklaagd voor het jarenlang stelen van gegevens van bedrijven en universiteiten

Volgens de FBI gaat het om staatshackers die ook op Nederlandse universiteitsnetwerken actief waren. Sinds 2013 is ingebroken in de computersystemen van 47 bedrijven, 144 Amerikaanse universiteiten en 176 universiteiten verspreid over 21 andere landen, waaronder ook Nederland, blijkt uit de aanklacht van de federale aanklager. In totaal is 31 terabyte aan data buitgemaakt en doorverkocht.

'Iran gaf opdracht'

De verdachte hackers, tussen de 24 en 39 jaar oud, zijn allen staatsburgers van Iran. Volgens de Amerikaanse Justitie zijn zij gelieerd aan het Mabna Institute, een in Iran gevestigde organisatie. Veel van de inbraken waren in opdracht van de Iraanse Revolutionaire Garde, het militaire elitecorps dat onder meer inlichtingen verzameld voor Iran.

De Amerikaanse officier van justitie Berman noemt het een bijzondere vervolging. "We hebben misdadigers ontmaskerd die zich normaal gesproken achter de enen en nullen van de computercode verbergen", zegt hij. "Het is één van de grootste door de overheid gesponsorde hackcampagnes ooit die vervolgd wordt door het Ministerie van Justitie."

100.000 emailaccounts hoogleraren

De Iraniërs worden beschuldigd van het aanvallen van ruim 100.000 e-mailaccounts van hoogleraren, waarbij in 8.000 accounts daadwerkelijk werd ingebroken. Ook is bij het hacken van universiteits- en bibliotheeknetwerken intellectueel eigendom gestolen, blijkt uit FBI-onderzoek.

De negen verdachten zijn allemaal op vrije voeten. Of zij ooit in de beklaagdenbank terecht komen is sterk de vraag: Iran en Amerika hebben geen uitleveringsverdrag. Wel lopen de negen risico bij het reizen naar landen die wel uitleveren naar de VS. De straffen die worden geëist variëren van twee tot twintig jaar celstraf.

Lees ook:

'Hackaanval op Saudische olieraffinaderij'

'Iraniërs hackten Nederlandse universiteiten'