Staat moet vergoeden voor thuiskopie mp3-spelers
Nieuws

Staat moet vergoeden voor thuiskopie mp3-spelers

dinsdag 27 maart 2012 15:48

Het Haags gerechtshof oordeelt dat artiesten recht hebben op een vergoeding wegens kopiëren naar mp3-spelers en hd-recorders.

De politiek heeft de thuiskopieheffing op opslagmedia als mp3-spelers en harddisk-recorders jarenlang tegen weten te houden, maar het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag geoordeeld dat de staat artiesten daarvoor moet vergoeden. Tot nu toe gold de thuiskopieheffing alleen voor lege cd's en dvd's. In hoger beroep hebben de belangenorganisaties van uitvoerende artiesten en creatieven de zaak gewonnen.

Staatssecretaris Fred Teeven liet vorig jaar juist weten dat hij het thuiskopiestelsel zou willen afschaffen, tegelijk met het invoeren van een wettelijk downloadverbod. De Consumentenbond en de vakbonden voor musici en acteurs willen de thuiskopieheffing uitbreiden naar meer informatiedragers, zolang dat downloadverbod er maar niet komt. Teevens voorstel om het thuiskopiestelsel af te schaffen oogste vorig jaar lof van juristen, die wezen op de problemen met de verdeling van de gelden door rechtenorganisaties, en de wantoestanden bij sommige van die organisaties.

De rechters in Den Haag vinden echter dat de artiesten recht hebben op een billijke vergoeding: "Dit geldt dus ook voor mp3-spelers en videorecorders met harde schijf." Maar het hof kan de Staat niet dwingen de regelgeving aan te passen. "Wel is het zo dat zolang de Staat de regelgeving niet aanpast hij de schade die de kunstenaars daardoor lijden moet vergoeden." Bizarre aan de zaak is dat in het vonnis telkens sprake is van mp3-spelers en harddisk-recorders, maar bijvoorbeeld niet over een vergoeding voor de opslag van auteursrechtelijk materiaal op smartphones en tablets.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Alles opslaan in de cloud dan maar....

 
afbeelding van xahmol

Wat meteen het absurde van de thuiskopie regeling aantoont: mijn, overigens 99% gekochte, muziek staat met iTunes Match in iCloud.

Maar vervolgens mag ik straks wel een heffing betalen op mijn harde schijf waar mijn muziek helemaal niet meer staat.

Dus niet alleen betaal je dubbel voor gekochte muziek (aanschaf en opslag), je betaald ook nog eens als je je muziek helemaal niet op een MP3 speler of harddisk opslaat.

Alleen kun je vrees ik de rechter in deze weinig verwijten. Kennelijk staat dit in dus tamelijk slechte Europese regelgeving.

Benieuwt naar het vervolg.

 

Ik zeg een verwijderingsbijdrage op downloads instellen.
Dat gratis trouwen wordt gelukkig nu ook aan banden gelegd.
(ook daar volstaat de verwijderingsbijdrage)

 

Je kan maar van één drager tegelijk van muziek genieten. Consument moet zelf beslissen op hoeveel apparaten hij dit wil zetten!!!
Wat een volslagen onzinnige uitspraak!

 

Zeg Tonie, je gaat toch geen slapende honden wakker maken!!! Zal trouwens moeilijk(er) hard te maken zijn dat smartphones en tablets voornamelijk bedoeld zijn voor opslag van auteursrechtelijk materiaal.
Blijft trouwens sowieso een achterlijk/-haald systeem waarbij ik voor een lege CD of DVD waar ik mijn eigenhandig geschreven documenten op brand, aan een stel graaiende monopolistische vertegenwoordigers van de film- en muziekindustrie een bijdrage moet betalen.

 

De verkoop van lege CD's en DVD's loopt achteruit, dus ook de inkomsten van artiesten, sorry, de film- en muziekindustrie. Dus dan nu maar een heffing op alles wat een harddisk in zich heeft.
Klinkt een beetje als toen de verkoop van lege cassettebandjes achteruit holde, en er dus heffingen misgelopen werden. Toen was het de beurt voor lege CD's.
Ach, en nu wordt alles in de cloud gezet, waardoor die heffing op harddisks uiteindelijk niets op gaat leveren.

Over een paar jaar zit deze heffing op een vliegticket; "want die gaat toch door de cloud". (Ik hoor het die Teeven nu al zeggen)

 

De staat zal artiesten moeten vergoeden maar de enige zak die gevuld zal worden is die van BumaStemra. Die hele bescherming moet er af, laat artiesten zelf hun goederen regelen. Met internet kunnen ze dat prima zelf afhandelen, hun verkopen indienen bij de staat en afrekenen.

 

Prima dat ze de thuiskopie heffing erop willen. Maar dan betekend dat alle muziek nu ook legaal gratis te downloaden is om op die MP3 speler te zetten. Ze zijn immers al betaald in die heffing.

 

Nieuwsbrief