Printers verspillen ook veel inkt als je weinig print
Nieuws

Printers verspillen ook veel inkt als je weinig print

donderdag 24 januari 2013 17:08

Als je maar zo nu en dan een printje maakt, verspil je meer inkt dan bij afdrukken meerdere pagina's, stelt de Consumentenbond.

Bij incidenteel printen verbruiken sommige printers drie keer zoveel inkt als bij afdrukken van meerdere pagina’s direct achter elkaar. Die extra inkt gaat op aan het schoonhouden van de spuitmondjes in de printkop. Dat blijkt uit een onderzoek naar inktkosten van all-in-one inkjetprinters door de Consumentenbond, dat de resultaten publiceert in de Consumentengids van februari.

Volgens de bond komt bij HP-printers in de 364-cartridgeserie maar een derde van de inkt op het papier terecht, de rest verdwijnt na het schoonmaken in een opvangsponsje. "De HP-printers gebruiken bijvoorbeeld 3 euro aan inkt als 30 testafdrukken achter elkaar worden gemaakt. Maar uitgespreid over 3 weken kost het 8,30 euro om diezelfde printjes te maken." De HP-printers met de 301-cartridgeserie zijn juist zeer zuinig, deze printers gebruiken bijna geen extra inkt voor het schoonmaken.

Wat printerfabrikanten op de doos zetten over het aantal pagina's dat je kan printen is verwarrend, omdat dat gebaseerd is op het direct achter elkaar afdrukken van pagina's. "Het zou duidelijker zijn als ze ook vermelden hoeveel inkt de cartridges verbruiken voor reiniging en wanneer dat gebeurt. Zeker omdat blijkt dat er enorm grote verschillen zijn tussen de diverse soorten cartridges", stelt Bart Combée, directeur Consumentenbond.

Gelukkig kan je ook zelf inkt bijvullen als je daar zin in hebt. Een cartridge kan tussen de vijf en tien keer opnieuw gevuld worden voordat de kwaliteit van de afdrukken achteruit gaat.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Verhaal klopt wat mij betreft helemaal. Zelf ben ik in het bezit van een HP C6380 (met het type 364 cartridge) en erger ik me groen en geel aan de talloze schoonmaakbeurten van het toestel. Print 5 A4-tjes met een interval van een minuut en je hebt te maken met in totaal 6 schoonmaakbeurten. Het toestel maakt schoon als je de klep open doet om bij de cartridges te kunnen en maakt weer schoon als je de klep dicht doet. Dit MOET bijna met opzet door HP zo geprogrammeerd zijn.
Contact met HP leverde enkel de standaard "copy & paste" antwoorden op ("heeft u wel de juiste cartridges, stekker uit stopcontact e.d.)

 

Zeer irritant, die inkt-maffia praktijken. Ik heb ooit een verder prima werkende philips printer om dezelfde reden weggedaan. Begon uit zichzelf gewoon koppen te reinigen. En het was nog net wat erger: je moest de inktcartridges activeren met een meegeleverde smartcard. White label cartridges kon je dus niet gebruiken. Heb me ook boos gemaakt toen en geklaagd bij Philips. Die zeiden doodleuk: wij maken die printers niet..ze komen bij Sagem uit de fabriek. FAIL

 

Het is niet alleen bij HP..
Mijn Canon printer laat ik altijd 24/7 aan staan. Bij het opstarten begint hij ook met een schoonmaak programma. Dit lijkt me niet echt altijd nodig?
Nu scheelt het inkt en ook veel tijd!

 

Zijn er eigenlijk al open-source printers?

 

En dan ook het mooie dat als je expliciet aangeeft in grijs tinten te willen printen er toch vaak stukje bij beetje kleur inkt verdwijnt (ook door die schoonmaakbeurten).

En dan weigeren te printen omdat Cyaan op is... (Canon Pixma)

 

Bijna 9 euro voor 30 afdrukken als je incidenteel print. Dat is ruim 30cent per afdruk. Daarom heb ik geen printer. Ik print bij de kopieerwinkel voor 10 a 25 cent per pagina. En omdat t zoveel gedoe is mischien 3 keer per jaar. Ik denk dat ik niet de enige ben. De printer is passé en dat komt door de fabrikanten zelf.

 

Wanneer "de schoonmaak" van een printer een dermate grote invloed op de print kosten heeft zou het eigenlijk structureel onderdeel moeten uitmaken van elke printertest en moet een printer standaard een negatief koopadvies krijgen bij uitslagen zoals die in het artikel beschreven staan.
Ik heb een keer een cartridge nagevuld en daar werd ik, in het geval van de HP, niet blij van. De print kwaliteit was nagenoeg identiek maar doordat er een chip op de cartridge zit moest ik bij elke print opdracht eerst een paar meldingen wegklikken op de computer EN op de printer zelf omdat de cartridge volgens de chip leeg was.

 

Ze hebben al eens eerder onderzocht dat een liter inkt bij HP duurder is dan peperdure champagne.
Sowieso heb je nu soms van die kromme gevallen, dat als een printer in de aanbieding is het goedkoper is 4x die printer te kopen en 3 weg te gooien, dan 1x een printer kopen en daarna 3x cartridges.

 

Het kan nog maller: een Canon Pixma gebruikt voor het afdrukken van een zwart/wit tekstdocument méér kleur als je expliciet kiest voor grijstinten! Dan denk je kleur te besparen, maar dan wordt er juist veel kleur gebruikt om mooie tekst te krijgen. Het maakt ook nog verschil of je dubbelzijdig print of niet.

Zoals voor de Canon MP760 en iP4000, die een grote BCI-3e "pigment" zwarte cartridge gebruiken, en kleinere BCI-6 "dye" cartridges, met een tweede voor zwart (en geel, cyaan en magenta):

The truth is that the black pigment ink is [almost] always used on plain paper--never on photo paper and the dye black ink is always used on photo paper--[almost] never on plain paper.
[...]
The exception is when doing borderless printing which is not recommended on plain paper, but if you do it, the printer will use the dye black ink instead of the pigment black ink.

Pretty simple, but there is a complication involving duplex printing. When doing duplex printing, the black pigment ink is cut to about one half of the intensity that it would normally print. Then, to make up for this decrease, the magenta and cyan inks are printed in the same area as the pigment black. The yellow and dye black are never added to the pigment black to make up the difference. NOTE: Recent tests have shown that this last statement is only true for 100% black. In fact, yellow, along with magenta and cyan, is blended for some shades of grey. Also, it doesn't matter whether the duplex printing is done automatically or manually, or whether you are doing booklet printing. And, in all cases, we are talking about duplex printing on plain paper.

 

Oh, ik dacht dat ik om het agressieve spamfilter te omzeilen de link later nog kon toevoegen, maar dat is op One More Thing... Goed, de bron: http://www.nifty-stuff.com/forum/viewtopic.php?id=1275

 

@Jorrit, dat deed mijn broer ook totdat hij er achterkwam dat die maar half gevuld zijn met inkt :p Goedkoper is om ze gewoon te laten bijvullen!

 

Het maakt verschil of je een printer hebt met gescheiden inktcartridges (en dus een permanente printkop, zoals bij de HP 364) of een printer hebt waar de printkop aan het inktpatroon vast zit zoals bij de HP 301.

De vergelijking zou eerlijker zijn als je de kosten van de te vernieuwen printkop bij een printer met gescheiden inktcartridges ook meetelt. De prijs per afdruk wordt dan hoger.

Daarnaast zou zo'n "onderzoek" ook vollediger zijn als de consumentenbond de inhoud, opbrengst en prijs per cartridge zou vermelden:

HP 364 standaard zwart: 250 pag / 6ml / 9 euro
HP 301 standaard zwart: 190 pag / 3 ml / 13 euro

(prijzen zijn gemiddeld en incl. BTW maar excl verzenden)

Bij Canon kun je overigens wel verder printer als bijvoorbeeld cyaan leeg is: houd de "resume/hervat"-knop 5 seconden ingedrukt.

Als je zuinig wil printen koop je vooral juist geen printer met gescheiden inktcartridges en print je bij voorkeur met een oude printer.

bron: http://printgoedkoop.blogspot.nl/

 

Nieuwsbrief