Top 5: vernieuwingen in 'Android O'

Top 5: vernieuwingen in 'Android O'

22-03-2017 16:15 Laatste update: 26-04-2018 22:20

De eerste testversie van Android O is verschenen. Vijf vernieuwingen op een rij.

Android O is dinsdagavond aangekondigd door Google en de eerste developer preview is te downloaden. Dat het mobiele besturingssysteem de letter 'O' mee zou krijgen, was wel duidelijk, op de volledige naam moeten we nog even wachten. Intussen lichten we vast de 5 interessantste vernieuwingen van deze opvolger van het huidige Android Nougat uit.

1. Apps op de achtergrond draaien zuiniger

Android O legt volgens Google een grote focus op het verbeteren van de mobiele accuduur. Daarom optimaliseert het nieuwe besturingssysteem de energie die apps op de achtergrond verbruiken. Ontwikkelaars kunnen beperkingen aan hun apps toevoegen waarmee de impact op de accu kleiner wordt als ze op de achtergrond werken.

2. Notificaties

Gebruikers kunnen bij Android O notificaties meer naar hun wens instellen. Zo zijn de meldingen voortaan te bundelen in categorieën, zodat je alleen over bepaalde telefoonfuncties of onderwerpen notificaties krijgt. Ook kunnen apps aanbieden dat je in plaats van alle notificaties van een app, alleen meldingen over bepaalde onderdelen ontvangt. Mensen stellen zelf in hoe de notificatie zich moet gedragen per onderdeel, bijvoorbeeld met trillingen, geluid of een strook op het hoofdscherm. Apps kunnen bij meldingen ook een eigen achtergrondkleur tonen om zo meer op te vallen.

3. Picture-in-picture ondersteuning

Picture-in-picture krijgt een plekje binnen Android O. Dat betekent dat je een video in een venstertje kunt blijven kijken, terwijl je een andere app opent. Zo kun je gewoon blijven WhatsAppen als je naar een concert op YouTube kijkt, zonder dat je de video hoeft te stoppen. De optie zou overigens met elke app te gebruiken zijn die daar toestemming voor geeft, dus niet alleen video-apps.

4. Werkt beter op Chromebooks

Android O zal beter werken op Chrome OS, dankzij vernieuwde toetsenbord-ondersteuning. Omdat de meeste apps met de focus op touchscreen worden ontwikkeld, werken ze vaak minder goed op een Chromebook die ook Android-apps draait. Google richt zich in Android O meer op een app-navigatie die naast het touchscreen ook werkt met pijltjes en de tab-toets van een Chromebook.

5. Betere audiokwaliteit

De geluidskwaliteit zou ook verbeterd worden in Android O en dan met name Bluetooth-audio. Hiervoor krijgt Google hulp van Sony met zijn LDAC-codec. Met LDAC kun je meer data over Bluetooth verzenden, tot een bitrate van 990 kbps, wat simpelweg neerkomt op hoogwaardige kwaliteit als je muziek streamt naar een Bluetooth-koptelefoon. Om de audio te verbeteren is er ook een nieuwe Audio API voor hoogwaardig geluid met snelle overdracht. Hoe groot het verschil daadwerkelijk zal zijn met wat je gewend bent, is natuurlijk even afwachten.