Deze startups willen de wereld verbeteren
Branded

Deze startups willen de wereld verbeteren

28-04-2018 22:00 Laatste update: 02-05-2018 05:43

Twaalf ondernemers presenteerden hun innovatieve oplossingen voor wereldproblemen tijdens het event Ideas from Europe.

De Ridderzaal in Den Haag vormde vandaag het passende toneel voor Ideas From Europe. Tijdens dit event deelden twaalf knappe koppen hun uitvindingen met elkaar en met andere wereldverbeteraars. Ideas From Europe wil op deze wijze innovatieve bedrijven, van startups tot grote internationale ondernemingen, die zich met vergelijkbare thema’s bezighouden aan elkaar te verbinden.

Bekijk de presentaties van de startups, vanaf 1 uur en 18 minuten:

Door de samenwerking tussen bedrijven onderling, maar bijvoorbeeld ook met de politiek, wetenschap of potentiële investeerders te versterken, moeten de oplossingen sneller gerealiseerd of opgeschaald kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld door de krachten te bundelen als het gaat om regelgeving, kennisuitwisseling, of financiële steun. De oplossingen die werden gepresenteerd waren al net zo gevarieerd als de problemen die ze op zich nemen. 

Opladen

Zo heeft het Portugese PavNext een ingenieus systeem ontwikkelt dat de kinetische energie van gemotoriseerde voertuigen kan absorberen. Zo wordt een auto bij een stoplicht of gevaarlijk kruispunt automatisch iets afgeremd, waardoor een ongeluk in veel kleiner hoekje komt te zitten. En het systeem heeft nog een voordeel, want die geabsorbeerde energie kan weer gebruikt worden om straatverlichting of stoplichten van energie te voorzien.

Energie is een terugkerend thema, want in de Ridderzaal werd ook de SEEDia gepresenteerd; een stadsbankje waar je je telefoon kunt opladen met zonne-energie. Even jezelf en je toestel opladen in het zonnetje dus.

Medische wereld op zijn kop

Tijdens het evenement werd ook de medische wereld flink op zijn kop gezet. Het publiek werd voorgesteld aan QT, de schattige robot van LuxAI. Deze moet kinderen met autisme gaan ondersteunen. Ook werden er diverse apps en sensoren geïntroduceerd. Van hulp bij slaaptekort tot een slimme sensor voor zwangere vrouwen. Hiermee kunnen ze zelf de gezondheid van hun ongeboren kleintje monitoren.

Maar niet alleen voor de allerkleinste, ook voor de mensen die al een stuk verder zijn in het leven wordt er hard geïnnoveerd. Zo heeft een groep Duitse jongeren een bijzondere hulp voor patiënten met Alzheimer ontwikkeld. Of wat dacht je van slimme antibiotica die de goede bacteriën in je lijf met rust laten en resistentie tegen het geneesmiddel moeten voorkomen.

Hervorm de voedingsindustrie

Leeftijdoverstijgend zijn de problemen in de moderne voedingsindustrie. Door het dreigende uitsterven van de bij kan de natuur in grote problemen komen, want zonder bijtjes geen bloemetjes. Gelukkig is daar ApisProtect: een technologische innovatie die imkers helpt hun bijen gezond te houden.

Zelf kunnen we gelukkig ook wat doen om de wereld een beetje te beschermen. En dan bedoelen we niet alleen je afval scheiden of een paar bloemen planten waar die uitstervende bij blij van wordt.

Alleen al in Europa verspillen we jaarlijks bijna negentig ton aan voedsel. “Dat moet maar eens afgelopen zijn”, dachten de ontwikkelaars van Too Good to Go. Via deze app kunnen restaurants hun kliekjes aanbieden. Zo heb jij een heerlijke maaltijd voor een prikkie, en verdwijnt de overgebleven vis van de dag niet in de prullenbak.

Een einde maken aan pesten

De jongens en meiden achter het bijzondere Refugees-project leren vluchtelingen met een verblijfsstatus programmeren. Het mooie hierbij is dat code universeel is, en het daarom geen taalbarrière kent. Dit project brengt mensen met diverse achtergronden samen. Maar misschien nog wel belangrijker is het toekomstperspectief dat programmeertaal deze mensen biedt. De vraag naar goede programmeurs blijft immers groeien.

En ook op de schoolpleinen worden door de ideeën uit Europa mensen bij elkaar gebracht. Want pesten is nog steeds een groot probleem op scholen. Maar liefst twee van de innovaties die gepresenteerd worden, hopen met een app pesten aan te pakken. Waarbij ze nu beginnen op de scholen, maar ook voor volwassen oplossingen hopen uit te rollen.

De Ridderzaal staat nu nog vooral bekend om haar rijke historie. De Haagse locatie is jaarlijks de plek waar onze Koning de Troonrede voorleest, maar was in het verleden ook het toneel van adellijke feesten en heeft zelfs een tijdje als boekenmarkt gediend. Maar tijdens Ideas from Europe werd er op deze bijzondere plek juist volop naar de toekomst gekeken.

Laat weten welke startup jij het meest relevant vindt. Stemmen kan via deze pagina.

In samenwerking met Ideas from Europe