Waarom het goed is dat Windows Phone opgaat in Windows

Waarom het goed is dat Windows Phone opgaat in Windows

23-07-2014 09:00 Laatste update: 28-04-2018 04:14

'Windows 9' wordt één systeem voor alle schermen. Gevolg: Windows Phone gaat op in Windows. Goed plan van die nieuwe Microsoft-baas.

Momenteel heb je Windows 8.1 voor computers en tablets, Windows RT voor goedkope tablets (geen succes), en Windows Phone voor telefoons. Bij de komende grote Windows-release - laten we die voor het gemak Windows 9 noemen - wordt dat één uniform besturingssysteem, zegt Microsoft-baas Satya Nadella. Grote voordeel: je downloadt een app en hij werkt op al je apparaten.

Volgens Nadella gaat Microsoft Windows stroomlijnen voor apparaten met alle schermformaten. Op basis van die uitspraak kan je zeggen dat zelfs televisies daar ook onder vallen. En dat klopt: de Xbox One beschikt al over een Windows-kernel, maar draait nog geen gewone Windows-programma's. Verschillende versies van Windows-producten, zoals een Pro-editie en een Enterprise-versie, zullen er wel altijd blijven. Maar onder de motorkap is het hetzelfde systeem. Nadella: "We hebben één team met dezelfde architectuur."

Apple en Google

Welk probleem lost Microsoft hiermee op? Nu nog moeten apps geschikt gemaakt worden voor verschillende systemen. Zo hebben we als Bright ook aparte apps voor Windows Phone en Windows 8 (niet vergeten te downloaden!). Oftewel: die app voor Windows Phone werkt niet ook op je laptop. Maar dat is toch logisch? Het zijn immers andere apparaten met andere schermgroottes. En dit is ook precies zo bij Apple: met enerzijds iOS en anderzijds Mac OS X). En zelfs bij Google: met Android en Chrome OS. Maar Microsoft is straks met 'Windows 9', dat volgend jaar wordt verwacht, de eerste zijn die één uniform systeem heeft.

Apple laat apparaten met zijn nieuwe Continuity-functie in de volgende OS X-versie wel makkelijker met iOS-apparaten samenwerken. Maar dat is iets anders dan beide systemen echt samenvoegen. Microsoft durft die grote stap nu wel te nemen. Dat Apple dat niet wil, is ook te begrijpen. Anders dan bij Microsoft zijn Apple's beide systemen, OS X en iOS, op dit moment allebei succesvol.

Windows Phone: niet van de grond

Voor Microsoft blijft Windows natuurlijk wel een succes - al had Windows 8 populairder kunnen zijn - maar dat kan niet worden gezegd van Windows Phone. Het marktaandeel van Windows Phone is wereldwijd maar 3 procent, nog altijd veel te klein. Zowel het app-aanbod als de kwaliteit van de apps is mede door het kleine marktaandeel bij Windows Phone nog altijd voor verbetering vatbaar.

Ontwikkelaars richten zich namelijk nooit als eerste op de kleine Windows Phone-groep, maar altijd eerst op de massa van Android en iOS. Dat zou de komende jaren ook niet veranderen als Microsoft niet het roer om zou gooien. En dat gebeurt nu dus met Windows 9. Het wordt een stuk aantrekkelijker om een app te maken, én te blijven updaten, als je weet dat hij werkt op al die verschillende Windows-apparaten. De eerste grote koerswijziging onder Nadella, de opvolger van Steve Ballmer, lijkt een verstandige.

Lees ook:

Eerste screenshots van Windows 9 met het nieuwe startmenu