Apps voor een Bourgondisch leven
Appreview

Apps voor een Bourgondisch leven

03-09-2019 09:15 Laatste update: 06-09-2019 11:44

Nina Verberne

Geniet jij ieder weekend van een uitgebreide borrelplank en met daarna een vijfgangenmenu, uiteraard gepaard met de beste wijnen of een bijzonder speciaalbier? Grote kans dat je een echte Bourgondiër bent. Dan mogen deze apps eigenlijk niet in je telefoon ontbreken.

1. Vivino

Wijnliefhebber? Deze app geeft je alle informatie die je wil over verschillende wijnen die in ons land verkrijgbaar zijn. Hoe? Door het wijnetiket te scannen. Je komt bijvoorbeeld te weten waar de drank vandaan komt, van welke druif de wijn gemaakt is, hoeveel je gemiddeld voor een fles betaalt en waar je deze kunt kopen. Ook fijn: je kunt de wijn beoordelen en dus ook zien of-ie in de smaak valt bij andere Vivino-gebruikers.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De app is een soort van wijn encyclopedie. Vivino herkent meer dan 1 miljoen dranken door simpelweg het etiket te scannen. Daarvoor hoeft het niet per se heel licht te zijn; zit je in een restaurant met sfeerverlichting, dan scant de app het etiket prima. Ook het beoordelingssysteem is prettig om snel te zien welke wijnen in de smaak vallen. 
Minpunten: Het is jammer dat wanneer je een etiket hebt gescand, je niet direct te zien krijgt wat-ie kost en waar-ie vandaan komt. Je moet eerst je mening geven, voordat je toegang krijgt tot deze informatie.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

2. Kaas

Een Bourgondiër is een echte levensgenieter en houdt wel van een hapje en drankje op z’n tijd. Word jij ook helemaal gelukkig als je een lekker kaasplankje ziet? Dan is de app Kaas voor jou. De app geeft je informatie over alle soorten kaas die er zijn. Denk aan de herkomst, het vetgehalte, het type, de vorm en oorsprong. De informatiepagina's zijn opgesplitst in kopjes die je weer een voor een snel kunt checken door rechtsboven op het hamburgermenu te tikken. 

Prijs: Gratis. Voor 3,29 verdwijnen de advertenties in de app.
Beschikbaar voor: Android.
Pluspunten: De app geeft je alle informatie over verschillende kazen. Ook kun je de pagina volledig laten uitspreken. 
Minpunten: De app trekt de informatie van Wikipedia waardoor sommige dingen in de app er niet mooi uitzien en een tikkeltje aan de saaie kant zijn. Had er nog een goede wijnpairing bij gedaan en de app was completer geweest. Als je in het menu op een kaas hebt getikt, is het vrij lastig om weer terug te gaan naar dat menu - je moet op het sterretje: '*' tikken(!). Een ander minpunt naar mijn mening is dat de video's in de app automatisch afspelen.
Waar voor je geld: De advertenties zijn behoorlijk storend, maar omdat het waarschijnlijk is dat je de app niet dagelijks gebruikt, zou ik toch voor de gratis optie gaan.

3. Project Foodie

Of je nu gek bent van koken of nog nooit een homemade maaltijd hebt bereid, met Project Foodie zal je al je culinaire skills verbeteren. De app is super gemakkelijk te gebruiken dankzij handige video’s waarbij je met echte chefs stap voor stap een recept kunt afwerken. Het lijkt eigenlijk een beetje op 24Kitchen, alleen dan in een app. Met veel video’s van bovenaf zodat je precies kunt zien hoe je iets snijdt, roert of sauteert. Behalve informatie en recepten, vind je bij het menu ‘short cuts’ ook nog video’s over hoe je jouw keukengerei het beste kunt behandelen, hoe je vliegensvlug ui of knoflook snijdt en suggesties van chefs - denk hierbij aan producten die zij aanbevelen. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: Heel fijn, je kunt de ingrediënten aanpassen aan het aantal mensen waarvoor je gaat koken. Helaas is het wel altijd voor een even aantal personen. Een andere fijne mogelijkheid in de app is dat je in de video bepaalde stappen kunt skippen. 
Minpunten: Wil je gebruik maken van alle mogelijkheden in de app, moet je een account aanmaken. Denk hierbij aan het toevoegen van boodschappen op je boodschappen lijstje, maar ook het snel terugvinden van recepten die je al een keertje eerder hebt gemaakt. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

4. Bien Cuit

Denk je aan Bourgondisch eten, dan denk je misschien ook wel aan een lekker stuk vlees. Alleen het zelf bereiden is niet altijd even makkelijk. De app ‘Bien Cuit!’ helpt je hiermee een handje. Bleu, saignant, à point of bien cuit? In de app ontdek je hoe je steak bakt zoals je hem graag hebt en hoe je kan de bakwijze kan controleren. Maar je komt in de app ook meer te weten over verschillende vleessoorten, van worstjes tot koteletjes, van dunne lende tot entrecote. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Voor de bereiding van een perfect stukje vlees zijn er niet alleen video's, maar ook stappenplannen.
Minpunten: De app is Belgisch waardoor sommige zinnen voor ons Nederlanders soms misschien een beetje gek lopen. Daarnaast vind je in de app alleen rund- en varkensvlees terug. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

5. Untappd

Untappd is een sociaal netwerk voor bierliefhebbers. Hier houd je precies bij welk biertje je in welke kroeg hebt gedronken. Voor liefhebbers is dan ook de uitdaging om zoveel mogelijk verschillende soorten te leren kennen. De app is handig want je kunt op een rijtje zetten wat je aan bier genuttigd hebt, welke soorten voor herhaling vatbaar zijn en welke je het liefst door de gootsteen giet. Daarnaast zie je via de app welke kroegen er in de buurt zijn (kun je er zelfs een taxi naar boeken - wel zo verantwoord) en welke bieren bij jou in de buurt populair zijn. Vooral die laatste functie is interessant als je niet in je eigen stad bent en iets wilt drinken dat door veel locals wordt gedronken. Als je op 't biertje tikt, krijg je alle informatie en daarnaast kun je ook zien hoe de biertjes worden beoordeeld door andere Untappd-gebruikers. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Grappig: in de app zit een soort van 'spelelement' waarbij je badges kunt verdienen al je geregeld hetzelfde biertje drinkt en dus 'incheckt' in de app, maar ook als je voor de derde keer op rij een bockbiertje drinkt. 
Minpunten: Eigenlijk jammer dat de app niet precies hetzelfde werkt als Vivino, dat je door het scannen van een etiket direct alle informatie krijgt. Nu moet je zelf op zoek gaan naar het biertje, inchecken en een foto van je drinkmoment plaatsen. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.