Is dat een goed idee?

Overstappen van iPhone naar Android - deel 1

15 juni 2019 16:53

Rutger gebruikt al sinds de iPhone te koop is in Nederland de smartphone van Apple. Deze maand gaat hij de overstap proberen naar Android. Deel 1: waar moet ik rekening mee houden?

OnePlus heeft de 7 Pro uitgebracht. Een Android telefoon van net iets over de 700 euro met een goed scherm, een snelle processor en een cleane versie van het Android besturingssysteem. Ondertussen is de meest aantrekkelijke iPhone de nieuwe R die dichter bij de 800 euro zit in de goedkoopste variant. 

Na jaren de meerprijs voor lief te hebben genomen omdat alles feilloos werkt, ga ik deze maand de overstap proberen. Ik ga minimaal vier weken mijn iPhone inruilen voor een Android apparaat om te zien of ik de pijn aan kan en overstag ga. Er zijn echter wat zaken waar ik rekening mee moet houden. Dit is alles wat ik kon bedenken:

Smartwatch

Mijn Apple Watch kan ik aan de wilgen hangen. Ik heb er eentje van de allereerste generatie. Die is traag met alles en de accu gaat maar een kleine dag mee, maar ik ben er wel gewend aan geraakt. Er zijn drie opties om met dit verlies om te gaan: cold turkey naar geen smartwatch gaan, een hybride smartwatch nemen of een volledige WearOS smartwatch proberen.

De Apple Watch geeft me ongeveer evenveel voordelen als nadelen. Het is soms heel handig om een berichtje op je pols te krijgen en soms heel irritant. Ik zal hem dus niet per se missen denk ik. Een hybride smartwatch die alleen notificaties en fitnessfuncties heeft, maar ook niet dagelijks opgeladen hoeft te worden klinkt ook nog wel als een aantrekkelijke optie, maar een apparaat met Google Assistant om de pols zou ik ook wel fancy vinden. Die beslissing stel ik dus nog even uit. 

Miniatuurvoorbeeld
iPhone XS Max

Hoe bevalt de iPhone XS Max na een week?

Siri eruit, Google Assistant er in

Siri kan niet veel, maar wat ze kan doet ze goed. Op Nederlandstalige instructie mijn verlichting aan- en uitzetten bijvoorbeeld. Daar gebruik ik mijn iPhone regelmatig voor. Google Assistant in mijn smart speakers werkt ook prima en kan zelfs een beetje meer. Homekit heb ik dan ook niet meer nodig en dat is maar goed ook, want Apple loopt mijlen achter op de concurrentie met dat systeem. 

Carplay vs Android Auto

Sluit ik mijn telefoon aan in een van onze duurtesters, dan verschijnen mijn apps in de Apple Carplay interface. Handig, zeker nu Google Maps en Sygic en Waze ook ondersteund worden. Voor Android Auto dat nog steeds niet officieel in Nederland te krijgen is, moet ik met een omweg de boel aan de praat krijgen.. 

Mac Apps

Er zijn een aantal Mac Apps waar ik verknocht aan ben: notities gebruik ik vrij veel. Die worden altijd, zonder uitzondering, binnen seconden, netjes up to date gehouden op al mijn apparaten. Things is mijn favoriete (en prijzige) taakmanager, die alleen voor de Mac verkocht wordt. Zoek iPhone is ook een prettige app om te zien waar ik de iPad gelaten heb bijvoorbeeld. Dat kan ik straks ook niet meer doen vanaf mijn telefoon. 

Ik verwacht dat in de praktijk de details wel eens killing kunnen zijn. Een afspraak in Calendar op de Mac berekent zelf zijn reistijd, kan meerdere alarmen vooraf geven en is eenvoudig te delen binnen de familie. Dat soort details worden waarschijnlijk het belangrijkste in mijn beslissing om wel of niet terug te keren naar de iPhone en een minimum maandloon van een 19-jarige neer te tellen voor een kleurige nieuwe iPhone R. 

Wat denk jij dat het pijnlijkste wordt in de transitie?