Siri spreekt nog geen Nederlands in iOS 6
Nieuws

Siri spreekt nog geen Nederlands in iOS 6

maandag 11 juni 2012 20:51

Apple heeft 200 vernieuwingen in iOS gepresenteerd, waaronder nieuwe talen voor Siri, maar Nederlands zit daar nog niet bij.

Apple heeft maandagavond in San Francisco tijdens zijn conferentie voor ontwikkelaars alle nieuwe functies in iOS 6 onthuld. Zo is onder meer de spraakbediening via Siri uitgebreid met allerlei nieuwe talen, waaronder Italiaans, Koreaans en Chinees. Nederlands zit er nog niet tussen. Siri komt beschikbaar in vijftien landen, maar dus nog niet in Nederland.

Onder de nieuwe functies van Siri is het systeem Eyes Free, dat autofabrikanten Siri laat integreren in hun on-board systemen. Eyes Free is te gebruiken via een speciale knop op het stuur die Siri op je iOS-apparaat activeert, zodat je niet meer naar de iPhone of iPad hoeft te grijpen tijdens het rijden. Onder meer BMW, GM, Mercedes, Land Rover, Jaguar, Audi, Toyota, Chrysler en Honda gaan Eyes Free ondersteunen.

Andere nieuwe Siri-functies: het lanceren van apps, inspreken en versturen van tweets, opzoeken van informatie over films en sport en het doen van reserveringen in restaurants. Die diensten werken vooral in de VS vanwege samenwerkingen met Amerikaanse sites. Overigens staat Apple niet alleen in het niet ondersteunen van Nederlandse spraakherkenning. Ook in Microsofts Kinect en Samsungs S Voice, dat op de nieuwe Galaxy S III zijn debuut maakte, is Nederlands nog niet beschikbaar. Zie ook onze recente Uitlegparty over voice control.

Siri is overigens vanaf iOS 6 ook beschikbaar op de iPad, zo maakte Apple bekend. En de spraakgestuurde assistent is ook onderdeel van de nieuwe Maps-dienst in iOS 6, die voor het eerst niet meer werkt met Google Maps, maar met Apple's eigen systeem. Maps biedt turn-by-turn navigatie, maar krijgt ook een ingebouwde verkeersinformatiedienst met anonieme live meldingen van ongelukken. Via Siri is onder meer te vragen naar tankstations in de buurt. Ook kan je de bekende vraag van de achterbank - 'zijn we er al bijna?' - laten beantwoorden door Siri.

Apple doet maandagavond alle vernieuwingen in iOS6 uit de doeken tijdens een persconferentie. Naast de nieuwe versies van Maps en Siri bouwt Apple ook een uitgebreide integratie van Facebook in. Videobellen met Facetime kan binnenkort ook via 3g en je kan de iPhone straks instellen op een nieuwe stand: 'niet storen'.

Verder komt er een nieuwe app voor het bewaren van tickets en instapkaarten genaamd Passbook en wordt het makkelijker om foto's te delen met bekenden via Photostream.

Later vanavond meer over iOS 6 in een special.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Is dat even jammer. Volgens een artikel van Bright komt Siri in het Nederlands uit in 2013. Denk ik.

 

Ook in Microsofts Kinect en Samsungs S Voice, dat op de nieuwe Galaxy S III zijn debuut maakte, is Nederlands nog niet beschikbaar.

Omdat andere partijen het ook niet doen, wil niet zeggen dat Apple met Siri een goed excuus heeft. Voor de Nederlander vooralsnog geen innovatie.

 

Je kunt met Siri ook informatie opvragen uit de Nederlandse eredivisie, blijkend uit de Keynote van gisteren. Dat staat verstopt op een van de slides (zie afbeelding hieronder).
http://f.cl.ly/items/0L0T2F3W3c3G1B1P2i45/Schermafbeelding%202012-06-11%...

 

Scherp gezien! Maar dat is waarschijnlijk gewoon data van Infostrada, die leveren live scores van alle competities. De meeste informatiediensten van Siri werken vaak niet in Nederland zelfs als je Engels spreekt..

 

Niet heel vreemd dat Nederlands nog niet wordt ondersteund het is natuurlijk ook maar een heel klein taalgebied en staat ergens op de 40e plaats.

 

qua omzet staan we toch niet 40e voor Apple?

 

Hadden we in nederland maar ook engels gesproken...

 

Nieuwsbrief