Tegengas Buma en Brein na rapport downloaden
Nieuws

Tegengas Buma en Brein na rapport downloaden

donderdag 18 oktober 2012 17:15

Buma Stemra en Stichting Brein zijn het oneens met een rapport waaruit zou blijken dat handhaving tegen illegale sites nog niet werkt.

Deze week verscheen een rapport over downloadgedrag door Nederlanders, na het instellen van de blokkade van The Pirate Bay. Maar een klein percentage (5 procent) downloadt niet of minder uit illegale bron sinds die door de rechter opgelegde maatregel, die inmiddels geldt voor alle Nederlandse providers. De siteblokkade lijkt derhalve weinig effectief, vonden de onderzoekers.

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra ziet dat anders. Directievoorzitter Hein van der Ree noemt in een reactie het aanpakken van sites als The Pirate Bay wel degelijk 'essentieel'. "Als we willen dat de legale muziekmarkt volwassen kan worden moet er gehandhaafd worden. Concurreren met gratis is onmogelijk", aldus Van der Ree donderdag tijdens het Amsterdam Dance Event.

Ook Stichting Brein is het er niet mee eens dat handhaving tegen illegaal aanbod niet zou helpen. Directeur Tim Kuik laat weten: "Het bezoek aan The Pirate Bay is drastisch gedaald maar gebruikers gaan nog naar een overzichtelijk klein aantal andere illegale sites. Zodra die ook effectief worden aangepakt, wordt het percentage gebruikers dat illegaal downloaden opgeeft veel hoger."

"Daarnaast is de vraag of het percentage in werkelijkheid niet nu al hoger is want illegale downloaders vinden het in het algemeen erg stoer om te zeggen dat de blokkade hen niet hindert", aldus Kuik. Journalist Brenno de Winter, die als eerste over het onderzoek schreef, meent dat Kuik die laatste uitspraak niet kan bewijzen.

Overigens deed dj Armin van Buuren tijdens ADE donderdag een oproep aan de politiek om een beslissing te nemen over het auteursrecht, omdat artiesten en muziekauteurs schade nu zouden ondervinden. Van der Ree: "De overheid moet de muziek beter beschermen zoals dit in de landen om ons heen gebeurt. Het is een sector om als land ongelofelijk trots op te zijn. Onze dj's gaan de hele wereld over en zijn daar supersterren. Deze artiesten verdienen een overheid die voor hen opkomt. Dit is nu niet het geval."

Zie ook ons eerdere interview met Tim Kuik van Brein uit Bright #45: The Pirate Bully.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Nogmaals, pak de oorzaak aan! Prijs omlaag Volume omhoog probleem opgelost! Ook de royalty boeven moeten buigen voor de realiteit van de dag! Brein moet eens ophouden met treiteren en nadenken wie ze aanpakken...

 

Hoe dik is dat bord voor Kuik z'n kop?!

 

Tja de vraag is of dat nog een plaat genoemd kan worden of dat het zo dik is dat het meer een kubus is inmiddels..

 

Oplossing is makkelijk. Verkoop de muziek op SACD/DVD-DTS hybrids voor 15 euro max. Ga ik alles weer kopen. Highdef is de enige manier om fysieke media bestaansrecht te blijven geven.
Ben helemaal klaar met die 44khz 16 bit rommel met Macrovision/Copycontrol gekraak erdoor.

Iedere artiest loopt 192/24 te recorden, maar niemand heeft er wat aan: het gaat gewoon de MP3 of CD met dynamic range compressor/booster in voor de ultieme Honda Civic met Petje beleving.

 

Waarom al die ophef? Tim heeft alleen maar baat bij meer downloads.

Als er niemand meer zou downloaden, zou hij meteen werkloos zijn. Dus bedenkt hij alleen maar maatregelen die ervoor zorgen dat hij kan blijven werken en het toch lijkt dat hij goed werk doet.
De echte slachtoffers zijn de mensen die hem betalen.

 

Nieuwsbrief