Steve Wozniak maakt zich zorgen over patenten
Nieuws

Steve Wozniak maakt zich zorgen over patenten

woensdag 11 april 2012 13:13

Apple-oprichter Steve Wozniak maakt zich zorgen over de eindeloze patentoorlogen die bedrijven als Apple, Samsung en Nokia uitvechten.

Het verzamelen van zo veel mogelijk patenten en het aanspannen van rechtszaken tegen andere bedrijven die mogelijk inbreuk maken op die octrooien, is slecht voor innovatie. Jonge bedrijven die een nieuw product op de markt willen brengen, moeten zich immers zorgen maken of ze niet per ongeluk gebruikmaken van een technologie die door iemand anders is gepatenteerd.

“Bedrijven als Apple, Facebook, Twitter en Yahoo zijn allemaal opgezet door nieuwe denkers met nieuwe ideeën”, verklaart Wozniak in een interview met The Australian Financial Review. “Nu we al dit patentengedoe hebben, zijn er bepaalde gebieden waar niets meer mogelijk is omdat de grote bedrijven alles hebben opgekocht.”

Wozniak en Steve Jobs liepen zelf eind jaren zeventig ook tegen patentproblemen op toen ze de Apple II-computer lanceerden. Wozniak ontwierp een systeem om letters om te zetten in puntjes die op een scherm verschenen. Toen ontdekte hij echter dat het bedrijf RCA al een patent op die technologie bezat. “Uiteindelijk moesten we hun twee dollar betalen voor elke computer die we verscheepten, alleen maar voor dat simpele idee.”

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

Of gaan jonge bedrijven juist innoveren omdat de bestaande technieken al gebruikt worden?

 

Probleem zit 'm bij de organisaties die patenten toekennen. Die doen dat naar mijn idee te makkelijk voor heel onbeduidende ideeën.

 

En ook daarom pattenteerd jan en appleman alles wat men maar verzinnen kan.

 

Ik vind dat basale ideeën alleen, niet geclaimd moeten kunnen worden. Als je een touchscreen hebt dan maakt het niet uit of je dat ding bediend met 3, 4 of 12 vingers. Dat is inherent aan de techniek. En dus afgeleiden daarvan zoals interfaces voor smartphones kunnen daardoor ook niet gepatenteerd worden.

Patenten zijn net zo debiel geworden als aandelen. Vroeger was een aandeel of patent bedoeld om investering te krijgen of bescherming te bieden. Nu is een aandeel een verkapte vorm van valuta zoals goud en worden patenten gebruikt om concurrenten dwars te zitten en uit te buiten.

 

Nieuwsbrief