App-tips: Reken jezelf slim
Appreview

App-tips: Reken jezelf slim

27-03-2019 21:08 Laatste update: 30-06-2019 14:25

Nina Verberne

Breek jij je hoofd ook weleens over alledaagse rekensommen? De korting op je nieuwe aankoop, de oppervlakte van de muur die je wil schilderen? We zetten 5 apps op een rij die op een leuke en speelse manier je leven in cijfers net een beetje makkelijker maken.

1. Beter Rekenen

Bij de app Beter Rekenen maak je een profiel aan voordat je begint. Hierin geef je aan welk niveau je hebt. Je hebt keuze uit drie niveaus. Per dag krijg je vier rekenvraagstukken. Het zijn dus geen simpele sommetjes, maar je moet ook echt nadenken over deze vraagstukken. Denk aan vragen over korting, hectare, breuken en andere ingewikkelde sommen.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Doordat je iedere dag een notificatie ontvangt, kun je op deze manier supermakkelijk je rekenskills bijhouden.
Minpunten: Je moet een relatief uitgebreid profiel aanmaken voordat je kunt beginnen met spelen. Op deze manier betaal je dus als het ware met je data die je inlevert.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

2. Goed Snel Rekenen

In de app Goed Snel Rekenen gaat het in eerste instantie dat je de tafels tot 10 uit je hoofd kunt. Nu denk je misschien, appeltje-eitje, maar zodra er een tijdslimiet aan vast wordt gekoppeld wordt het steeds lastiger. Je moet dan binnen twee seconden het juiste antwoord geven. Behalve de tafels heb je ook allerlei optel- en aftreksommen tot 100. Het advies van de app - en ook mij: ga eerst voor goed en daarna voor snel. Je zult zien dat hoe beter je het vermenigvuldigen en het delen onder de knie hebt, hoe makkelijker de snelle rondes je afgaan. 

Prijs: Gratis, in-app aankopen van 1,09 euro. Voor verschillende tempo’s en meer sommen per ronde.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Verschillende mogelijkheden zoals oefenen, timer en niveaus. Op deze manier kun je jezelf blijven uitdagen.
Minpunten: Wil je meer keuzes, dan moet je betalen. Daarnaast zijn de advertenties ook vervelend, die leiden je af.
Waar voor je geld: Ja.

3. Calculator: The Game

Meer spelenderwijs je rekenkunsten verbeteren? Dan zit je met Calculator: The Game goed. Deze app is een spel waarop je sommen uitrekent op een rekenmachine. Op het rekenmachientje staat je opdracht. De opdracht is altijd om in een x-aantal stappen een bepaald getal te krijgen. Hierdoor wordt je gedwongen om in je hoofd te rekenen. Omdat het soms nogal lastig kan zijn, zit er op het rekenmachientje een mogelijkheid om een hint te vragen zodat je in het volgende niveau komt.

Prijs: Gratis, in-app aankopen. Hiermee tover je de advertenties weg en kun je hints kopen.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De app is leuk vormgegeven. Daarnaast kun je zo vaak blijven proberen tot je de juiste stappen hebt gemaakt. 
Minpunten: Geen.
Waar voor je geld: Je krijgt vrij weinig hints voor een toch wel groot bedrag. Ik zou voor de gratis variant gaan, ook al zitten daar de advertenties in.

4. Quento

Een ietwat ingewikkeldere reken-app is Quento. Quento is een puzzelspel waarin je met sommen het resultaat moet krijgen. In het spel krijg je een getal te zien en een spelbord met cijfers en de tekens voor min, plus, delen en vermenigvuldigen. Aan jou de taak om de bijbehorende som in het veld te maken om tot het juiste antwoord te komen. Je doet dit door met je vinger op het beeldscherm te swipen. Als je alle sommen binnen een puzzel hebt afgewerkt, verandert de achtergrondkleur en merk je zo dat je met een nieuwe puzzel te maken hebt. Tip: kijk in het begin goed naar de uitleg, want die is wel essentieel voor het spel.

Prijs: Gratis, in-app aankopen voor 2 euro waarmee je moeilijkere levels kunt ontgrendelen en krijg je verschillende nieuwe getallensets te zien.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Iedere dag komt er een nieuwe puzzel in de app om op te lossen. Zo kun je jezelf dagelijks blijven verbeteren en verrassen.
Minpunten: Op het begin krijg je de uitleg te zien. Die moet je goed volgen, want daarna krijg je ‘m niet meer te zien en moet je alles maar spelenderwijs uitvogelen.
Waar voor je geld: Ja.

5. Fiete Math Climber

Leren rekenen is iets waar kinderen vaak nogal tegenop kunnen zien. Met deze app wordt rekenen leuk omdat je spelletjes speelt waarmee je munten kunt verdienen en in een superraket naar een volgend level kunt vliegen. Hier kun je vervolgens met de munten nieuwe karakters ontgrendelen. Voordat je begint met spelen, moet je een profiel aanmaken waarin je je leeftijd verteld. Aan de hand daarvan krijg je spelletjes die bij de leeftijd passen. In het begin krijg je makkelijke opdrachten waarbij je moet rekenen met eencijferige getallen, maar hoe ver je komt, hoe lastiger het wordt. Het spel ziet er hartstikke leuk uit, waardoor kinderen bijna niet door hebben dat ze aan het leren zijn. Ideaal! 

Prijs: 2,99 euro.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De app geeft regelmatig aanwijzingen zodat je kunt overschakelen naar een moeilijker (of eenvoudiger level). Perfect want zo blijf je leren! 
Minpunten: Geen.
Waar voor je geld: Niet van toepassing

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.