Apps voor een mooiere wereld
Appreview

Apps voor een mooiere wereld

07-12-2018 08:00 Laatste update: 10-12-2018 21:05

Nina Verberne

Van iets aardigs doen voor een ander word je zelf ook blij. Deze vijf apps maken dat wel heel makkelijk.

De decembermaand staat veelal in het teken van liefde, warmte en iets goeds doen voor de wereld. Maar niet iedereen heeft tijd om iedere week bardienst te draaien op de voetbalclub of mee te helpen bij de voedselbank. Gelukkig hoeft een mooi gebaar niet veel tijd te kosten. Deze vijf apps zorgen ervoor dat je met simpele, kleine dingen toch je steentje bijdraagt. 

1. Geef

De app Geef spreekt eigenlijk voor zich. Met de app ‘Geef’ geef je iets aan een goed doel dat bij jou past. Kies voor bijvoorbeeld Amnesty International, War Child, Artsen zonder Grenzen of Wakker Dier. Eenmaal je goede doel gekozen, kun je meer informatie bekijken. Waar staat het doel voor, hoeveel donateurs zijn er en wat er al is opgehaald? Keuze gemaakt? Dan kun je met 1 druk op de knop supersnel doneren. Kies het bedrag en je betaalwijze, en voilà. Een kind kan de was doen. Zo heb je weer een paar karma-punten verdiend voor het nieuwe jaar.

Prijs: Gratis. 
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: Een goed overzicht van de goede doelen die er zijn.
Minpunten: Je wordt uit de app gestuurd om te betalen. Het zou netter en beter zijn als die allemaal in de app zou gebeuren.
Waar voor je geld: Niet van toepassing. 

2. Be My Eyes

Wil jij iets voor mensen met een beperking doen, maar heb je niet zo veel tijd? Schrijf je dan in als vrijwilliger bij Be My Eyes. Hiermee word je de ogen van een blinde of slechtziend persoon. Zij gebruiken de camera van hun smartphone om je iets te laten zien. Bijvoorbeeld wat er op een bepaald voedsellabel staat of wat er op een foto te zien is. Aan jou de taak om vervolgens de persoon te helpen en antwoord te geven.

Zodra een slechtziend persoon hulp nodig heeft, stuurt-ie een berichtje. De eerste van alle vrijwilligers die reageert, helpt de persoon. Reageer je niet direct omdat je in een meeting zit, geen probleem, dan krijgt de volgende vrijwilliger een melding.

Prijs: Gratis. 
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: Met een simpel gebaar help je een ander in nood.
Minpunten: Eigenlijk geen.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

3. StorySign

StorySign helpt dove kinderen met leren lezen. De app helpt ouders om samen met hun dove kinderen toch  gezellig samen een boekje te lezen. De app gebruikt kunstmatige intelligentie om de tekst te vertalen naar gebarentaal. De gebarentaal wordt vervolgens vertaalt door het vriendelijke geanimeerde karakter Star. Zo kunnen slechthorende kinderen, net als hun leeftijdsgenoten, leren lezen door naar de woorden in kinderboekjes kijken. Om de app door te ontwikkelen, is er een platform gelanceerd om geld binnen te halen. Wil je dove kinderen helpen, dan kan je hier doneren.

Prijs: Gratis. 
Beschikbaar voor: Android
Pluspunten: Dat kunstmatige intelligentie wordt ingezet voor zoiets moois, is prachtig. 
Minpunten: Jammer dat de app er (vooralsnog) alleen is voor Android gebruikers.
Waar voor je geld: Niet van toepassing. 

4. Too Good To Go

De app Too Good To Go zet zich in tegen voedselverspilling. Heb jij je wel eens afgevraagd wat er met het overgebleven eten gebeurt van een restaurant, supermarkt of hotel? Wat blijkt, in Nederland wordt er nog tussen de 1,7 en 2,5 miljoen ton eten per jaar verspild(!). Zonde! Too Good To Go wil wil daar een oplossing voor bieden. De app verbindt consumenten met restaurants, winkels en hotels zodat overtollig eten alsnog verkocht wordt in plaats van weggegooid. Iedere maaltijd die op een bord belandt in plaats van in de vuilnisbak bespaart zo’n twee kilo CO2. Hoe het werkt? In de app kun je een zogenaamde Magic Box bestellen met eten dat die dag nog niet is verkocht. Wat je krijgt, is een verrassing want dat is totaal afhankelijk van wat er die dag overblijft. Qua prijs krijg je een korting tot wel 70% en daardoor ben je vaak ook nog eens een stuk goedkoper uit.

Prijs: Gratis. 
Beschikbaar voor: Android & iOS
Pluspunten: Voor een klein bedrag krijg je een lekkere maaltijd en daarmee iets goeds doen voor de wereld.
Minpunten: Er zijn nog niet zo heel veel restaurants op aangesloten, waardoor het aanbod klein is.
Waar voor je geld: Niet van toepassing. 

5. Ecosia

Van Ecosia heb je misschien al weleens gehoord. Deze app is een browser waarmee voor iedere zoekopdracht een boom wordt gepland. Dat is wellicht een beetje kort door de bocht, maar 80% van de inkomsten die deze browser verdient met reclames gaat naar het goede doel. Zo kun jij met een simpele zoekopdracht iets moois doen voor de wereld. Dus waarom zou je niet geregeld kijken of je jouw antwoord kunt vinden via zoekmachine Ecosia? 

Prijs: Gratis.  
Beschikbaar voor: Android & iOS
Pluspunten: Het wereldwijde web doorzoeken én iets goeds doen voor de wereld, Ecosia laat zien dat het kan. En iedere maand laten ze zien waar het geld dat opgehaald wordt precies naar toe gaat. 
Minpunten: Als je zoekt via Ecosia, zoek je eigenlijk via zoekmachine 'Bing'. Een zoekmachine die ik persoonlijk niet zo prettig vind.
Waar voor je geld: Niet van toepassing. 

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.