Tests

Eerste indruk UE Wonderboom: prima Bluetooth-speaker

3 april 2017 08:54

Bluetooth-speaker UE Wonderboom is een aanrader met zijn kleine formaat, flinke geluid en redelijke prijs.

Gevestigde merken als UE, Bose en Sony hebben het lastig op de markt voor draadloze speakers. Dat komt door Chinese webshops, die merkloze bluetoothspeakers voor een paar tientjes verkopen. Vooral UE heeft last van die goedkope Chinese producten, want met prijzen vanaf 199 euro is het Amerikaanse merk niet goedkoop. Met de Wonderboom komt daar eindelijk verandering in: hoewel 99 euro nog steeds geen koopje is, wordt de instapspeaker nu voor een grote groep mensen betaalbaar.

360-graden-geluid

De Wonderboom is met een hoogte en diameter van ongeveer 10 centimeter compact. Ondanks het formaat is het apparaat met een gewicht van een halve kilo best zwaar. Dat komt omdat er rondom speakers in zitten, waardoor het geluid in 360 graden wordt afgespeeld. Het 360-graden-geluid is een fijne eigenschap van de Wonderboom. Zet hem ergens neer en de ruimte wordt gevuld met muziek. Zo hoef je de speaker niet meer de een kant op te draaien voor het beste geluid.

Het geluid mist in de hoge tonen wat detail, maar voor een tuinfeestje of als achtergrondmuziek tijdens een bootcamp is de muziekkwaliteit - en vooral het volume, want hij kan hard! - prima. Ook is het mogelijk om meerdere Wonderbooms met elkaar te combineren en op die manier bijvoorbeeld een grote tuin met muziek te vullen.

Aan de douche hangen

Op de bovenkant zitten twee kleine knopjes. Met de ene knop zet je de Wonderboom aan, met de andere knop zet je een bluetooth-connectie op. Binnen enkele seconden is je smartphone of laptop met de Wonderboom verbonden en kun je vanuit je favoriete muziek-app, zoals Spotify, direct muziek op de speaker afspelen.

Aan de voorkant zijn twee grote volumeknoppen te vinden waarmee je het geluid harder of zachter zet. Druk ze tegelijkertijd in en de Wonderboom vertelt je wat het accupercentage is.  Om de muziek te pauzeren of een volgend nummer af te spelen kun je één of twee keer op de bovenkant van de Wonderboom tikken. Daar zit een touchpad die de tikken met je vingers herkent.

Een klein maar handig detail is de elastieken lus aan de bovenkant van het apparaat. Daarmee kun je hem bijvoorbeeld aan je tas of douche hangen. De Wonderboom is waterbestendig en kan tot een halfuur een meter onder water worden gehouden. 

10 uur accuduur

Aan de onderkant van Wonderboom zit een klein klepje dat je open kunt klappen om het apparaat op te laden: daar zit de micro-usb-ingang verstopt. Het duurt zo'n drie uur om het apparaat volledig op te laden. Met een volle accu gaat de Wonderboom zo'n tien uur mee.

De Wonderboom is op veel manieren te gebruiken. Tijdens het verbouwen, het barbecueën, douchen, varen en sporten. Op het strand of voor in de kinderkamer. Combineer dat met een mooi design, prima accuduur en gemakkelijke bediening, en dit lijkt een topgadget waar je geen spijt van krijgt.

Meer artikelen in de rubriek Eerste Indruk