Tips

Deze apps beperken de afleiding van internet

9 mei 2016 20:14

Moeite met focussen op je werk? Dankzij deze software leiden social media, e-mail en websites je niet langer af.

De afleiding van het web ligt continu op de loer. Maar er zijn diverse programma die uitkomst bieden: je kunt ermee tijdelijk jezelf de toegang tot allerlei websites ontzeggen.

De gratis app Self Control voor de Mac werkt heel simpel. Je zet de adressen van websites op een blacklist en vervolgens kan je met een slider aangeven hoe lang je die wilt blokkeren. Daarna loopt er in je dock een timer. De app afsluiten of verwijderen, en je Mac herstarten, het stopt de blokkade die je al hebt ingesteld niet.

De app Freedom is een van de beste tools om websites op je werk te blokkeren, omdat het werkt op verschillende apparaten: Windows, Mac, iOS en binnenkort ook Android. Je kunt makkelijk verschillende lijsten met websites die de app blokkeert instellen. Zo kun je per dag of locatie, of afhankelijk van de drukte op je werk, meer of minder sites bezoeken. Er zijn ook schema's te maken, zodat Freedom tussen bepaalde uren actief is. Freedom is wel een betaalde app. Slechts zeven blokkeersessies zijn gratis. Een maandabonnement kost 2,42 dollar (bij een jaarabonnement). Voor ruim 100 euro heb je een 'levenslang abonnement'.

De Mac-software Focus biedt als extra functie het blokkeren van Mac-apps behalve websites. Zo kun je ook niet Mail of Skype openen. Extra motivatie moet komen van citaten die verschijnen als je een geblokkeerde site toch probeert te openen. Focus is wel prijzig: een licentie kost vanaf 20 dollar (voor 1 Mac).

Met de Google Chrome-extensie StayFocusD is het ook mogelijk om de blokkade van websites pas in te laten gaan als je de ingesteld maximumtijd hebt bereikt. En de extensie heeft een 'nuclear option' waarmee je de toegang tot alle sites in Chrome kan blokkeren.

Wil je voordat je tot dit soort harde maatregelen overgaat, eerst inzicht in hoe vaak je wordt afgeleid door websites, e-mail en social media, dan kun je de app Escape (Mac) installeren. Je krijgt dan grafiekjes en stats over hoe vaak je gedurende de werkdag naar bijvoorbeeld YouTube of Reddit afdwaalt.