Weekendtip: stijg op tot de nok van de kerk

Weekendtip: stijg op tot de nok van de kerk

14-01-2017 23:01 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Deze installatie brengt je door een verticaal doolhof naar het hoogste kerkraam.

Bij het binnenlopen van een kerk raak je meestal al onder de indruk van de hoogte. Tel daarbij op dat dit plaatsvindt in het oudste gebouw van Amsterdam en dat je naar het hoogste kerkraam gaat. Huiveringwekkend?

Into the air is de nieuwste installatie van gerenommeerd kunstenaar Marinus Boezem. Je zou hem de Flying Dutchman kunnen noemen, nog voor Floris Kaayk met zijn Human Birdwings de digitale wereld veroverde. Je kunt Boezem ook kennen van de Groene kathedraal aan de A27 als je Flevoland binnenrijdt. Daar zette hij de kathedraal van Chartres neer, uitgevoerd in bomen in plaats van baksteen. De kerk lijkt een thema in zijn werk.

Het verticale labyrint Into the air is te beleven in de Oude Kerk, het oudste gebouw van Amsterdam. Een liftjongen helpt je een bouwlift in te stappen waarna je alleen naar boven gaat. De gewelven in, 19 meter omhoog tot aan het hoogste kerkraam, waar Boezem op een spiegel een persoonlijke boodschap voor je heeft achtergelaten. Into the air van Marinus Boezem is nog tot 26 maart te zien en beleven. Om van de schrik te bekomen kun je een koffietje doen in de door KoelhuisFRIGO ontworpen bar van de Oude Kerk.