Voor regenachtige middagen: lekker fröbelen met apps
Appreview

Voor regenachtige middagen: lekker fröbelen met apps

23-10-2019 04:30 Laatste update: 06:07

Nina Verberne

Soms is het wel zo lekker om met je handen bezig te zijn: van het breien van een dikke warme sjaal tot het knutselen van een geheel nieuwe wereld met je kinderen. Deze vijf apps stimuleren de creativiteit!

1. Drawnimal

Deze app is voor de kleintjes! Al heb je er als ouder ook zeker plezier van. De app laat je kind namelijk spelenderwijs kennis maken met een reeks dieren, maar ook met het alfabet en de geluiden die dieren maken. De app laat je zien wat je moet tekenen: van pootjes, tot snavels tot staarten of oortjes. Je hoeft alleen je telefoon op een blad papier te leggen en te tekenen. Klaar? Dan druk je op de playknop en het dier verschijnt! Leerzaam en hartstikke leuk.

Prijs: 1,99 euro.
Beschikbaar voor: iOS
Pluspunten: Ontzettend leuk gemaakt en al spelenderwijs leren je kinderen een hoop.
Minpunten: De app is helaas wel in het Engels maar ach, dan steken ze daar ook vast wat van op.
Waar voor je geld: Zeker.

2. Snapguide

De app Snapguide staat bomvol tutorials die je stap voor stap door verschillende do it yourself-projecten heen slepen. Van bloemschikken tot het maken van potpourri, van het maken van een licht voor je fotografie tot het creëren van de meest ingewikkelde cocktail ooit. Zelfs recepten en beauty tutorials kun je in de app terugvinden. Ook fijn aan de app is dat sommige tutorials een video bevatten waardoor projecten nog makkelijker zijn om uit te voeren. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Desktop.
Pluspunten: Als je een tutorial niet begrijpt, kun je vragen stellen aan de persoon die de tutorial online heeft gezet. Zo kun je met ieder project ongetwijfeld tot een succes komen. Daarnaast kun je ook je eigen tutorials en diy-projecten toevoegen!
Minpunten: Doordat je er werkelijk waar álles in kunt terugvinden, vind ik de app persoonlijk een beetje rommelig. De echte mooie do it yourselves zijn weer lastig terug te vinden. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

3. Bluprint

Of je nu wilt leren tekenen, haken, naaien, breien of een taart wilt leren bakken: deze app gaat het je leren. Als je eenmaal hebt gekozen wat je wilt gaan doen, kun je aan de slag. De app bevat stap voor stap videotutorials. Deze videotutorials kun je downloaden, zodat je ze ook offline kunt kijken. Zo kun je jouw eigen persoonlijke bibliotheek aan tutorials opbouwen zodat je stap voor stap iets nieuws leert. Van bakken tot borduren, van aquarel tekeningen maken tot haken. 

Prijs: Je krijgt 24 uur gratis, daarna betaal je 7,99 euro per maand.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Alles in de app is zeer professioneel. Dit is vooral terug te zien aan de kwaliteit van de foto's. Het ziet er allemaal heel erg netjes, goed en duidelijk uit.
Minpunten: De app is volledig in het Engels en het is jammer dat de app geen feature bevat waarbij je van beginner tot bijvoorbeeld expert kunt gaan. Dit moet je zelf uitzoeken.
Waar voor je geld: Ja, voor de hoeveelheid categorieën en de kwaliteit van de video’s is dit absoluut een mooie prijs. 

4. Friddo

De app Friddo is een hulpmiddeltje voor ouders - maar ook erg handig voor kinderen, want alles wat je knutselt, tekent en creëert wordt bewaard. Met deze app kun je namelijk alle kunstwerkjes van je kinderen virtueel bewaren. Het is een soort van social netwerk voor ouders en kids om hun tekeningen en knip+plak-werkjes te bewaren. De gemaakte kunstwerkjes kunnen ook direct worden gedeeld met opa en oma. Dit resulteert dus in een app met al het creatieve werk van je kind. Een soort van creatieve database.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: Op deze manier houd je de koelkast vrij voor de échte topwerkjes en kan je de rest gewoon digitaal in je telefoon bewaren. Een andere leuke functie van de app is dat je van al je werkjes supersnel een fotoalbum kunt maken - een superleuk cadeau voor als je kind 18 wordt bijvoorbeeld. 
Minpunten: Persoonlijk denk ik niet dat je hier per se een app voor nodig hebt. Je kunt dit natuurlijk ook gewoon met je camera app doen en er een apart albumpje voor aanmaken om alles te bundelen. 
Waar voor je geld: Niet van toepassing.  

5. Foldify - Create, Print & Fold

Met deze app kun je jouw eigen 3D-karakters maken - in print(!). Allereerst kies je een vorm uit en dan is het tijd om je karakter of item te gaan tekenen. Klaar? Dan print je het uit en vervolgens is het vouwen geblazen. Van een kerstboom tot een auto, van een hartje tot een huis of een simpel mannetje of vrouwtje. In de app vind je meer dan 100 vouwbare elementen om te printen. Vind je het lastig om zelf te bedenken wat je op zo'n opvouwbaar 3D-element moet tekenen? Dan kun je er ook voor kiezen om in de app voor de kleurplaat versies te gaan. En ben je echt blanco - of is de inkt bijna op? Dan print je alleen het vouwbare exemplaar uit en kun je gewoon lekker 'oldskool' gaan kleuren met potloden of stiften. 

Prijs: 3,49 euro.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: Je kan de modellen in 3 verschillende formaten uitprinten (klein, medium en groot) en je kan dit op verschillende manieren printen. Direct naar je printer versturen of het item opslaan als PDF en 'm dan vanaf je computer te printen.
Minpunten: Je hebt een printer nodig en inkt. Maar mocht je nou weinig inkt hebben, dan print je een blanco versie en kun je zelf gaan tekenen op het vouwblad om alsnog je eigen kartonnen wereld te creëeren. 
Waar voor je geld: Ja.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.