Special: Nike innovaties voor de Olympische Spelen

Special: Nike innovaties voor de Olympische Spelen

27-02-2012 10:52 Laatste update: 28-04-2018 19:13

Op de Nike Innovation Summit toonde Nike de nieuwe gear voor de Olympische Spelen deze zomer: van gebreide schoen tot tracksuit met gaatjes.

Sok met support
De nieuw schoen voor topatleten wordt gemaakt met Flyknit technologie: een gebreide stevige stof. De stof van de topschoen Racer voelt hard aan op de huid en rekt geen millimeter mee. ‘Met andere draden maken we andere eigenschappen', legt global creative director Martin Lotti (natuurlijk op Nikes maar ook in Hollandse G-star spijkerbroek) uit. Over het algemeen ligt wat wij prettig vinden niet zo ver van de vraag van een topatleet. ‘Bijna alle atleten vragen Nike om een schoen die voelt als een sok die toch veel steun geeft. Het resultaat is een gebreid lapje van één laag dik waar de vorm van de voet al in gebreid is. Naadloos, ademend en lichtgewicht. Uit het antwoord op mijn vraag of de formfitted breitechniek ook mogelijk maakt dat we onze voet scannen en er een unieke schoen omheen laten breien, blijkt dat Nike nauwelijks voldoende mankracht heeft om zijn ambitie bij te benen: ‘Do you want a job at Nike?’

Lichte schoenen maken alle verschil. Dit bovenwerk weegt nu nog maar 34 gram, waarmee het totale gewicht voor een herenmaat op 160 gram komt. Dat is dan weer 16 procent lichter dan de schoen die op de Olympische Spelen in Peking in 2008 gedragen werd. Als je bedenkt dat een marathon bestaat uit 40 duizend stappen, levert een afname van 20 gram een gigantisch voordeel. Het gewicht dat je dan niet mee hebt hoeven slepen staat gelijk aan dat van een auto.

Nederland top in Considered Score
Ook voor ons is een lichtere schoen een voordeel. Vooral omdat een lichtere schoen ook een afname in afval betekent. Nike zet op alle fronten zwaar in op het milieu. Niet meer één losse Considered-lijn met groene experimenten maar hoge eisen aan duurzaamheid voor alle producten. ‘Gold en green', benoemt vice president sustainability and innovation Hanna Jones de ambitie. Zo krijgen leveranciers een Considered Score die voor alle concurrerende producenten en leveranciers openbaar is. Een materiaal dat minder duurzaam is, scoort zichtbaar laag. ‘Die score leidt tot competitie en stimuleert leveranciers groener te werken.’ Een bedrijf dat bijzonder goed scoort is DyeCoo uit Weesp en Delft. Nike is dan ook een contract aangegaan om alle textiel met de machines van dit Nederlandse bedrijf te verven. Wat er dan zo groen is aan DyeCoo lees je binnenkort op Bright.nl.

Sneller dan je huid
Recycled polyester is naast afvalafname, organische katoen en rubber met 96 procent minder gevaarlijke stoffen een groen punt dat Nike maakt. De Nike Pro Turbo speed suit is (net zoals het uittenue van Oranje) van dertien pet-flessen gemaakt. ‘Daadwerkelijk onttrokken aan de afvalberg', verzekert Jones. Maar het gaat natuurlijk om de prestatie. Hoe snel is dat pak? ‘Sneller dan de naakte huid', zegt Carl Lewis, en hij spreekt uit ervaring. Het superdunne velletje heeft bobbeltjes en gaatjes als een golfbal, waarmee het lijkt op het inmiddels voor Olympische Spelen verboden zwempak. Bedenk dat in een sprint je benen wel 70 km/uur halen. In vergelijking met het tenue dat Nike voor 2008 ontwikkelde geeft het nieuwe pak op een sprint van 100 meter een voorsprong van 0.13 meter ofwel 0,023 seconde. Dat was in 2008 het verschil tussen op het podium of ernaast.

Nou hoop ik niet dat dit vel de norm wordt voor renners die wat aan hun overgewicht willen doen. Als je het opfrommelt heb je nauwelijks een hand vol, dus je kan visualiseren hoe dat er uit ziet als je niet zo strak bent als Car Lewis. Ook hier kunnen consumenten meeliften op de voor de Olympische Spelen ontwikkelde techniek doordat het polyester ook voor wijdere shirtjes en shorts wordt gebruikt.

Wesley in 13 pet-flessen
Ook het uittenue van ons nationale voetbalteam is gemaakt van dit net getoonde recycled polyester. Van shirt tot sok in het zwart. Diverse nationale teams spelen in Nike maar wij hebben iets dat zij niet hebben. Binnenin in de nek zit het geheime wapen. Daar zie je een tekening genaamd New Masters die de creativiteit en techniek van de Hollandse Meesters uit de 17e eeuw (denk Rembrandt en Vermeer) eert. Die naam en tekening leggen connectie tussen de Meesters toen en de Masters nu, en herinneren de jongens op het veld aan hun afkomst, nationale trots en hun kans om op hun beurt met creativiteit en techniek in de geschiedenis te kunnen worden bij geschreven. Mooi verhaal, maar uiteindelijk draait het natuurlijk om doelpunten.

Onder dat tenue dragen Wesley en collega’s een Nike Pro Combat Hyperstrong compression men's slider shorts. Waardoor we nu ook weten dat er ventilatiegaatjes op warme plekjes in de broek van onze jongens zitten en ze kussentjes op de heupjes dragen. Dat wordt dus even trainen om ondanks die combat compression na een aanraking met een tegenstander toch pijnlijk kijkend op de grond te blijven liggen. Het complete pak is 23 procent lichter dan het tenue van 4 jaar geleden en ook nog eens 20 procent sterker. Waardoor je nog harder aan elkaars shirt kunt trekken zonder dat het scheurt?

Vier druksensoren per voet
Nike+ heeft een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Volledig in lijn met de Quantified Self waar je zoveel mogelijk data over jezelf wilt vergaren. Zo hebben de trainingsschoenen Lunar Hyperworkout+ voor dames en Lunar TR 1+ voor mannen in beide voeten vier druksensoren. De demonstratie liet zien wat de informatie uit deze druksensoren voor basketballers kan betekenen. Niet alleen meet je middels de druksensor hoe hoog je springt. Doordat nu niet één voet maar beide voeten gekoppeld zijn aan een slimmer platform weet je hoe vaak je gesprongen hebt, hoe snel, welk deel van je training je gewandeld hebt en hoeveel gesprint. Dat maakt dat in een looptraining je naast natuurlijk de afgelegde afstand en tijd je nu ook meet welk deel je hard gelopen hebt en zelfs of de druk naarmate je moeier werd nog steeds op je voorvoet lag. De feedback die je nu van Nike+ mag verwachten is groot, maar gezien de mogelijkheden met die sensoren zal die nog groter worden.

Gamen met Rafael Nadal
Mooie toelage is Nike+ Training, waar je niet alleen feedback krijgt maar ook een personal trainer die je aan het werk zet. Rafael Nadal legt uit hoe je zijn oefening voor snelle benen doet, Wereldkampioen boxen Manny Pacquiao helpt je touwtje springen en basketballer LeBron James meet hoe hoog je springt. Hieronder zie je hoe Manny de training van LeBron doet en als onderdeurtje probeert hoger te springen dan die reuzen van basketballers. Nike+ training is nu meer een personal trainer die je schema opstelt, je herinnert aan je workout en je ook coacht een oefening goed te volbrengen.

Het is straks middels die druksensoren zelfs mogelijk te meten of je uitvoering wel correct is zodat je gecorrigeerd kunt worden alsof je werkelijk naast een trainer in de sportschool staat. En heb je hoger gesprongen dan Manny? Dan zie je dat terug in de highscore op nikeplus.com en in de scorelijst die je met je vrienden deelt. Met dat competitieve element begint trainen aardig dicht in de buurt van gamen te komen. De interface is nu nog enkel op iPhone en iPod te gebruiken. De schoenen zijn vanaf 29 juni verkrijgbaar. Tot die tijd kun je met de Nike fuelband en het Nike+ doosje dat je in schoen draagt meedoen.