Survivalgids voor nieuwe studenten
Appreview

Survivalgids voor nieuwe studenten

20-08-2019 07:10 Laatste update: 23-08-2019 10:15

Nina Verberne

Eindelijk uit huis, eindelijk alles lekker zelf mogen weten. Dat veel mensen hun studietijd als de leukste van hun leven beschouwen, is niet voor niks. Maar er komt ook wel wat verantwoordelijkheid bij kijken: zelf koken, geldzaken regelen, je studie op de rit houden... Deze vijf apps helpen je een handje.

1. RoomEasy

Is je studie in een andere stad? Dan wordt het hoog tijd om op kamers te gaan! Maar een kamer vinden is niet altijd even makkelijk en een leuke huisgenoot ook niet! Daarvoor is de app RoomEasy, een soort van Tinder, alleen dan voor het vinden van je ideale huisgenoot. Je koppelt de app met Facebook, zodat de app een foto heeft, je leeftijd en andere belangrijke gegevens. Je vult in wat voor een soort type je bent: ochtendmens, avondmens, dierenvriend, festivalganger, boomknuffelaar, schoon, creatief etc. Vervolgens krijg je een reeks huizen te zien met de benodigde informatie als: prijs, huisgenoten, verhuurperiode en kenmerken van de woning - denk hierbij aan wifi, roken, schoonmaker, woonkamer en dergelijke. Heb je een match? Dan kan je kennismaken via de chat en uiteindelijk op gesprek gaan.

Ook als je een kamer te huur hebt, kun je deze op RoomEasy zetten, aan jou dan dus de keus of je de potentiële huisgenoot ziet zitten!

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Super fijne manier voor het zoeken van een ruimte. De app is duidelijk, je krijgt foto’s van de woning te zien en aan de hand daarvan bepaal je of jij het een match vindt.
Minpunten: Sommige woningen staan al sinds januari 2019 op de app. Je moet dus even goed zoeken wil je een recente woning vinden.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

2. Wie betaalt wat

Huis gevonden? Dan is een wie betaalt wat rekening wel handig. Hierin kun je precies bijhouden wie wat waaraan uitgeeft. Ideaal als je geregeld met elkaar samen eet en de kosten wel eerlijk met elkaar wilt verdelen. Maar ook handig er één iemand geregeld de schoonmaakspullen en het toiletpapier voor in huis koopt. Je start een ‘lijst’ en nodigt hier je vrienden of je huisgenoten voor uit. Je kan vervolgens voor elke uitgave die je doet, aangeven wie er meedoet in de kosten. Eet een van je huisgenoten een keertje niet mee? Geen probleem, dan deel je die kosten niet met hem of haar. Aan het einde van de maand kun je de lijst verrekenen en rolt er een rekening uit wie wat nog moet betalen. Dit overzicht wordt per e-mail naar alle deelnemers gestuurd. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen, is een tikkie versturen! 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Je kunt ook bonnetjes toevoegen aan de app, zodat iedereen precies kan zien wat er is uitgegeven. Daarnaast scheelt het een hoop gedoe onderling en weet je in ieder geval zeker dat iedereen ongeveer evenveel bijdraagt.
Minpunten: Nu nog een koppeling met Tikkie zodat je via ‘Wie betaalt wat’ ook direct je geld kunt terugvragen en de app is perfect.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

3. iStudiez

Om ervoor te zorgen dat je iedere deadline en elk examen haalt, moet er natuurlijk gestudeerd en hard gewerkt worden. iStudiez helpt een handje. De app legt je studierooster bovenop je bestaande agenda om zo je vakken in te plannen. Je geeft zelf in de app aan aan hoe lang je vakken volgt en bij welke afspraken ze horen. De app bevat verder een to do-lijstje waarmee je huiswerkopdrachten kunt bijhouden, zodat je precies weet wat je nog moet doen en wat prioriteit heeft. Daarnaast is het ook heel handig als je met een groepje een opdracht moet maken. De andere groepsleden moeten dan wel ook de app hebben, zodat iedereen kan zien wat er nog gebeuren moet.

Prijs: Gratis. In-app aankopen. Je betaalt 0,99 per week of 10,99 per jaar.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Via de planner in de app kun je jouw vooruitgang zien. Je ziet hoeveel lessen je nog moet doen, welke opdrachten nog openstaan en welke cijfers je hebt gehaald. Daardoor zie je ook meteen of je in een specifiek vak toch net wat meer tijd moet steken om toch een voldoende te halen.
Minpunten: Als je de app ook wilt synchroniseren met je computer dan moet je opnieuw de aankoop doen. Hier is helaas door de makers niet goed genoeg over nagedacht.
Waar voor je geld: Ja, zeker als je niet zo’n goede planner bent. 

4. Knaek

Studeren is helaas niet goedkoop, dus Knaek biedt uitkomst. De app is speciaal voor studenten gemaakt en is vergelijkbaar met een studentenkortingskaart. Je betaalt eenmalig 15 euro, waarna je iedere dag kunt profiteren van verschillende kortingen bij deelnemende bedrijven, zoals restaurantjes, kroegen en winkels als Vapiano’s, Bakkerij Bart, Burger King, Chupitos of de Bubbels. Maar de app biedt ook korting op het repareren van je telefoon, een nieuw telefoonabonnement of kleding. Maak jij de blits bij je nieuwe vrienden met 1 meter bier voor ’n tientje terwijl je staat te shinen in je nieuwe Adidas-pak. 

Prijs: De app is gratis. Je betaalt wel eenmalig een bedrag van 15 euro wil je gebruik maken van de kortingen in de app.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Er doen veel grote partijen aan mee en je kunt precies in de app zien hoeveel geld je hebt bespaard. De app is verder makkelijk in gebruik: je koppelt je Knaek-pas aan de app en you’re good to go.
Minpunten: Je moet wel zeker weten dat je de app geregeld gaat gebruiken, wil je de 15 euro eruit halen. Daarvoor kun je het beste eerst kijken in de app of er bedrijven in je studentenstad meedoen waar je geregeld naar toe gaat, zodat je er alles uit kunt halen.
Waar voor je geld: Als je de app geregeld gebruikt: absoluut. 

5. Tasty

Je hebt de video’s van extreem smakelijke Tasty video's vast wel eens voorbij zien komen op Facebook: van die versnelde kookvideo’s waarbij het gerecht stap voor stap wordt gemaakt. De Tasty-video's zijn te herkennen aan dat ze niet al te gezond zijn, denk aan super lekkere toetjes of aan gerechten met veel kaas. Voor een student dé manier om punten te scoren bij je huisgenoten. Daarnaast zijn de gerechten uit de app super makkelijk na te maken doordat je een video te zien krijgt. Maar je kunt ook gewoon tekst en foto's volgen. Je kunt de ingrediëntenlijst zelf exporteren door rechtsboven op het lijstjes-icoon te tikken. Ook kun je recepten opslaan zodat je je eigen receptenbundel maakt. Overigens staan er niet alleen maar ongezonde dingen in de Tasty-app, maar moet je wel even zoeken als je liever wat gezonder eet! 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Elk gerecht komt met een video waardoor het haast onmogelijk is om iets verkeerd te maken. Daarnaast zijn de recepten echt heel smakelijk waardoor je gegarandeerd punten scoort bij je huisgenoten. Ook kun je in de app 'gidsen' vinden waardoor je verschillende soortgelijke recepten vindt. Handig als je bijvoorbeeld op zoek bent naar recepten waarbij je geen oven nodig hebt. 
Minpunten: De app is in het Engels dus ook de hoeveelheden, waardoor je soms wel even moet schakelen. Gelukkig heb je je telefoon bij de hand, dus heb je zo gegoogeld wat 1 cup of 5 oz. precies inhoudt. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.