Wifi-routers bieden straks hogere snelheden

Wifi-routers bieden straks hogere snelheden

30-06-2016 07:00 Laatste update: 27-04-2018 05:03

Nieuwe eisen voor wifi-routers maken hogere datasnelheden mogelijk.

De Wifi Alliance, dat de wifi-standaard overziet, heeft de eisen voor zijn certificaat aangepast. Nieuwe wifi-routers kunnen voortaan signalen naar meerdere apparaten tegelijk sturen. Deze techniek, MU-MIMO, stelt routers in staat om meerdere apparaten tegelijk te bedienen zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid of stabiliteit, schrijft de Wifi Alliance.

Apparaten die het nieuwe wifi-certificaat van de organisatie willen moeten dit straks ondersteunen. Dat geldt ook voor de ondersteuning van kanalen van 160 MHz (momenteel alleen 80 MHz). Die verandering kan een verdubbeling van de datasnelheid betekenen. Het nieuwe Wi-Fi CERTIFIED ac gebruikt de 5 GHz-band, voor een hogere bandbreedte dan de 2.4 GHz-band waar veel oude wifi-routers nog op zitten.

Veel nieuwe wifi-routers ondersteunen de wifi-ac-standaard al. Het nieuwe certificaat is daar een aanvulling op. Volgens de Wifi Alliance zorgen de aangescherpte eisen er onder meer voor dat streamen van ultra-hd-beelden soepeler gaat.

Last van een brakke wifi-verbinding? Check deze 7 tips om je wifi te verbeteren. Kijk ook de proefaflevering van onze serie Wifi-Man:

Abonneer je gratis op ons kanaal, klik hier.