Zo helpt Minecraft mee met redden van koraal
Onderwaterwereld

Zo helpt Minecraft mee met redden van koraal

22-07-2018 16:09 Laatste update: 17:33

Voor de Mexicaanse kust worden van Minecraft-ontwerpen onderwatersculpturen gemaakt, die de groei van koraal bevorderen. Dat is het resultaat van een campagne van Microsoft en natuurbeschermers. Bright sprak de initiatiefnemers.

Vorige maand rondde Microsoft de Minecraft Coral Crafters-campagne af, die samenviel met de 'Update Aquatic' van Minecraft. Daarmee kan je de oceanen in de blokkerige werelden van Minecraft uitdossen met koraal, vissen, scheepswrakken en ander onderwaterwonderen.

De Coral Crafters-campagne vroeg aandacht voor een zorgwekkend probleem: het koraal in de oceanen wordt ernstig bedreigd. Als de mens doorgaat met overbevissing en het laten slingeren van plastic rotzooi, is in 2050 maar liefst 70 procent van alle koraal op de zeebodem verdwenen. "Het gaat niet goed met onze oceanen. Klimaatverandering, vervuiling, overbevissing… het tast het koraal in rap tempo aan", vertelt Stephanie Wear, wetenschapper en adviseur voor natuurbeschermingsorganisatie The Nature Conservancy.

Let's BioRock!

De makers achter Minecraft riepen spelers op eigen creaties te bedenken om vervolgens op de bodem van de oceaan bij Mexico te plaatsen. De ontwerpen werden omgezet tot realistische onderwatersculpturen gemaakt van BioRock, wat de groei van koraal bevordert. Het zijn metalen constructies die in zee worden geplaatst. Op deze kooiconstructies groeien steenlaagjes door middel van elektrische stroom die op de constructies staat. Bovenop deze steenlaagjes kan vervolgens koraal worden bevestigd.

Het is een van de beste methodes voor de restauratie van koraalrif en de bevordering van groei. Feitelijk een vorm van onderwater herplanten. De Minecraft-onderwateractie miste zijn uitwerking niet. Meer dan een half miljoen mensen hebben de oproepvideo gezien en er waren ruim 36.000 social media engagements. Microsoft doneert ook 100.000 dollar aan de goede zaak. 

15.000 nieuwe koraalplanten

"Door het initiatief van Microsoft en Minecraft helpen we bewustzijn te creëren", aldus Wear. "De onderwaterwereld van Minecraft is prachtig, maar we willen natuurlijk dat de echte onderwaterwereld met al de rijke flora en fauna bewaard blijft."

Zou je kunnen zeggen 'gong geleerd, oud gedaan'? 

"Door jongeren in een vroeg stadium al te betrekken bij een dergelijk serieus probleem hopen we uiteraard dat men de lessen een leven lang meeneemt. Op spelenderwijs een serieus probleem onder de aandacht brengen werkt goed", zegt Emily Orrson, productmarketingmanager Minecraft.

Is Minecraft dan daar de beste manier voor?

"De Minecraft-community is een van de meest gepassioneerde, toegewijde communities die ik ken. We kregen enorm veel reacties na onze oproep en spelers over de hele wereld hebben gereageerd. Dit is een van vele manieren om de wereld te wijzen op de problematiek rond uitstervend koraal", aldus Orrson.

Wat is er uiteindelijk gedaan naar aanleiding van deze actie?

Orrson: "We hebben verschillende designs laten maken en mensen konden stemmen op hun favoriete designs. De winnende ontwerpen zijn door BioRock vervaardigd en in de oceaan geplaatst."

Wear: "Uiteindelijk verwachten we op de lange termijn hiermee 15 duizend nieuwe koraalplanten te laten terug groeien."

Orrson: "Wanneer games een impact kunnen hebben op de echte wereld, is dat prachtig. Dat is voor de makers een grote eer." 

minecraft coral crafters