Wie zat er achter de grote cyberaanval?

Wie zat er achter de grote cyberaanval?

22-10-2016 09:57 Laatste update: 27-04-2018 02:28

Door serveraanvallen op het bedrijf Dyn waren veel populaire websites vrijdag een tijd onbereikbaar. Mogelijk zaten Wikileaks-sympathisanten er achter.

Het bedrijf Dyn kreeg twee DDoS-aanvallen te verwerken. Bij zo'n aanval krijgen servers een enorme hoeveelheid verkeer tegelijk te verwerken, waardoor normale verzoeken niet aankomen.

Dyn is een bedrijf dat internetverkeer regelt. Als hackers zo'n bedrijf aanvallen, kunnen ze veel websites tegelijk platleggen. Bezoekers krijgen foutmeldingen te zien. Een succesvolle aanval op zo'n bedrijf kan meer schade aanrichten dan het platleggen van één of een paar websites. Websites die er gisteren last van hadden, waren onder meer Twitter, Amazon, CNN, Airbnb, Netflix, Spotify, Pinterest, SoundCloud, PayPal, het PlayStation Network en de BBC. In Nederland was de website van Buienradar.nl uren onbereikbaar.

Het is niet bekend wie achter de aanval zitten en wat hun motief is. Maar Wikileaks denkt dat sympathisanten van de klokkenluiderssite achter de aanval op internetinfrastructuur in de VS zitten. Dat zou een wraakactie zijn voor het afsnijden van de internettoegang van Julian Assange. In een tweet werd gisteravond opgeroepen met de aanval te stoppen.