Tests

Game van de week: Battlefield 1, verschrikkelijk en vermakelijk

23 oktober 2016 22:40

Battlefield 1 wekt de Eerste Wereldoorlog zowel verschrikkelijk als vermakelijk tot leven. Het is een van de beste Battlefield-games in jaren.

Battlefield 1? Zou deze game geen Battlefield 5 moeten heten? 

Ach ja, het is een knipoog naar het feit dat deze Battlefield zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. De eerste officiele Battlefield-game was Battlefield 1942 en daarna zijn er diverse sequels en spin-offs verschenen. Fanatieke Battlefield-spelers hadden het de laatste jaren dan ook niet perse makkelijk. De launch van Battlefield 4 was dramatisch, waarbij pas na heel veel patch-werk de online gameplay werkte zoals het bedoeld was. De Battlefield-naam liep flinke imagoschade op maar ontwikkelaar DICE bleef de game ondersteunen en patchen. Uiteindelijk liep de game goed maar bijna een jaar na release pas.

Vorig jaar verscheen Star Wars Battlefront van DICE. Deze bood een meer arcade benadering van het multiplayer shooter-genre met de bekende iconische helden, schurken en locaties van de originele film-trilogie. De game wilde geen Battlefield in een Star Wars-jasje zijn, maar daar werd toch door veel gamers op gehoopt. Star Wars Battlefront verkocht overigens prima. Begin dit jaar behaalde het spel de mijlpaal van 13 miljoen verkochte exemplaren. Toch is het nu dan tijd voor een echte nieuwe Battlefield, en dat is Battlefield 1 geworden. 

Is van de Eerste Wereldoorlog net zo goed een game te maken als van de Tweede Wereldoorlog?  

Een terechte vraag, maar de makers zijn er knap in geslaagd om verschillende facetten van het conflict te belichten. Dat komt vooral omdat de singleplayer een serieuze rol in het geheel bekleedt, terwijl dat onderdeel in Battlefield 3 en Battlefield 4 wat inspiratieloos overkwam en bij Star Wars Battlefront zelfs helemaal schitterde door afwezigheid. Natuurlijk, de meeste mensen zullen verreweg de meeste uren spenderen in de multiplayer maar de singleplayer is zeer de moeite waard. 

In plaats van een strijder te zijn die als een soort supersoldaat het hele conflict van A naar B reist en alle gruwelen overleeft, kruip je steeds in de huid van een verschillende soldaat. Zo ben je het ene moment een voetsoldaat die in man tot man gevechten overeind moet blijven, om het volgende moment als tankbestuurder over het slagveld te tuffen of als piloot boven het front te vliegen. Zo worden verschillende soldaatklassen en verschillende kampen van de WO I belicht, waarbij prachtige vergezichten en dito landschappen afgewisseld worden met de horror van vernietiging, bloed, modder en gifgas. Een bizar maar indrukwekkend contrast. 

Miniatuurvoorbeeld

En de multiplayer?

Die is overweldigend leuk. Alles wat een goede multiplayer-ervaring maakt - lees: spelen met 32 of 64 spelers tegelijk, zowel te voet als met voertuigen - is hier aanwezig maar door de andere wapens krijgt de gameplay toch weer een andere dynamiek. Man-tot-man-gevechten met bajonetten, als ruiter te paard met sabel en geweer het opnemen tegen soldaten met mitrailleur, vliegen in Rode Baron-achtige vliegtuigen en vanuit de lucht je vijand bestoken of rondrijden in de allereerste tanks en met een beperkt gezichtsveld hopen dat je de vijand en niet je teammaten raakt... het voelt nieuw en spannend. In negen afwisselende maps met bekende en nieuwe speltypen, kun je helemaal uitleven waarbij je met 100 jaar oude wapens weer even back to basic moet (geen moderne inzoom-scopes en rode lasers-opzet stukjes). 

Erg fraai is de nieuwe mode Operations waarbij een verdedigend team en een aanvallend team tegen elkaar in het harnas treden. Is een team verslagen dan verandert de map en dus ook het type gameplay. Je speelt hier dan ook als het ware een volledige militaire operatie na.

Speciale rol is er tijdens de grotere gevechten (Conquest) voor enorm grote voertuigen die net het verschil kunnen maken om een verliezende partij toch als winnende te maken. DICE noemt ze Behemots en deze zijn de Airship L30 (zeppelin), Dreadnought (schip) en Armored Train. Het is een genot om deze destructieve krachten aan je zijde te vinden, al betekent het niet automatisch winst. Zelfs een Zeppelin of doordenderende trein kan kapot. Het zorgt in ieder geval voor zeer memorabele momenten die je niet snel zult vergeten. Dit is echt wat Battlefield 1 een Battlefield-game maakt. 

Valt er dan niks aan te merken op Battlefield 1?

Jawel, maar dat kleine minpunten. Zo is de voice-acting een beetje over de top, is het nogal bizar dat de Fransen op dit moment nog niet beschikbaar zijn als speelbare factie (deze volgt als DLC), en is de Artificiële Intelligentie van de tegenstanders in de singleplayer niet altijd om over naar huis te schrijven. Ook liggen de servers er heel af en toe uit, maar over het algemeen loopt het allemaal als een zonnetje online. DICE en uitgever Electronic Arts lijken hun lesje geleerd te hebben van de Battlefield 4-launch. 

Eindoordeel

De Eerste Wereldoorlog wordt ook wel 'The Great War genoemd, maar er was weinig groots aan. Nu is iedere oorlog verschrikkelijk, maar nooit zijn er zoveel jonge soldaten volledig zinloos de dood in gejaagd als in de periode 1914-1918. Met name de kansloze loopgravenoorlogen doen nog altijd de wenkbrauwen fronzen.

Het is daarom des te knapper dat DICE de verschrikkingen van WO I heeft weten uit te beelden via enerzijds de verschillende rollen in de singleplayer campagne, en anderzijds het overweldigende spektakel van hectische gevechten in de multiplayer. Battlefield 1 kent bovendien een onwaarschijnlijk hoogwaardige presentatie, met fenomenaal beeld en geluid, en dat maakt de titel als totaal ijzersterk. 

Miniatuurvoorbeeld

Meer game-reviews in de rubriek Game van de Week