Rotterdams buitenpodium wint prijs voor publieke ruimte
Nieuws

Rotterdams buitenpodium wint prijs voor publieke ruimte

dinsdag 13 april 2010 15:07

Het theater, podium en brug op het Grotekerkplein in Rotterdam krijgt een internationale special mention.

De inrichting van het Rotterdamse Grotekerkplein krijgt een eervolle vermelding in de Europese Prijs voor de Publieke Ruimte. Urban Activators is ontworpen door Atelier Kempe Thill. Het publieke afdak doet dienst als podium en zorgt voor een kader rondom het uitzicht over de stad.

Traditiegetrouw is Nederland een kei in het ontwerp van openbare ruimte. De inrichting van het publieke domein neemt toe in belang, omdat er in Azië veel vraag naar is. In China bijvoorbeeld werd openbare ruimte gezien als restruimte. Zodoende was er weinig initiatief de ruimte tussen gebouwen in in te richten, een gedachte waar men nu op terugkomt. Van snelwegen tot wegwijzers en van beheer tot procesmatige bouw, Nederland heeft een voortrekkersrol in de inrichting van het publieke domein.

De eerste prijs
was overigens voor de openluchtbibliotheek met een sociaal doel in Magdeburg, Duitsland door KARO. De tweede plek is voor de prachtige Opera in Oslo, die dubbel dienst doet als strand en plein.

Grotekerkplein in Rotterdam.

Openbare bibliotheek in Magdeburg.

Openbare bibliotheek in Magdeburg.

Operagebouw in Oslo

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Als we zo goed zijn in het ontwerpen van publieke ruimte, waarom hebben we dan zulke ongezellige pleinen?

 

We hebben als volk geen stijl of klasse en al helemaal geen eeuwigheidswaarde of respect voor schoonheid. En omdat uiteindelijk alles zo goedkoop en efficient mogelijk moet omdat men bij het ontwerp er al van uit gaat dat het binnen een x aantal jaar weer anders moet. Hierdoor krijg je het typisch Hollandse crisisdesign, goedkope plaatmaterialen en iets neerzetten zonder regelmatig onderhoud.
Zuunigerds zijn we.

 

"Traditiegetrouw is Nederland een kei in het ontwerp van openbare ruimte." Huh? Que?

Kom je wel eens in het buitenland? Nederland is juist een kei in het vervuilen en verzieken van de openbare ruimte! Het ergste vind ik wel dat in Nederland alles opzettelijk kapot gemaakt word en dat elke straatbeeld vergeven is met zwerfafval en platgetrapte kauwgom. In Nederland is het normaal dat je peuken, kauwgom, blikjes en verpakkingen en hondendrollen op straat gooit. Dit gedrag is ongekend in Europa.

 

Dus eigenlijk zijn we een hufterig resepctloos volk bedoel je?

 

Hoi Colinde,

Onder het mom van vrijgevochtenheid hebben we ons respect voor elkaar en onze omgeving al lang geleden weg gegooid samen met onze normen en waarden. Door onze verregaande individualisatie en de daarmee samengaande gebrek aan begrip en respect voor elkaar bepalen we onze omgeving. Gooi daar ook nog eens de aangeboren krenterigheid en gebrek aan klasse en je krijgt wat je overal in Nederland ziet. Eentonigheid en vooral uniformiteit is troef, het maak bijna niet meer uit in welke stad of vinexwijk je komt.
De publieke ruimte is er voor het publiek wat hier al lang geen eenheid meer is. Een individu kan hier met gemak de publieke ruimte (van ons allemaal) vervuilen of vernielen zonder dat wij daar als publiek of als individu op reageren. Kijk eens naar het verre oosten (Thailand, Maleisie, singapore, India, China, Indonesie) waar ze qua publieke ruimte echt wel verder zijn dan hier in ons kleingeestige dorpse landje. Daar zetten ze miljoenensteden neer met alle openbare voorzieningen op een zeer hoog niveau waar wij nog duidelijk iets van kunnen leren. Maar nee, wij krijgen in Nederland alleen maar de sloppenwijk van Manilla te zien waardoor men ons hier laatr denken dat wij het zo goed voor elkaar hebben. De enigszins zure reacties hierboven komen waarschijnlijk van mensen die meer van de wereld gezien hebben dan alleen Scheveningen.

 

Al eens bekeken daar?? Ziet er niet uit.
Wat een armoede.
Nog een 'knap staaltje' van het invullen van openbare ruimten in Rotterdam: het Schouwburgplein, Plein 1940 bij Zadkine en zo kan ik nog wel even doorgaan Yukkkk wat een prutsers

 

Al eens bekeken daar?? Ziet er niet uit.
Wat een armoede.
Nog een 'knap staaltje' van het invullen van openbare ruimten in Rotterdam: het Schouwburgplein, Plein 1940 bij Zadkine en zo kan ik nog wel even doorgaan Yukkkk wat een prutsers

 

Ben je wel eens in het buitenland geweest dat je denkt dat het hier zo mooi en goed is geregeld? Vies en vernield is alles hier. En in Azië is daar vraag naar? Hahaha, ben je wel eens in Azië geweest? Daar is het niveau van openbare ruimte veel hoger en daar hoef je niet het lef te hebben een papiertje of kauwgom op de grond te gooien. En met hondenpoep overlast weten ze wel raar; ze eten die K*T beesten gewoon lekker op gemarineerd in een soja/knoflook/palmsuiker sausje. Zouden ze hier ook moeten doen.

 

Ik heb wel een paar keer hond gegeten tijdens mijn reizen rond de wereld. En honden eten ze niet alleen in het verre Oosten maar eigenlijk wel in elk werelddeel. Ook in bepaalde delen van West Europa maar dan verbloemen ze het met een mooi naam. Zolang de kop en de klauwen er niet aan zitten ziet en proeft een leek geen verschil tussen een herdershond en een geit of schaap, maar het is sterk afhankelijk per hondenras en wat voor dieet het dier heeft gehad tijdens zijn leven. In bijvoorbeeld de populaire Turkse badplaatsen verdwijnen jaarlijks 10.000-den zwerfhonden op wonderbaarlijke wijze om in donner en schotelgerechten en in de alom bekende miexed grill verwerkt te worden. Zo kan iedere Sjonnie en Anita genieten van een hondenloze, vlooienloze en poeploze vakantie aan Playa del Puta en nog lekker veel voor weinig eten ook! Dat is het geheim.

 

<off-topic> deze reactie lijk mij eerder bij dat artikel van die lelijke croc-wok horen</off-topic>

Trouwens kattenvlees lijkt op konijn weet ik uit ervaring.

Ik vind de openbare ruimten in Nederland een weerspiegeling van de meeste Nederlandse huishoudens: rommelig

 

Als je ooit een gevild 'konijn' koopt op de markt of zo zonder de oren eraan moet je op de vom van de pupillen letten. In sommige gevallen zul je kattenogen zien ipv lieve konijnenogen en dat weet je dus genoeg.

 

mooi. de achtertuin krijgt een special mention. inrichting kan beter indeed: is nu kalig en saai. maar 't plein is als plek niet onaardig. en je kan er lekker met frisbees gooien.

 

In rdam kan ik zo 5 lelijke openbare ruimte benoemen: schouwburgplein, grote markt, 'amputatiegebied' waar de trein uit de tunnel komt, plein bij erasmusbrug met de onnozele waslijn en betonnen kisten die voor banken door moet gaan, kop van noordereiland, plein 1945 bij zadkinebeeld, moerasssige waterpartij waar een pijpleiding doorheen ligt bij nai - nota bene door onze rijksbouwmeester ontworpen, etc. Nou, volgens mij zijn dat zowat alle open plekken in rdam. Dit komt omdat artistieke kwaliteit van de goede ontwerpers niet (h)erkend wordt en alleen de regelaars het voor elkaar likken bij de wethouderss/ ontwikkelaars. Of we bakken idd niks van.

 

De schrijfster van dit stukje is nog nooit van d'r balkon afgeweest. De theorie in Nederland is mooi maar de uiteindelijke uitvoering is zwaar onder niveau. Er word eerst een subliem ontwerp gemaakt die lovend ontvangen word. Daarna krabbelt de opdrachtgever terug vanwege de kosten en word aan het originele idee van alle kanten beknibbeld. Daarna mogen een stel oude wijven van de welstand er nog iets van vinden en uiteindelijk zit er een grijze muis bij de gemeente die alles nog verder afvlakt en op het laatst heb je nog enkele wethouders en belangenverenigingen die allemaal een vinger in de pap willen.
En voila, een misbaksel die 15 maal het budget overschrijdt en waar niemand zichzelf in terug kan vinden en waarvan de ontwerper al heel vroeg in het proces zijn handen vanaf heeft getrokken. Dat is Nederland, het recht van de minderheid telt zwaarder dan de meerderheid. We bakken er gewoon niks van en kijken niet over onze dijken om elkaar vooral voor de gek te houden hoe goed we wel niet zijn. Onze dimensies zijn op Madurodam-niveau, er zijn zat landen waar men tot een veel hoger niveau is gekomen.
Wakker worden, de rest van de wereld weet niet eens precies waar Nederland ligt of kent ons alleen van koffieshops en hondenpoep.

 

Arend, je slaat de spijker op z'n kop. Een prachtig voorbeeld van wat je zegt is op dit moment aan de gang in Arnhem. Daar heeft een Spaanse architect jaren geleden een schitterend ontwerp gemaakt om het lelijkste stukje centrum (aan de Rijn) om te toveren tot een cultuur en woon paradijs inclusief haven.
Inmiddels is er van de originele bravoure niks meer over en wordt het een gedrocht van een compromis.
Het vervelende is dat je voor het goed inrichten van de openbare ruimte een zekere hoeveelheid lef en doorzettingsvermogen nodig hebt om tegen de per definitie conservatieve (laffe mensen zonder visie) bewoners/burgers/gemeenteraad in te gaan om tot een goed eindresultaat te komen.

 

Ik dacht altijd dat de Arnhemse binnenstad zo lelijk was door de 2e wereldoorlog en de opnames van 'Een brug te ver'. Maar het meeste kwaad is geschied eind jaren 50 toen alles anders en 'vernieuwd' moest worden. Nu heeft Arnhem het lelijkste aangezicht van alle Gelderse steden en maken ze de onthutste toeristen wij dat het de gevolgen zijn van de gruwelijke 2e wereldoorlog en de filmopnamen.

 

Wat een zure reacties hier. Maar zelf vind ik het straatbeeld in Nederland over het algemeen onvriendelijk, nors en grauw. En dat heeft volgens mij ook invloed op de stemming van de mensen.
Wat wel ontzettend typisch Nederlands is; alles word opzettelijk vernield of besmeurt. Er staat nog geen 5 minuten iets op straat of het is vernield of beklad. En dat kom je toch nergens ter wereld tegen. Zelf in veel 3e wereldlanden nog niet. Dat heeft ook volgens mij echt iets met de respectloosheid te maken waar we wereldwijd om berucht zijn.

 

Waarom niet gewoon trots zijn met zo'n notering? Als de zuur reagerende mensen het zo goed weten en kunnen, ga het dan lekker zelf doen.

 

Nederland : het land van het zwerfafval.

We zijn geen mooie pleinen waard zolang we ongegeneerd peuken, kauwgom en afval van ons afwerpen en onze honden schaamteloos overal tegen aan laten piesen en schijten.

Ranzig volk zijn we.

 

vreselijk vies land is nederland als je goed om je heen kijkt

 

Waarom is alles in nederland vies en waarom pakken ze op de markt en in winkels en restaurants mijn eten gewoon met vieze blote handen? Dat kan alleen in nederland!

 

Nederland is viezer dan het zogenaamde achterlijke dorp waar ik vandaan kom ergens achter in Turkije. Nederlanders zijn pas echt vies smoezelig volk met altijd commentaar op andere landen. Vies land en vies volk en lelijk pleinen met grauwe onvriendelijke onfatsoenlijke mensen die niet blij zijn met het leven. En het Nederlandse eten is al helemaal niet te pruimen.

 

Nederland is wel mooi... op de plekken waar het plebs nog niet komt. Dit land is mooi maar het volk maakt er gewoon een grote puinhoop van. Schaamteloos volk woont hier.

 

Onbeschoft en onfatsoenlijk volk zijn we.

 

Whahaha, Nederland is toch wel het lelijkste en vieste land van alle landen die ik tot nu toe gezien heb. Voorbeeld; rijdt er veel te dik wijf op een scootmobiel om nog dikker te kunnen worden en gooit gewoon d'r snoepafval op de straat. Het is hier zo gewoon om alles op straat te gooien dat het niemand meer opvalt. Nederlanders zijn viezerds en pakken alles aan zonder handen te wassen.

 

Nieuwsbrief