Tips

Zo voorkom je dat een nepwebwinkel je oplicht

7 februari 2018 11:36

Het aantal malafide webshops in Nederland neemt snel toe. Hieraan kun je zien of een webwinkel nep is.

Er zijn afgelopen jaar veel nepwebshops opgedoken, meldt de politie. De sites zijn vaak maar kort online, en in die periode wordt geprobeerd zoveel mogelijk geld binnen te halen. Daarnaast worden bestaande websites volledig gekopieerd. Op de sites worden merkproducten verkocht 'voor een onrealistisch lage prijs'. Mensen die erin trappen, krijgen nepartikelen toegestuurd, of helemaal niks. In het slechtste geval gebruiken de criminelen achter de sites je creditcardgegevens om daar later aankopen mee te doen. Zo herken je fake-webshops:

1. Check de prijs: is die realistisch?

Is de aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is hij dat meestal ook. Merkproducten voor een fractie van de prijs kun je beter aan je voorbij laten gaan.

Twijfel je of een actie echt is, bekijk dan wat de gebruikelijke prijs voor een product is, bijvoorbeeld via vergelijkingssites als Beslist.nl en Kieskeurig.nl. De meeste webwinkels zullen rond dezelfde prijs een product aanbieden: zit één webwinkel daar enorm onder, dan mag je die wantrouwen. 

2. Onderzoek de webwinkel

Google de webshop waar je een aankoop wilt doen: weet waar je iets koopt. Via fora wordt bijvoorbeeld gepraat over webwinkels en kun je checken of anderen slechte ervaringen hebben, bijvoorbeeld met producten die niet geleverd worden. Denk aan het forum van Radar of Klachtenkompas.

De politie heeft daarnaast een verkoperchecker waar je een site, IBAN, mailadres of telefoonnummer kunt invoeren, om te zien of er meldingen over een partij zijn gedaan. Ook publiceert het een lijst met handelspartijen die bekend staan als malafide.

3. Bekijk het webadres

Soms lijkt alles te kloppen aan een webshop, maar zit er in de url nét een subtiel verschil waaraan je kan zien dat het geen betrouwbare winkel is. Denk aan een letter die mist of een adres dat niet eindigt op .nl, maar op .com. Ook een bekende merknaam in combinatie met 'korting' of 'aanbieding' komt vaak voor bij malafide webshops. 

Ook (veel) typefouten op de site zelf kunnen aanwijzingen zijn dat er iets mis is, evenals vreemde adressen waar iets op aangeboden wordt, zoals schoenen op borstkankerforum.nl.

4. Controleer de site-registratie 

Twijfel je aan een website, dan kun je controleren wanneer deze is geregistreerd via SIDN (.nl-adres) of who.is (.com-adres). Is de site pas net in de lucht, dan kun je er je twijfels bij hebben. 

5. Kijk waar je geld naar moet overmaken

Geld overmaken naar een privérekening is ongebruikelijk bij webshops: meestal hebben die een zakelijke rekening, en publiceren ze netjes hun adres, telefoonnummer, mailadres, kvk- en btw-nummer op de site. De alarmbellen moeten dus gaan rinkelen als je iets koopt op een site zonder contactgegevens.

Je kunt ook kijken of de sites keurmerken hebben, hoewel die door oplichters nog weleens gekopieerd worden.

6. Check of de betaling veilig gaat

Betrouwbare webshops laten de betalingen over het algemeen doen via partijen als Adyen, Mollie en Afterpay, die zorgen voor een beveiligde afhandeling van je privégegevens. De betaalgegevens die jij invult, worden door deze payment service providers beveiligd opgeslagen, waardoor de webwinkel in kwestie ze niet te zien krijgt.

Of de webwinkel met zo'n partij werkt, is vaak te vinden bij de FAQ (frequently asked questions), en zie je sowieso als je de betaling gaat doen.

Veilig betalen

Wil je er zeker van zijn dat je je geld niet kwijt bent, dan kun je ervoor kiezen om te betalen met een creditcard. Vrijwel alle creditcardbedrijven bieden aankoopgarantie voor een bepaalde periode: gaat er iets mis, dan krijg je je geld terug. Ook betalen via Paypal geeft aankoopbescherming.