Wat leveren zonnepanelen je op?
Topjaar voor zonne-energie

Wat leveren zonnepanelen je op?

06-07-2018 17:50 Laatste update: 18:13

Heb je zonnepanelen? Dan is dit het moment om te juichen. De zon schijnt namelijk veel en fel, en daardoor brengen zonnepanelen in de eerste helft van dit jaar fors meer op dan gebruikelijk.

Feest dus, voor zowel de energieleveranciers, verkopers als eigenaars van panelen. Momenteel tikken we record na record aan. Afgelopen maandag bijvoorbeeld leverden zonnepanelen zo'n 22.000 megawattuur (MWh) op. Dat betekent dat 247.000 mensen voorzien konden worden van energie. 

Het was niet de enige recente topdag. De dag ervoor lag het resultaat ook hoog, en de complete laatste week van juni lag de opbrengst ook boven de 200.000, net als op veel dagen in mei. Dat is flink cashen voor mensen met zonnepanelen zou je denken, maar dat valt nog mee.

Lector energietransitie Martien Visser van de Hanzehogeschool Groningen rekende op basis van de gegevens bij Energieopwek.nl uit hoe groot het verschil is tussen de opbrengst van zonne-energie tussen de lente van vorig jaar en dit jaar. 

Meer zon, meer geld?

Gekeken naar de gemiddelde waarden per woning voor Nederland, volgens energieopwek.nl: 

  2017 2018 % verschil
April

286,2 kWh

261,9 kWh -8,5%
Mei 356,4 402,3 12,9%
Juni 363,7 342,9 -5,7%
Totaal
lente
996,3 1007,1 1,1%

Conclusie: Het tweede kwartaal verschilde weinig van het jaar ervoor. In mei zie je wel een groot verschil. Als we uitgaan van een elektriciteitsprijs van 0,22 euro per kWh verdiende een eigenaar van zonnepanelen ongeveer 10 euro meer in de maand mei van 2018, dan in de maand mei van 2017. 

Op de echt zonnige dagen is zonne-energie goed voor ongeveer 1 procent van de totale Nederlandse energievraag, volgens Visser. "En er komen in een rap tempo zonnepanelen bij. Nu liggen er al 40 procent meer panelen dan een jaar geleden. Die groei is ongelooflijk."

'Mijn vrouw vindt ze maar lelijk, dus ik heb er veel' 

Zelf geeft hij het goede voorbeeld. "Ik verbruik jaarlijks ongeveer 3000 kWh, een paneel levert 250 op. Ik heb er 12 op mijn dak liggen. Dat komt omdat mijn vrouw ze lelijk vindt en ze zei 'leg dan maar een hele streep'."

Hij lacht om de anekdote. "Ik ben er blij mee, want 's zomers produceer ik teveel en 's winters te weinig, maar dan krijgen we dus geld terug. Mijn jaarlijkse besparing is nu zo'n 660 euro. Het heeft 4000 euro gekost, dus uiteindelijk verdien ik het in 7 jaar terug."

Energieleverancier Greenchoice rekende voor hoeveel je kan verdienen op zonnepanelen

Verdienen we meer door het weer?

Dan is het dus ook nog eens geweldig weer. "Als we kijken naar de lentemaanden maart, april, mei was het zeer zonnig", zegt meteoloog Dennis Wilting van Buienradar. "In de hele periode waren er 603 zonuren tegenover 517 normaal. Vooral mei was extreem goed."

Op dit moment zorgt dat inderdaad voor een piek in energieopwekking, ziet Visser. "De lucht is erg droog en dat betekent dat de zonintensiteit erg sterk is. De output van panelen is daar direct van afhankelijk, dus dat zie je in de energieopwek. Maar als je over het hele jaar kijkt schijnt de zon ongeveer evenveel, met kerst ligt het bijvoorbeeld tien keer lager", vertelt de lector.

Piek in de zomer

Die nuance ziet energieleverancier Greenchoice ook. "In juni 2017 was de opgewekte energie net iets hoger dan in 2018. Maar als je mei 2017 vergelijkt met mei 2018, dan was mei dit jaar echt een supermaand", vertelt Martin de Beer, woordvoerder van Greenchoice.

De energieleverancier ziet een traditionele piek in verkoop van zonnepanelen in de zomer.

"We kunnen niet zeggen dat we opeens meer systemen verkopen door het aanhoudende mooie weer", zegt De Beer. “In de zomer is ijs ook populairder, het 'leeft' meer. Maar wij concentreren onze marketingactiviteiten ook in de zomer, zon zorgt immers voor meer bewustzijn over deze vorm van energie. Daarnaast hebben mensen nu meer te besteden, ze hebben vakantiegeld gekregen."

Zonneparken

Energiebedrijf Nuon ziet ook een sterke groei als het gaat om zonnepanelen. "In de eerste helft van 2018 heeft Feenstra, onderdeel van Nuon, al meer installaties uitgevoerd dan in heel 2017", zegt woordvoerder Oene van der Wal.

Nuon heeft verspreid over Nederland een aantal grote zonneparken. Daarnaast kunnen particulieren ook panelen kopen of huren bij het bedrijf. Een derde mogelijkheid is dat Nuon dakoppervlakte huurt bij klanten, waarbij het bedrijf de stroom produceert en afneemt.

Ook Ikea blij met zønnestralen

Zelfs bij 's werelds grootste meubelboer is men blij met de zon. Met de collectie Solstråle werden vorig jaar in vijf pilotlanden Ikea-zonnepanelen gelanceerd. "Van de pilotlanden presteerde Nederland het beste en iedere maand zien we een stijging qua verkoop", zegt een woordvoerder.

Er zijn drie pakketten van 8 panelen, waarvan de goedkoopste 3243 euro kost en de duurste 4824 euro, inclusief btw met de Ikea family card. Die btw kan via een regeling teruggevraagd worden bij de Belastingdienst. 

Precieze cijfers wil Ikea niet noemen, maar de woordvoerder meldt dat het bedrijf dit jaar 250 procent meer verkoopt dan vorig jaar - al begonnen ze toen dus ook. Ikea wil zonnepanelen toegankelijker maken. "Betaalbaar, minder lelijk dan ze nu meestal zijn en makkelijk te installeren", aldus de woordvoerder. Geen paniek: Ikea levert de installatie als service.

Het 'finale energieverbruik'

Dan de omvang van de industrie. Want op zonnige dagen zorgen panelen dus voor 1 procent van de energiebehoefte. In vaktermen ook wel het 'finale energieverbruik' genoemd, ofwel: alle energie die nodig is voor de werking van machines, het verwarmen van huizen en het rijden met auto's.

Over een heel jaar gezien is het ongeveer 0,5 procent. "Voor huishoudens is het heel fijn, maar zij verbruiken maar 20 procent van alle elektriciteit in Nederland", zegt energielector Visser.  

Zonne-energie vergeleken met andere energievormen

  • Zonne-energie: 0,5 procent van de finale Nederlandse energievraag
  • Hernieuwbare energie (water, wind, zon, biogas): 6,5 tot 7,5 procent
     
  • Huishoudens: 20 procent van alle elektriciteit
  • Industrie: 80 procent van alle elektriciteit
     
  • Elektriciteit is slechts 20 procent van alle energie die we gebruiken
  • 80 procent is aardgas, aardolie en andere vormen van grondstoffen

Hoewel het qua aandeel dus nog maar klein is, vindt de lector zonnepanelen wel belangrijk. "Sowieso omdat mensen het interessant vinden, en bewuster worden van energieopwekking. Daarnaast omdat het belangrijk is om op verschillende manieren energie op te wekken. Je zorgt dat je naast bijvoorbeeld windmolens ook zonnepanelen hebt."

En het belangrijkste, denkt de lector: "Het gaat razendsnel. Nu is het nog niet veel, maar als de groei doorgaat, komen we uit op een paar procent. We hebben die daken toch, gooi ze dan gewoon vol. Uiteindelijk komen we dan over 20, 25 jaar op 10 procent en dan is het wel een significant aandeel", verwacht Visser.