'Zelfvliegende Airbus-taxi eind dit jaar klaar voor testrit'

'Zelfvliegende Airbus-taxi eind dit jaar klaar voor testrit'

16-01-2017 16:51 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Dit prototype voor autonome vliegende auto's moet eind dit jaar een testrit maken.

Vliegtuigmaker Airbus is heel serieus over een zelfvliegende taxi. Vorig jaar vormde het bedrijf een divisie genaamd Urban Air Mobility waarmee concepten worden verkend om passagiers in een helikopter-achtig voertuig naar hun bestemming te brengen. Deze taxi kan via een app worden besteld, op dezelfde manier waarop je een Uber regelt.

"Honderd jaar geleden ging stadstransport ondergronds", zegt Airbus CEO Tom Enders. "Nu hebben we de technologie om boven de grond te gaan. Op dit moment zijn we in een experimentele fase, maar we nemen de ontwikkelingen heel serieus." Daarnaast stelt hij dat de techniek wel schoon moet zijn om verdere vervuiling in steden te stoppen.

Enders zegt dat vliegen een logische stap is voor vervoer in steden en dat het flink wat geld kan schelen: "Je hoeft geen miljarden te spenderen aan het bouwen van wegen en bruggen."

Wetten en regels aanpassen

Onder de naam Project Vahana heeft Airbus aan een concept gewerkt, waarvan eind dit jaar een prototype de lucht in moet gaan. Het bedrijf verwacht in 2021 genoeg van de vliegtuigjes geproduceerd te hebben om mensen binnen steden te vervoeren. Er zal dan nog wel het één en ander moeten worden aangepast op het gebied van wet- en regelgeving. Het is namelijk niet toegestaan voor drones om zomaar over drukke stedelijke gebieden te vliegen. Daarnaast is het de vraag hoe Airbus de veiligheid weet te garanderen voor gebruikers en wettenmakers.

Nederlandse vliegende auto

Het Nederlandse Pal-V werkt al jaren aan een eigen vliegende auto, die niet autonoom vliegt. Het Brabantse bedrijf wil in 2018 deze eerste commerciële vliegende auto introduceren. De Pal-V Liberty is inmiddels al tientallen keren besteld of gereserveerd, meldde het bedrijf onlangs aan Bright.

Robert Dingemanse, medeoprichter en CEO van Pal-V, zei toe: "Van ons commerciële model is de snelheid circa 180 kilometer per uur, zowel op de weg als in de lucht. Rijdend accelereert een Pal-V verder als een sportauto."