Surface Go: is dit de ultieme tablet en laptop in één?
Review

Surface Go: is dit de ultieme tablet en laptop in één?

31-08-2018 18:39 Laatste update: 04-09-2018 13:47

Microsofts Surface Go is vanaf vandaag ook in Nederland te koop. De Windows-tablet is met een aanklikbaar toetsenbordje ook als laptop te gebruiken. Bram heeft hem getest. Beviel-ie of niet?

De Surface Go, vanaf vandaag beschikbaar, is een kameleon: hij past zich aan de omgeving aan. Met zowel een tabletmodus als laptopmodus is er voor ieder wat wils. Althans, dat belooft Microsoft. Maar hoe bevalt het kleine Windows 10-apparaat in de praktijk? Bram heeft hem getest. Bekijk de video.

Prijzen

De Surface Go is er in twee varianten: een versie van 449 euro met 4 GB RAM en 64 GB opslagruimte en een versie van 599 euro met 8 GB RAM en 128 GB opslagruimte.

Wij hebben alleen de 8 GB-versie geprobeerd, maar uit veel online reacties blijkt dat je het extra RAM-geheugen ook wel echt nodig hebt. De 4 GB-versie zou te traag aanvoelen.

Dan ben je er nog niet...

Aangezien de Surface Go een mini-laptop is, kan je eigenlijk niet zonder een toetsenbord. Ook daar zijn twee varianten van: de 'normale' Surface Go Type Cover (alleen in het zwart) voor 100 euro en de 'luxe suède-achtige' Surface Go Signature Type Cover in platina, bordeauxrood en kobaltblauw voor 130 euro.

Wil je dan ook nog de Surface-muis en de Surface-pen erbij hebben, dan kom je op in totaal 875 euro. Voor dat bedrag kan je ook prima een 'normale' laptop kopen.

Wat werkt er goed?

Microsoft heeft een paar mooie dingen in de Surface Go verstopt. Het scherm is piekfijn en ook goed leesbaar in de zon. Het uitklapbare standaardje achterop, de zogenaamde kickstand, werkt perfect om het scherm rechtop te zetten en buigt zelfs helemaal tot bijna plat, in de zogeheten studio-setting.

Ook zijn de mini-speakers opvallend goed voor de kleine omvang en stelt de batterijduur niet teleur met ongeveer 7 uur. Het keyboard met trackpad dat je voor 100 tot 130 euro bij moet kopen is misschien wel prijzig, maar werkt wel erg goed en nauwkeurig.

Wat werkt er slecht?

Het schermpje is wel echt heel erg klein. 10 inch is voor een tablet al klein, maar voor een laptop is het bijna niet te doen. En aangezien de tabletmodus in Windows 10 niet helemaal lekker werkt, ben ik toch geneigd om de Surface Go als een kleine laptop te zien.

Het fijne aan de Go is dat je in principe alles mee kan, je kan er zelfs Photoshop op willen installeren als je echt zou willen. Maar vooral als je meerdere programma's naast elkaar heb draaien, gaat hij al snel haperen.

Windows 10 S

De laptop-tablet wordt standaard geleverd in de Windows 10 S-modus. Dat betekent dat je alleen programma's kan installeren die in de Windows Store staan. De standaard productiviteitsprogramma's staan erin, zoals Spotify, Netflix, Facebook, Slack en VLC, maar als je iets van Adobe wilt, of Google Chrome wilt downloaden, kom je bedrogen uit.

Er staan in de Windows Store trouwens ook meerdere apps die net doen alsof ze de Google Chrome-browser zijn. Zo hebben Chromo-o en Chromed Search zelfs logo's die erg lijken op die van Chrome. Dat lijkt me niet de bedoeling.

Gelukkig is de S-modus makkelijk om te zetten naar gewoon Windows 10 en daar heb je wel de vrije hand. Toen ik eenmaal Chrome had geïnstalleerd, viel me wel op dat het lang niet zo soepel werkte als dat ik gewend ben. Niet gek: Microsoft Edge was bijvoorbeeld veel sneller.

Conclusie: voor basistaken

De Surface Go is vooral een apparaat voor de Microsoft-fan die de computer alleen gebruikt voor basistaken. Maar voor mij is dit de net-niet-computer. De Surface Go is niet handig genoeg voor een tablet en niet groot genoeg voor een laptop.

Ook is het apparaat best duur, vooral omdat je sowieso een toetsenbord erbij moet kopen en eigenlijk ook de 8 GB-versie moet nemen. Ik denk dat de Surface Go de concurrentiestrijd met de iPads en Chromebooks niet gaat winnen.

Volg Bright

Like ons op Facebook.

Volg ons op Twitter en Instagram.

En subscribe je op ons YouTube-kanaal