Wereldwijde cyberaanval lijkt over hoogtepunt heen

Wereldwijde cyberaanval lijkt over hoogtepunt heen

29-06-2017 17:46 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Er hebben zich geen nieuwe bedrijven gemeld die besmet zijn met het Petya-virus, meldt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Sinds dinsdag teistert het Petya-virus bedrijven over de hele wereld. Petya infecteert computers en zet bestanden op slot. Om weer toegang te krijgen tot die bestanden, moet je 300 dollar aan losgeld in bitcoin betalen. Binnen een paar uur na de uitbraak van het virus werkte de betaaloptie al niet meer. Het is nog niet duidelijk wie er achter de aanval zit.

Opvallend slechte betaaloptie

Experts vinden het opvallend dat het virus goed is ontworpen en door professionals is gemaakt, maar dat de betaaloptie zo slecht is. Sommige beveiligingsexperts denken dat het virus niet is verspreid om geld te verdienen, maar om zo veel mogelijk schade aan te richten. Het NCSC zegt dat er helaas nog geen zicht is op een oplossing voor het virus. "Dit betekent dat bedrijven die hiermee besmet zijn, een nieuwe installatie moeten doen en hun back-ups terug zullen moeten zetten.''

De computersystemen van verschillende containerterminals in de Rotterdamse Haven liggen nog steeds stil. En ook bij postbedrijf TNT Express zijn de problemen niet voorbij. Volgens deskundigen loopt de schade al in de miljoenen.  

Oekraïne hard getroffen

Oekraïne is het land dat het hardst is getroffen door Petya: banken, energiebedrijven, openbaar vervoer en zelfs een systeem dat omgevingsstraling bij de kerncentrale Tsjernobyl monitort zijn slachtoffer van Petya. De computersystemen van de Nederlandse overheid zijn volgens het NCSC niet getroffen door de aanval.