Vijf handige Oranje-apps
Appreview

Vijf handige Oranje-apps

26-04-2019 10:00 Laatste update: 15:29

Nina Verberne

Drie vingers in de lucht, want we mogen weer met zijn allen de verjaardag van koning Willem-Alexander vieren. Hoera! Struinen en scoren op de vrijmarkt, spelletjes spelen op straat en een leuk feestje vieren. Met deze apps loopt alles supersoepel.

1. Live Weer

April doet wat-ie wil en dus gaat het weer deze maand alle kanten op. Toch is het wel handig om te weten of je met Koningsdag nu je oranje poncho moet meenemen of je oranje zonnebril op je neus kunt zetten. De app ‘Live Weer’ laat je 24/7 zien wat het weer gaat doen. Het scherm van de app zelf laat je 'real time' zien of er wolkjes in de lucht zijn, de zon schijnt of er een druppel valt. De app is ontzettend uitgebreid. Zo kun je zien wanneer 'golden hour' is - de beste tijd om je koningsdagfoto’s te maken. Ook te vinden: de gevoelstemperatuur - moet je een trui aan, jas mee of kun je in je t-shirt - de windkracht en zelfs hoe sterk de uv-kracht is. Weet je ook direct of je een flesje zonnebrandcrème in je tas moet gooien.

Prijs: Gratis uitproberen voor 3 dagen, daarna betaal je 6,49 euro per maand.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De app is lekker uitgebreid. Ik vind het plezierig dat je ziet wat de kans is op neerslag, maar ook in de app vindt wat de uv-kracht is.
Minpunten: Als je naar de weersvoorspelling voor de komende dagen gaat kijken, krijg je geen extra's te zien zoals de uv- of windkracht. Je krijgt dan alleen de 'standaard' weersverwachting wat betreft minimum en maximum graden te zien. Jammer.  
Waar voor je geld: Nee. Buienradar of de standaard-weerapp op je telefoon voldoet in dit geval ook.

2. HogeNood

Een hele dag rondstruinen op de vrijmarkt of gezellig naar een feestje ergens buiten op straat is natuurlijk hartstikke leuk. Iets minder fijn is het als je moet plassen en je komt bij een café aan en er staat een hartstikke lange rij. Of nog erger: je vindt zo snel in de buurt geen toilet. De app HogeNood helpt je in deze situaties. De app laat je op een kaart zien waar er bij jou in de buurt een toilet is. Verder laat de app zien of het toilet gratis is, voor vrouwen en/of mannen, of het toilet toegankelijk is voor invalide en de openingstijden.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Wil je weten of een toilet onlangs nog is schoongemaakt? Gebruikers kunnen een review achterlaten. Zo weet je precies waar het schoon is of dat je er misschien nog wel een extra pepermuntje na toiletbezoek krijgt.
Minpunten: De app biedt helaas geen mogelijkheid om real time rijen te zien. Het zou dus zomaar kunnen dat je alsnog in de rij komt te staan.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

3. Zoek je vrienden met GeoZilla

Ga je de mensenmassa in, dan is de kans groot dat je elkaar misschien uit het oog verliest. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Find My Family van GeoZilla. De app zorgt ervoor dat je real time ziet waar je vrienden zich bevinden. Extra fijn aan deze app is dat de ander niet per se de app hoeft te hebben om te zien waar jij je bevind. Je kunt per sms, e-mail of een linkje de ander uitnodigen om je te volgen op een kaart. De app biedt na Koningsdag ook nog allerlei handige functies, zo kan je aan bepaalde locaties herinneringen hangen. Dan krijg je bijvoorbeeld een herinnering dat je vuilniszakken nodig hebt, zodra je de supermarkt binnen wandelt.

Prijs: 7 dagen gratis uitproberen, daarna per kwartaal 50,99 euro(!).
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Je kunt notificaties instellen als iemand bij locatie X is gearriveerd. Stel je spreekt af in het park, dan ontvang je direct een berichtje als je vriend of vriendin daar is aangekomen. Daarnaast zit er een paniekknop in de app, mocht er iets met je zijn, dan kun je al jouw vrienden alarmeren en die krijgen dan een locatie toegestuurd.
Minpunten: Het gebruik van de app is erg duur, waardoor ik je eerder zou aanraden om gebruik te maken van het delen van de live locatie in WhatsApp. Maar de app biedt wel meer mogelijkheden dan alleen het tracken van elkaar, wat de app in bepaalde situaties interessant zou kunnen maken.
Waar voor je geld: Nee, ik vind het echt belachelijk duur. Maar om tijdens Koningsdag te gebruiken kan dat prima met de optie om hem 7 dagen gratis uit te proberen! Zorg er wel voor dat je je direct uitschrijft, zodat je proefperiode niet wordt verlengd.

4. Tikkie

Stel je gaat dit jaar je spulletjes verkopen op de vrijmarkt en je hebt een welwillende klant. Alleen heeft diegene niet genoeg cash bij zich, of heb jij geen kleingeld terug. Dan stuur je dit jaar gewoon een Tikkie. En je kunt het jezelf nog extra makkelijk maken dit jaar, want je kunt een speciale QR-code aanmaken met de app. Deze QR-code print je uit, hang je op bij spullen en de kopers hoeven alleen maar deze code te scannen met de Tikkie app. Helemaal fijn aan deze app, is dat je direct weet of de mensen het geld hebben overgemaakt, omdat je direct een notificatie ontvangt.

Prijs: gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Supersnel en de app is ook onwijs makkelijk in gebruik.
Minpunten: QR-codes zijn lichtelijk gedateerd, maar in dit geval - als de koper ook de Tikkie-app heeft, werkt het wel heel makkelijk. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

5. Mojo

Maak de leukste Instagram-stories tijdens Koningsdag. Je wilt natuurlijk al je Koningsdag-avonturen met iedereen delen, maar opvallen tussen alle andere social media verhalen wordt lastig. Zeker als alle Instagram Stories oranje zijn. De app Mojo laat je opvallen. Hiermee geef je al je Stories een extra touch. Je kunt kiezen uit verschillende categorieën waarbij video’s worden gemixt, tekst geanimeerd wordt of je kunt kiezen uit verschillende stijlen.

Prijs: Gratis proefperiode van 1 maand, daarna 9,99 euro per maand.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: Een zeer uitgebreide app waarmee je de tofste filmpjes kunt maken.
Minpunten: De app is helaas alleen beschikbaar voor iOS. Maar een alternatieve app is MoStory lijkt er op en is voor Android. Deze app vind je hier.
Waar voor je geld: Ja, mits je er dagelijks (of toch in ieder geval heel vaak) gebruik van maakt.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.