© Bright

Review: Hoe slim is deze slimme paraplu?
Review

Review: Hoe slim is deze slimme paraplu?

21-01-2020 22:45 Laatste update: 22-01-2020 14:59

De slimme paraplu Jonas stuurt een melding naar je smartphone als je hem vergeet mee te nemen. Ook toont hij of het gaat regenen en trilt hij als je wordt gebeld. Hoe goed werkt het? Bright testte de slimme paraplu.

Het is grauw, grijs en nat deze dagen, dus perfect om deze gadget te testen. Jonas is een slimme paraplu met bolhoed en snor. Hij belooft dat je hem nooit meer eenzaam achterlaat. Kijk de review.

App

Draai je het bolhoedje van het handvat af, dan zie je het brein van Jonas, gevoed door vier batterijtjes die een klein jaar moeten meegaan. In het brein zit een printplaatje, een ledlampje, tril-elementen, een zwaartekrachtsensor en een bluetooth-ontvanger.

Die is belangrijk, want daarmee verbind je ‘m met de Jonas-app. Je geeft je locatie op en het weer van de komende zeven dagen wordt getoond in de app.

Hoe slim is slim?

Wat maakt deze paraplu nu slim? Hij heeft vier slimme toepassingen.

1. Ben je van plan om naar buiten te gaan en weet je niet of je je paraplu moet meenemen? Schud de paraplu even. Knippert het lampje groen, dan gaat het waarschijnlijk niet regenen, maar knippert-ie rood, dan moet de paraplu mee.

2. Loop je dan in de regen met je paraplu en word je gebeld, dan gaat het handvat trillen. Dan weet je zeker dat je het belletje niet mist.

3. De belangrijkste feature: ben je even gaan schuilen in een cafeetje en laat je per ongeluk de paraplu achter, dan krijg je direct een alarm en notificatie op je telefoon. Je ziet ook direct een kaart waar je ‘m voor het laatst gezien hebt.

4. Omgedraaid werkt het ook: ben je je telefoon kwijt, dan pak je je paraplu en schud je ‘m flink op en neer. Hiermee gaat er een alarm af op je telefoon. Ik heb wel gemerkt dat je behoorlijk hard moet schudden, maar uiteindelijk werkt het meestal wel.

Prijs en specificaties

De paraplu kost 89,95 euro, maar is regelmatig is de aanbieding voor 75 euro. Dat is natuurlijk best flink voor een paraplu, maar als je ‘m echt nooit meer kwijtraakt, dan is het die prijs misschien wel waard.

De paraplu is lekker licht met een aluminium steel en sterke ribben van glasvezel. Hij kan wel wat wind hebben, dus. Een keer is hij omgeklapt bij mij, maar dat heeft geen schade veroorzaakt.

Verder is hij niet bijzonder gestroomlijnd, dus fietsen zoals met de Hollandse Senz-paraplu raad ik niet aan.

Aanrader?

Ik twijfel een beetje bij deze slimme paraplu. Hij ziet er mooi uit, hij is makkelijk in het gebruik en de extra slimme functies zijn op zich best aantrekkelijk. Maar ik merk dat de bluetoothverbinding meestal niet automatisch aanschiet, waardoor je toch vaak zelf opnieuw moet verbinden. Je moet dus moeite doen om het te laten werken en om de verbinding in stand te houden. En dat wil je natuurlijk niet, je wilt er niet over na moeten denken.

Ook zijn er flinke verbindingsproblemen bij Android-telefoons. Bij een steekproef bleek dat de verbinding bij de helft van de toestellen niet werkt, of alleen als de app als eerste app openstaat op je smartphone. De verbinding met iPhones lijkt wel wat beter te werken.

Toch jammer dat de slimme paraplu niet helemaal te vertrouwen is. De bolhoed en snor maken een hoop goed, maar niet genoeg om de status van gimmick te ontstijgen.

Geen video missen? Abonneer op het Bright YouTube-kanaal.

Download de vernieuwde Bright-app: iPhone of Android.