Eerste indruk Huawei Mate 20 Lite: prima midrange-toestel
Betaalbare smartphone

Eerste indruk Huawei Mate 20 Lite: prima midrange-toestel

31-08-2018 20:25 Laatste update: 20:26

Huawei heeft vandaag de nieuwe midrange-smartphone Mate 20 Lite gepresenteerd. Merijn probeerde hem al en vertelt je zijn eerste indruk.

Huawei presenteerde vrijdag de Mate 20 Lite op de elektronicabeurs IFA in Berlijn. De midrange smartphone is vanaf 10 september in Nederland verkrijgbaar voor 399 euro. 

De kunstmatige intelligentie in de telefoon zorgt ervoor dat je de persoon aan de andere kant van de lijn ook kunt verstaan als hij fluistert. Daarnaast helpt een combinatie van kunstmatige intelligentie (AI) en noice cancelling ook bij het voeren van een verstaanbaar telefoongesprek in een luidruchtige omgeving, zo belooft Huawei. 

De Chinese fabrikant zet AI ook weer in bij voor het maken van foto's en video's, maar de resultaten zijn volgens Merijn nog niet erg overtuigend. De Mate 20 Lite is uitgerust met vier camera's: twee aan de achterkant van 20 en 2 megapixel (f1.8) en twee aan de voorkant van 24 en 2 megapixel (f2.0).

Het toestel heeft een 6,3 inch IPS-scherm (2340 x 1080), een 3750 mAh batterij, een Kirin 710 octacore-processor, 4 GB RAM en 64 GB opslag. Met een micro-sd-kaartje kun je de opslag desgewenst nog met 256 GB vergroten.

Vlaggenschip met AI-chip in oktober

Huawei-ceo Richard Yu maakte vrijdag ook bekend dat het vlaggenschip van zijn bedrijf, de high-end Mate 20, op 16 oktober in Londen wordt aangekondigd. Dit toestel heeft waarschijnlijk een 6,3 inch scherm en werkt met de nieuwe Kirin 980-chip met acht kernen. Die chip is de eerste wereldwijd die met een 7 nanometer procedé is gemaakt. Daardoor is hij niet alleen 20 procent krachtiger, maar verbruikt hij volgens Huawei ook 40 procent minder stroom vergeleken met 10 nm-chips.

De Kirin 980 heeft ook twee Neural Processing Units, waardoor de Huawei-telefoons rekentaken voor kunstmatige intelligentie sneller kunnen uitvoeren. 

Honor Magic 2 met popup selfiecamera

Huawei-merk Honor kondigde eerder deze week de Honor Magic 2 aan, die opvalt vanwege een uitschuifbare selfiecamera.