Nieuwsfeed voor toekomstig nieuws
Nieuws

Nieuwsfeed voor toekomstig nieuws

donderdag 26 april 2012 19:41

De Nederlandse start-up Zapaday lanceert een nieuwsdienst voor toekomstig nieuws. 

Zapaday, een internationale online nieuwsagenda, is gestart met een nieuwsdienst voor 'toekomstig nieuws'. De Nederlandse startup noemt dat Breaking Future News. De site analyseert online nieuws en Twitter om nieuwe krantenkoppen van de toekomst op te sporen. Per bericht meldt Zapaday hoeveel dagen er nog te gaan zijn tot de nieuwsgebeurtenis. Het werkt met een combinatie van technologie en een kleine redactie. 'Ons doel is om altijd de eerste of tweede te zijn die nieuw toekomstig nieuws oppikt, 24 uur per dag', aldus Zapaday-redactiechef Eva Hartog Skorobogatova. 

Zapaday gebruikt technieken voor 'natuurlijke taalinterpretatie' om duizenden nieuws-, overheids- en bedrijfswebsites te analyseren. De nieuwsdienst is momenteel gedeeltelijk geautomatiseerd en vereist nog goedkeuring van redacteuren. In juni schakelt de dienst helemaal over op de automatische piloot en komt het alleen met verhalen die volledig door computers zijn gevonden, geselecteerd en gepubliceerd.

De site biedt al een overzicht van onder meer toekomstige verkiezingen, staatsbezoeken, festivals, sportwedstrijden, productlanceringen, congressen en rechtszaken bieden. De online toekomstagenda kan zich aanpassen op basis van de locatie van de gebruiker.

De site gebruikt 'text-mining technologie' om te zoeken naar toekomstige gebeurtenissen op sites van kranten, bedrijven en overheden. Gebruikers kunnen zelf events toevoegen, net als op Wikipedia. Zapaday heeft ook een gratis iPhone-app genaamd Tomorrow. De startup wil geld verdienen met de verkoop van premium abonnementen met extra diensten en het aanbieden van kalenders voor bedrijven.

Onlangs haalde de online nieuwsagenda zijn eerste financiering op. V Ventures, onderdeel van de vereniging Veronica en onder meer eigenaar van persbureau ANP, heeft een onbekende investering in Zapaday gedaan.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Gaat m niet worden hoor

 

Zapaday komt misschien met nieuws uit de toekomst, Bright komt nu met <a href="http://www.bright.nl/zapaday-weet-het-nieuws-van-morgen">nieuws van 15 weken geleden</a>...

 

Michel, dit gaat over iets anders dan de lancering in januari. Toen lanceerden we de website Zapaday.com, met toekomstig nieuws voor elke dag en voor elk onderwerp. We gaan nu een stap verder en willen altijd de eerste, of tweede, zijn die NIEUW toekomstig nieuws publiceert, 24/7, in o.a. een feed. Vanwege operationele redenen is de lancering enkele dagen uitgesteld. Dat hebben we te laat aan Bright gemeld. Later meer.

 

Nieuwsbrief