Apps voor op de achterbank
Appreview

Apps voor op de achterbank

09-07-2019 11:15 Laatste update: 11-07-2019 15:04

Nina Verberne

De zomervakantie staat voor de deur! Ga je dit jaar met de auto op vakantie en wil je ervoor zorgen dat de reis zo leuk mogelijk verloopt, voor de achterbank en ook voor jezelf? Met deze apps ben je al een heel eind op weg.

1. Breakzy

Natuurlijk wil je tijdens zo'n lange reis ook weleens de auto uít. Of je nu op zoek bent naar een camping, een fijne stopplek voor een picknick of een wegrestaurant met een speeltuin, Breakzy laat je zien waar je moet zijn. In de app voer je jouw startpunt in en de eindbestemming en je krijgt tientallen tips voor onderweg. De app toont niet alleen de locatie, maar ook een foto, de aanwezige faciliteiten en hoe ver het rijden is. Daarnaast kun je als gebruiker een review achterlaten, en die van anderen lezen, zodat je precies weet waar je aan toe bent. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Vergeet sta-wc’s in Frankrijk, de app laat je ook schone toiletten onderweg zien, waar je wel je broek durft te laten zakken.
Minpunten: Je kunt de route niet offline downloaden.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

2.TuneIn

Fijn hoor, die speciale playlist met al je favo vakantiehits. Maar na 600 kilometer en tien keer Despacito heb je misschien wel behoefte aan iets anders. Voor het echte vakantiegevoel zet je de radio van je vakantieland aan, alleen kan zoeken naar de juiste zender nog best een karwei zijn. De app TuneIn geeft je livestreams van 100.000 radiostations over de hele wereld, zo kun je zelfs nog naar je favoriete Nederlandse zender luisteren terwijl je door je Spanje rijdt.

Prijs: Eerste week gratis, daarna 9,99 euro per maand.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Een zeer uitgebreide audio app. Behalve radiostations, vind je er ook podcasts en exclusieve interviews met artiesten in terug.
Minpunten: De podcasts in de app zijn allemaal in het Engels. Jammer, omdat de app verder wel is vertaald naar het Nederlands. Maar als je de app puur gebruikt voor Nederlandse radio of het vinden van een station, is het zeker een fijne om te hebben.
Waar voor je geld: Eenmalig 9,99 euro betalen om tijdens je vakantie je favoriete radiozenders te kunnen luisteren, is wel redelijk. 

Kijk ook: tech-tips voor de achterbank

3. NPO Zappelin

Heb je kids in de leeftijd 2 tot 6 op de achterbank zitten, dan doe je er slim aan om de app NPO Zappelin te downloaden. Die zit bomvol leuke dingen om te doen: denk aan spelletjes spelen, liedjes zingen, tekenen, verhaaltjes lezen en tekenfilms. De app benoemt alles waar je op tikt, zodat de kleintjes precies weten of ze in het menu 'knutselen' zitten of in 'verhaaltjes lezen'.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De verhaaltjes uit de app worden voorgelezen, zodat de kinderen zelfstandig de app kunnen gebruiken.
Minpunten: Het is slim om van te voren het een en ander te downloaden, zodat je kind het offline kan gebruiken en het je data scheelt.
Waar voor je geld: Niet van toepassing. 

4. Snelwegsprookjes

Voor binnen ons eigen land is Snelwegsprookjes de allerleukste app die er is. Het is namelijk volledig interactief: hij stemt af op objecten langs de snelweg, het tijdstip, het weer en het overige verkeer. Daardoor speelt de buitenwereld een actieve rol in de luisterverhalen. Om de sprookjes te laten inspelen op de omgeving zijn de snelwegen hiervoor speciaal in kaart gebracht, met een focus op elementen als tunnels, masten, borden en molens. Daarnaast past ieder verhaal zich automatisch aan op de route zodat de snelweg tot leven komt.

Er zijn in totaal 4 interactieve luisterverhalen die op de achterbank beluisterd en bekeken kunnen worden: Joekeltje, De waarschuwertjes, Turbo Gerrit en Commandant Shteinpoist en kapitein Tic. De luisterverhalen duren ongeveer 15 minuten per verhaaltje. Het afspelen van de verhalen doe je via het audiosysteem in de auto en ze starten zodra je de snelweg op rijdt.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De app is interactief en dat maakt 'm zo leuk. Komt er een viaduct aan? Dan moet je bukken! Zo wordt een autoritje voor kinderen een leuke ervaring.
Minpunten: De Android-versie werkt minder goed dan die van de iPhone. Je kunt zien dat de app in eerste instantie voor iOS is gebouwd, waardoor niet alles vlekkeloos werkt op Android. Jammer! Daarnaast moet je jouw auto-audiosysteem wel kunnen connecten met je telefoon, anders werkt het niet.
Waar voor je geld: Niet van toepassing. 

5. De vakantiebieb

De Openbare Bibliotheek vult de app de Vakantiebieb ieder jaar weer met boeken, met dit jaar maar liefst dertig titels. Denk aan boeken van Carry Slee en Paul van Loon. Ook leuk voor jezelf (of oudere kinderen) want voor (jong) volwassenen is er eveneens een mooi aanbod. De Vakantiebieb is geopend tussen 1 juni tot 31 augustus, zodat je drie maanden de tijd hebt om je door al je favoriete boeken heen te lezen.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Ook als je geen lid bent van de Openbare bibliotheek kun je deze drie maanden gebruik maken van de app.
Minpunten: Aan het eind van de vakantie, op 31 augustus loopt het af. Daarna moet je betalen voor het boek of lid zijn van de bibliotheek.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

6. Hidden Folks

Een app om je uren mee te vermaken, is Hidden Folks. Hij bestaat volledig uit zwart-witte interactieve zoekplaatjes. Je gaat op zoek naar verschillende personages, dieren en objecten. Gevonden? Dan ga je door naar de volgende zoekplaat. Klinkt makkelijk? Is het niet. Alleen goed kijken naar een plaatje om alles te vinden, is niet voldoende. Je moet in de app echt op onderzoek uitgaan. Je kunt in- en uitzoomen, je kan op verschillende plekken tikken om bijvoorbeeld achter een struikje te kijken of het doek van een tent omhoog te rollen. Om het spel uit te spelen, ben je zeker een hele autoreis zoet. 

Prijs: 4,49 euro. In de app kun je nog meer zoekplaaten bijkopen voor prijs van 2,29 euro.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Behalve dat de app volledig is geïllustreerd, zijn ook alle geluidjes zelf ingesproken, waardoor het een hartstikke grappig spel is om te spelen.
Minpunten: Voor sommige leeftijden wellicht iets te lastig.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

7. Squla

Leren is leuk! Vooral als je niet doorhebt dat je het aan het doen bent. Squla zorgt ervoor dat leren leuk wordt. en leent zich prima voor de achterbank. Of je kind pas in groep 3 zit of in de brugklas van de havo, voor elk schooljaar zit er wat tussen, zelfs voor peuters. De spellen zijn opgedeeld in verschillende vakken, van topografie tot muziek van geschiedenis tot rekenen. Simpele spellen in de vorm van bijvoorbeeld memory.

Prijs: Als gast kun je 5 quizzen spelen, een flexibel abonnement kost 11,95 per jaar.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Ideaal om je kind tijdens de vakantie toch nog iets bij te leren. Doordat alles in spelvorm komt, wordt leren op deze manier een stuk leuker. Als ouder kun je ook nog eens de voortgang van je kind zien. Handig als je niet zo goed weet waar bijvoorbeeld je kind moeite mee heeft. 
Minpunten: Nee.
Waar voor je geld: Ja.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.