Plat van boven, grillig van onder
Creative Class

Plat van boven, grillig van onder

vrijdag 11 maart 2011 15:45

Organic Factory is een serie banken en krukken uit kunststof afval van de productie van slangen en buizen.

Afval is voedsel, volgens Michael Braungart. Afval is een meubel, zegt Ruben Thier. Hij zag een machine die plastic slangen en buizen voor de kassenbouw in het Westland produceert en daarbij hompen kunststof in prachtige kleuren als afval op de grond laat druipen. 

Van zo'n kunststof klont maakt Thier een krukje of bank voor buiten. Geraakt door het feit dat machines die geometrische halffabrikaten produceren zulk organisch afval maken in de meest felle kleuren, begint hij het afstudeeronderzoek Organic Factory voor de Design Academy. 'De poten en het oppervlak zijn mijn bijdrage, zodat het afval ineens een bruikbaar eindproduct is,' mailt hij aan Bright. 'Ik schaaf de onderste laag weg van zo'n gekke vorm, zodat een zitvlak ontstaat. De poten boor ik in de grillige bovenkant, die hierdoor de onderkant wordt van de bank. Als een omgekeerd brood op pootjes.' 

Voor de komst van Thier liep nieuw kunststof op de grond, waarna het werd opgehaald door een recycle-bedrijf. 'Het doel van dit alles was stappen binnen het proces te verminderen, door er direct een bank of kruk van te maken. De kunststof is een nieuw product, nog voordat het afval kon worden.' Het krukje komt neer op 490 euro, de bank kost 790 euro. Ik verwacht dat snoepwinkel Papabubble de eerste koper is.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Leuk gevonden en het levert een mooi beeld op. Waar ik moeite mee heb is dat het materiaal gijzelt: het verbruikt meer dan nodig is. Herinner mij aan een designer die onder het mom van recyclen bierblikjes perst om er een bank van te maken. Dat zijn honderden kilo aan aluminium die niks zitten doen. Zonde.

 

Ja, leuke producten. De voordelen milieu zijn misschien maar matig maar ja, dat moet je voor de bank nou eenmaal toevoegen aan je businessplan. Net zoals je een paar jaar geleden internet moest noemen.
Goed idee dus!

 

De grap is dat wij zodra afval wordt genoemd, lezen dat het over milieu gaat. Ik lees hier niet dat duurzaamheid zijn doel is. Hij doet iets met plastic afval, had zoals ik t begrijp ook een ander (toevallig ontstaan) materiaal kunnen zijn waarvan hij een product maakt.

 

Maar
Zegmaar
Ja maar
Maaar...

Duuur

 

Ja eh dit materiaal is ook gewoon weer te hergebruiken.
Het ziet er wel nice uit.

 

Tijdens de Opendag van de design academy deze bankjes gezien. Zag er erg mooi uit. Leuk om het daarna hier op Bright tegen te komen.

 

Wow het krukje lijkt net marmer! Echt een bijzonder effect.

 

Omfg it is the blob! Run forest run!!

 

Dit is heel erg mooi en handig! Doordat het materiaal zo sterk is gaat het ook heel lang mee. Ik zou er best graag eentje willen kopen, je kunt het overal voor gebruiken, krukje, tafeltje, binnen en buiten.

 

Nieuwsbrief