Op zonne-energie rond de wereld varen duurt langer dan op wind
Nieuws

Op zonne-energie rond de wereld varen duurt langer dan op wind

maandag 07 mei 2012 11:25

PlanetSolar is terug in zijn thuishaven. Het is de eerste boot die alleen op zonne-energie een reis rondom de aarde maakte.

De MS Tûranor PlanetSolar vertrok negentien maanden geleden uit Monaco en maakte een reis rond de aarde van ruim 69.000 kilometer, geheel aangedreven door zonne-energie. Afgelopen vrijdag keerde PlanetSolar terug in zijn thuishaven. De solarboot deed op zes continenten havens aan en brak vier Guinness World records, waaronder de langste bootreis op zonne-energie en de eerste solarboot die de rond de aarde navigeerde. De bemanning moest zich tijdens de reis ook verdedigen tegen piraten.

De PlanetSolar voer over de Atlantische Oceaan, door het Panama Kanaal, over de Stille- en Indische Oceaan en de Middellandse Zee. De boot koerste zo dicht mogelijk langs de evenaar om optimaal de zon te benutten. Het gehele bovendek van de 31 meter lange en 15 meter brede boot is een groot zonnepaneel uitgebreid met ‘zonnepaneelvleugels’ om de 93,5 KW aan zonne-energie onder ideale omstandigheden te leveren.

Nu de boot zijn recordreis heeft gemaakt is het onduidelijk wat er met de PlanetSolar gaat gebeuren. De Duitse ondernemer Immo Stroeher die de reis financierde, zegt dat ze overwegen de boot te verhuren of zelfs te verkopen. “We staan open voor ideeën en praten met verschillende partijen over het gebruik als groen luxe jacht tot zelfs het gebruik van deze boot als ’s werelds grootste mobiele zonne-accu. Alles is mogelijk.”

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Ik mis alleen terugkoppeling met titel.

 

Nieuwsbrief