4,30 meter lang

Duurtest Mini Countryman Plug-in: what's in a name?

24 juni 2019 20:34

We rijden deze maand in de plug-in hybride Mini Countryman. Met een naam die we kunnen ontleden van onderwerp tot lijdend voorwerp. De Mini Cooper S E All4 Countryman. P.C. Paardekooper, eat your heart out.

Rutger Middendorp test elke maand een andere auto voor de Bright Duurtest. Volg hier de updates.

Mini

Deze Mini is 430 centimeter lang. Dat is een volle 125 centimeter langer dan het origineel van Issigonis en zelfs 48 centimeter langer dan de huidige driedeurs Mini. We moeten het Mini-DNA dus niet zoeken in de afmetingen, maar in het rijgevoel en de uitstraling. Met een prijs van ongeveer 40K voor opties, is het ook niet echt meer een auto voor de gewone man. Al is die flink meer gaan verdienen.

Cooper

Cooper staat al sinds jaar en dag voor de sportievere versies van Mini's. Onze Countryman met de lange achternaam kan dan ook 224 pk ophoesten uit zijn twee motoren. 

S

S staat bij auto's meestal voor Sport. En bij Mini vindt je de S soms na het woord Cooper. Dan gaat het niet om een snelle, maar een supersnelle versie.

E

De E staat voor Electric. In afwachting van de volledig elektrische Mini, moeten we het doen met deze plug-in hybride. Hij is dus niet 100% elektrisch, maar kan tot 37 kilometer volledig elektrisch rijden. Dat is dan midden in de nacht, in de stad, terwijl alle stoplichten oranje knipperen en het Nederlands elftal speelt en jij 45 op de cruise control rijdt zonder te remmen voor een rotonde. Ik reed 28 kilometer met 80 km/u volledig elektrisch voordat de benzinemotor mee begon te doen. Best goed te doen dus. Maar voor echt veelvuldig elektrisch gebruik, zou je een betrouwbare range van 100 kilometer willen hebben.

All4 

Vierwielaandrijving op zijn Mini's. In dit geval zit de elektromotor op de achteras en de benzinemotor drijft alleen de voorwielen aan. Wie elektrisch wil rijden heeft dus een achterwielaangedreven Mini in huis. Nice. 

Countryman

De Countryman is de grote 5 deurs SUV van Mini. Nou ja, groot. Groot voor Mini begrippen dan. Een Audi Q3 is 18 centimeter langer. Met behulp van flinke wielen, grote wielkasten en een bulky ontwerp heeft de Countryman het uiterlijk van een auto dat niet vies is van een achterafweggetje met meer grind dan asfalt.

Volgende week de eerste indrukken van achter het stuur. Heb je vragen, stel ze op Facebook of Twitter.