Getest: Tado's slimme thermostaat na 1 jaar
Review

Getest: Tado's slimme thermostaat na 1 jaar

05-11-2018 08:05 Laatste update: 13:45

Rutger gebruikt nu een jaar de slimme thermostaat van Tado. Is het een aanrader? De voor- en nadelen afgewogen.

De Tado is een slimme thermostaat die niet alleen op afstand te bedienen is, maar ook per kamer de warmte kan regelen. Net als de Honeywell Evohome waar we al een paar jaar tevreden over zijn. Waar bijvoorbeeld de Nest-thermostaat probeert te voorspellen of je er wel of niet bent, is de Tado precies. 

Afhankelijk van jouw instellingen stelt hij de temperatuur in. Dat kan een vast schema zijn, maar ook de locatie van jouw telefoon kan er voor zorgen dat de temperatuur lager gezet wordt, of voor thuiskomst alvast wordt opgestookt. Als er een raam open staat, wordt dat gedetecteerd, en stook je niet voor de vogeltjes. 

In onze testsituatie staat de Tado op de comfortstand, zodat bij terugkeer van een reisje Berlijn het huis voorverwarmd is en de Hue-lampen al branden bij aankomst.

Batterijen vervangen

Ons grootste probleem met de Tado zijn de batterijen. Oplaadbare batterijen werken wel, maar Tado geeft steeds aan dat ze leeg zijn. Een reguliere alkaline-batterij doet het ongeveer een jaar in de radiatorknoppen, maar een meer verantwoorde optie zou prettig zijn.

De thermostaat zelf heeft ook batterijen nodig en het vervangen is priegelwerk. Een schroefje aan de onderkant moet worden verwijderd om dat te kunnen doen. Prettig bij installatie dat er geen stroom nodig is, maar daarna is het een minpunt. 

App en assistenten

De Tado is te bedienen met de eigen app, maar ook Siri en Google Assistant kunnen instructies doorgeven. Vanaf de bank de verwarming een graadje hoger zetten, zonder onder je dekentje vandaan te komen is pure luxe. We hebben Tado niet getest met meerdere bewoners die elk een app gebruiken, maar we gaan ervan uit dat de ervaring gelijk is aan die met één app.

Tado vs. Honeywell Evohome

Wie een slimme thermostaat wil die ruimtes afzonderlijk kan verwarmen, heeft twee goede opties aan de Tado en Honeywell Evohome. Beide zijn ze betrouwbaar gebleken in onze duurtests en in een situatie met meerdere ruimtes die onregelmatig gebruikt worden is er de mogelijkheid serieus op stookkosten te besparen.

Rutger spaarde in het eerste jaar van zijn gebruik van Evohome zo'n 600 euro uit. Tado zou hetzelfde moeten kunnen, simpelweg doordat ruimtes die minder gebruikt worden ook niet meegestookt hoeven te worden om op temperatuur te zijn als je ze wel een keertje wilt gebruiken. 

Tado werkt lekker samen met je Apple Homekit en is dus met Siri te bedienen. Dat kan de Honeywell niet. Beide luisteren ze naar Google Assistant. Met een Google Home-speaker kun je dus zonder ook maar een knop in te drukken de verwarming in je hele huis regelen. Ga je wat vroeger naar bed? "Hé Google, zet de verwarming in de slaapkamer op 15 graden."

Het voordeel van Evohome is de interface op de thermostaat zelf. Zonder de app bij de hand te hebben kun je alles bedienen op het touchscreen van de thermostaat. Handig als er gasten zijn of medebewoners die de app niet willen of kunnen gebruiken. Tado heeft een kastje dat slechts één temperatuur kan aangeven voor de ruimte waarin hij hangt. Verder moet je alles met een app bedienen. 

De prijzen van de systemen liggen aardig bij elkaar in de buurt. Ben je heel erg verknocht aan Siri en verwacht je geolocatie te gebruiken, dan raden we Tado aan. Anders heeft Evohome nog een kleine voorsprong, omdat de interface op de thermostaat zo handig is. 

Tips voor als je een slimme thermostaat wil kopen