PRISM-break: Encryptie helpt volgens Snowden

PRISM-break: Encryptie helpt volgens Snowden

18-06-2013 20:35 Laatste update: 28-04-2018 11:28

Jeroen Buiter

PRISM-klokkenluider Edward Snowden zegt dat encryptie van je emailverkeer helpt om spionage tegen te gaan.

Hoewel encryptie ervoor zorgt dat emails niet 'onderweg' onderschept en gelezen kunnen worden, waarschuwt Snowden tegelijkertijd dat beveiliging na aflevering een probleem kan zijn. Daar wordt mee bedoeld dat de NSA in theorie wel 'over je schouder' mee zou kunnen kijken als je de de mail geopend hebt. Website Techcrunch vergelijkt het met gewone postbezorging: 'je stuurt een brief die tot hij in je postbus zit niet geopend en gelezen kan worden. Dan zou die brief nog wel uit je brievenbus gestolen kunnen worden.'

Er zijn verschillende manieren om je email te versleutelen. GNU Privacy Guard en Privacy Guard Program zijn daar enkele gratis voorbeelden van. Om je verder te beschermen tegen spionage kun je gebruik maken van TOR, dat twee toepassingen kent. De eerste is het TOR-netwerk. De websites in dit netwerk hebben geen normaal internetadres. Ze eindigen op .onion en bestaan uit een aantal willekeurige cijfers en letters. Als je zo'n site met een normale browser benadert krijg je de melding 404-page not found. Met een TOR-browser gaat het wel. Je ip-adres is door gebruik van TOR niet na te gaan, dus je surft anoniem.

TOR is, naast het verborgen netwerk, dus ook een manier om anoniem op internet te surfen. Iets wat vandaag de dag op 'normaal' internet niet mogelijk is. TOR staat voor The Onion Router. De informatie die een gebruiker opvraagt via zijn computer wordt met TOR via talloze servers over de hele wereld gestuurd. De informatie wordt 'verpakt' in een aantal schillen, zoals ook een ui opgebouwd is. Vandaar ook de naam Onion Network. Elke server pelt een laagje van de ui af. De inhoud van de informatie is dus bij geen enkele server te zien. De laatste server of exit-node pelt de laatste schil en de gebruiker krijgt zijn informatie.

Het TOR-netwerk wordt al jaren gebruikt voor dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, juist vanwege de anonimiteit die het biedt. Zo maakte bijvoorbeeld het kinderpornonetwerk van Robert M. ook gebruik van TOR om zo de politie te slim af te zijn. Ook is via TOR een zwarte martktplaats beschikbaar waar je alles kunt vinden wat je op het 'normale internet' niet vindt. Drugs, wapens en zelfs huurmoordenaars. Maar het wordt ook gebruikt door activisten, bijvoorbeeld in China waar de internetcensuur Orwelliaanse proporties kent.

Door de manier van informatieverpakking is, bijvoorbeeld door de overheid, bijna onmogelijk na te gaan wat er verstuurd wordt, waar het vandaan komt en waar het heen gaat. Een exit-node kan wel overgenomen worden door politie en justitie, op die manier is Robert M. ook gepakt. Volledige anonimiteit heb je op internet nooit, maar met TOR kom je een heel eind in de buurt. Een nadeel van TOR is, vanwege het vele re-routen, dat het niet echt snel te noemen is. Vergelijk het qua snelheid met het internetten over een 56k-modem. Niet echt geschikt voor YouTube dus.