Top 5: Gamescom games
Top5

Top 5: Gamescom games

maandag 24 augustus 2009 17:38

Afgelopen week vond in Keulen de grootste gamebeurs van Europa plaats. Niels was ter plekke om de beste games uit te testen.

Als je Lowlands al druk vond: afgelopen week reisden 245.000 bezoekers (tegen de 55.000 van het popfestival) af naar het Duitse Keulen voor de grootste gamebeurs van Europa om honderden verschillende games te spelen.

Voor wie eerder dit jaar al op de E3 in Los Angeles was, bracht de Gamescom nauwelijks groot nieuws. De klapper was toch wel Sony's kleinere, goedkopere PlayStation 3. En hoewel Blizzards onthulling van een nieuwe World of Warcraft-uitbreiding (in harde dollars uitgedrukt wellicht nog groter nieuws dan de genoemde PlayStation-revisie) live naar een groot scherm in Keulen werd gestreamd, vond de eigenlijke aankondiging plaats op Blizzards eigen Blizzcon-bijeenkomst in de VS.

Verrassingen op de beursvloer waren er ook nauwelijks. De nieuwe PSP had ik al gezien. Dat Microsoft wat Natal-demo's zou uitstallen kwam daarentegen zo onverwacht dat ik ze spontaan over het hoofd heb gezien. Desondanks zijn er heel wat goede, bijzondere games voorbijgekomen. Dit zijn de vijf interessantste.

 

Rage

Rage

Begin jaren negentig was id Software heer en meester op de pc. De oprichters werden stinkend rijk door het sharewaremodel toe te passen op games als Commander Keen, Wolfenstein en Doom (speel de eerste gratis, koop de verdere afleveringen direct bij de makers). Later vernieuwde de studio nog met Quake. Maar de afgelopen jaren werd het relatief rustig. De laatste grote game was Doom 3 uit, een shooter die vooral terugsloeg op de glorie van weleer. Maar met Rage bewijst id dat men het in zich heeft om grotere, ambitieuzere games te maken. In deze game rijd je rond in een buggy, infiltreer je basissen en ondervraag je kleurrijke personages in knap vormgegeven stadjes. Mad Max meets Star Wars meets Zelda meets Halo. Aldus de producer: "We wanted to blow people's expectations of an id game."

Verschijnt in 2010 voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3

 

Alan Wake

Alan Wake

Deze game had ook 'Stephen King' kunnen heten. Net zoals King vaak een hoofdpersoon naar zijn evenbeeld opvoert, is de Alan Wake uit de titel een horrorschrijver wiens verhalen werkelijkheid worden. Lukt het hem om uit zijn eigen nachtmerrie te ontsnappen? Wake is volgens de makers een "narratieve ervaring" waarin je een enigszins open wereld doorloopt - maar wel zoals de makers je er doorheen loodsen. In het duister schuilt gevaar. Gelukkig heb je een zaklamp bij je om de schimmen weg te jagen. En anders kun je altijd nog, na een ren voor je leven, op het allerlaatste nippertje, een generator aanzetten om ze met een levensgrote bouwlamp van je af te krijgen. Als de makers hun ambities waarmaken, wordt dit van begin tot eind enerverend.

Verschijnt begin 2010 voor Xbox 360

 

DJ Hero

DJ Hero

Al drie jaar geleden knutselde een groep hipgeklede Britten aan een houten prototype van een game met een draaitafel. Ze gingen ermee naar de uitgever van de Guitar Hero-games en voila, later dit jaar komt DJ Hero. Een spel dat misschien beter Mash-up Hero had kunnen heten: je mixt namelijk twee nummers uit verschillende genres in elkaar, bijvoorbeeld Queen met Daft Punk. Daar gooi je nog wat samples doorheen en vervolgens scratch je tot je een ons weegt. Een complexere game die het muziekgenre weer een boost geeft, mede dankzij de eclectische combinatie van hiphop, R&B, rock en electronica.

Verschijnt dit najaar voor Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 2 en Wii

 

New Super Mario Bros.

Mario

Nintendo deed het rustig aan in Keulen: de Japanse maker van de Wii is marktleider en heeft dus niks te bewijzen. Het bedrijf richtte zich alleen op het publiek, dus voor de pers waren er geen interviews of presentaties geregeld. Daarom schuifelde ik pas op de laatste dag even langs Nintendo's stand. Daar stond slechts een handvol games opgesteld, waaronder het reeds uitgebrachte Wii Sports Resort. Eén speelsessie met New Super Mario Bros. Wii. bewees dat Nintendo het nog steeds heeft: deze ren- en springgame speel je met z'n vieren tegelijk, wat oneindig leuk is door een briljante mix tussen competitief en coöperatief spelen. Je moet samenwerken om het level te overleven, maar uiteindelijk word je wel beoordeeld op het aantal muntjes en verslagen vijanden. De meest gehaaide speler wint.

Verschijnt dit najaar voor Wii

 

Avatar

Avatar

Geen briljante game: hij is gebouwd op de techniek van jungleshooter Far Cry 2 en doet daar ook sterk aan denken. Het gedeelte waar je als blauwe Na'vi speelt en met je knots klappen uitdeelt kwam zelfs een beetje belachelijk over. Daarnaast is het nog de vraag hoe briljant de film nou wordt. James Cameron heeft er 14 jaar aan gewerkt, maar dat is geen garantie voor genialiteit. Toch viel deze game op: hij ondersteunt namelijk als eerste game ooit stereoscopisch 3D. Indien gewenst kan de PlayStation 3- of Xbox 360-versie via de HDMI-kabel twee beelden naar je tv sturen. Je 3D-tv welteverstaan. Deze verwerkt de beelden vervolgens tot één beeld dat met of zonder brilletje zorgt voor indrukwekkende diepte op het scherm. En een beetje hoofdpijn. Maar ja, wie 3D wil gamen, moet pijn lijden.

Verschijnt dit najaar voor vrijwel alle platformen

Reacties

Ik weet het niet, ik geloof niet in twitter.

 

al dat twitter dit twitter dat... man man. Volgens mij wordt dat vooral door mensen van tussen de 30 en de 50 gedaan.

 

Ik ben zelf 25 en heb gezworen bij twitter ! Twitter is gewoon een rare naam; persoonlijk-uitgekozen-nieuws-onderwerpen-direct-op-je-mobiel is ook weer zo lang.

 

ik heb het ook niet met twitter!

 

Nieuwsbrief