Zonnepanelen met tin: goedkoper en milieuvriendelijker

Zonnepanelen met tin: goedkoper en milieuvriendelijker

25-11-2016 10:51 Laatste update: 27-04-2018 01:26

Nieuwe zonnecellen met tin in plaats van lood worden goedkoper en milieuvriendelijker.

Britse wetenschappers schrijven over hun onderzoek naar een nieuwe type zonnecel in het blad Nature Energy. In de huidige generatie commerciële zonnepanelen zit silicium om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Maar om het rendement te verhogen, is er een nieuwe generatie ontwikkeld die gebruikmaakt van perovskieten. Dat zijn kristallijne materialen die silicium vervangen, en een stuk goedkoper zijn dan silicium.

Lichter en flexibeler

De perovskieten zijn lichter en flexibeler dan siliciumzonnecellen, en kunnen daardoor veel creatiever ingezet worden, op bijvoorbeeld laptops, mobiele telefoons en auto's. En het rendement van de perovskieten is ook nog eens behoorlijk hoog: potentieel wel 20 procent, terwijl zonnepanelen die nu op daken liggen een rendement van rond de 15 procent halen. Klinkt goed dus, maar het probleem is dat perovskieten gebruikmaken van lood om het licht te absorberen, een relatief dure en milieuonvriendelijke stof. Daarom proberen wetenschappers al jaren om het lood te vervangen door tin.

Nog steeds een laag rendement

En dat is nu gelukt: de wetenschappers laten met hun onderzoek zien dat tinperovskieten stabieler zijn dan tot nu toe werd gedacht, en dat het productieproces ook nog eens flink versimpeld kan worden, waardoor de productiekosten lager uitvallen. Toch staan de wetenschappers nog wel voor een grote uitdaging: ze jubelen dat ze het hoogste rendement van tinperovskieten tot nu toe hebben behaald, maar dat ligt nog steeds behoorlijk laag op 3,56 procent. Het zal dus nog wel even duren totdat iedereen zonnepanelen op z'n laptop heeft.

Lees meer over zonne-energie:

De toekomst is zonniger dan je denkt