Uitlegparty: 12 sites met gratis muziek

Uitlegparty: 12 sites met gratis muziek

31-03-2011 08:56 Laatste update: 29-04-2018 00:54

Online muziek luisteren kan voor nop. YouTube en Spotify ken je, maar hier zijn nog twaalf gratis sites die muziek streamen.

De tijden van downloaden van mp3'tjes zijn langzamerhand voorbij. Streamen scheelt tijd: niet meer op zoek naar bestanden met p2p-software of naar downloadsites vol banners en captcha-codes. Je hoeft niet te wachten totdat een dowload is voltooid of te zoeken naar waar dat nummer zich op je harde schijf of in je iTunes-bibliotheek bevindt.

Vandaar ook het succes van YouTube: Google's videosite wordt lang niet alleen gebruikt voor het kijken naar clips, het is ook een manier om even snel gratis een paar liedjes te luisteren. Tik een songtitel in YouTube in en de kans is groot dat iemand hem al heeft geüpload, ook maar al te vaak zonder dat er een videoclip bij hoort. YouTube laat je ook playlists maken, hoewel dat een tijdrovend klusje is. In Tonies Tunes zie je elke maand zo'n Youtube-playlist met de beste nieuwe muziekclips.

Voor luisteren van complete albums is YouTube niet handig genoeg. De site is er ook niet voor bedoeld. Ander minpuntje: voor sommige clips hoor je tegenwoordig de reclames. Spotify is handiger voor streamen van volledige albums en heeft een nog completer aanbod dan YouTube met meer dan 12 miljoen tracks, geüpload door de labels zelf. Het nadeel is dat gratis luisteren maar maximaal 20 uur per maand kan en wordt onderbroken door reclame. Onbeperkt luisteren kan met een betaald abonnement vanaf 5 euro. Spotify is geen site, maar werkt met een los te installeren programma. Dat is jammer als je wilt luisteren op je werkplek waar systeembeheer je verbiedt extra software te installeren.

Er zijn alternatieven: sites met muziek, zonder storende reclame en gratis. We hebben het dan niet over betaalde sites als Last.fm of clouddiensten als MSpot, MP3Tunes of Amazons nieuwe Cloud Player, waar je zelf eerst muziekbestanden naar toe moet uploaden. Daar komen we later nog wel eens op terug. Onderstaand overzicht bestaat uit twaalf sites die muziek streamen zonder al dat handwerk. Zoeken en klikken is meestal genoeg.

Grooveshark
Een grote concurrent van Spotify is Grooveshark, dat miljoenen liedjes streamt in een nette Flash-interface. Zoeken werkt snel en simpel, net als het aanmaken van wachtrijen met liedjes of playlists. De collectie is indrukwekkend groot. Groot verschil met Spotify: Grooveshark laat niet labels uploaden, maar gebruikers zelf. Je kunt alle liedjes die anderen al hebben geüpload - en dat is bizar veel - gewoon terugvinden en ook afspelen. Hierdoor vind je bij Grooveshark ook liedjes die niet bij Spotify beschikbaar zijn, bijvoorbeeld omdat ze nog moeten worden uitgebracht.

Rechts staat altijd een banner, maar die is niet heel storend. Wil je hem toch weg hebben, dan kan je premium-lid worden voor 6 dollar per maand. Voor een tientje per maand kan je ook Grooveshark mobiel via diverse apps gebruiken. De iPhone-app heeft Apple helaas geweigerd in de App Store. De reden: Grooveshark onderhandelt al tijden met platenlabels over licenties en royalty's, maar de juridische status is nog steeds niet helemaal duidelijk. Het bedrijf wil wel net zo legaal als Spotify worden, maar is dat nu nog niet. Maar vanuit de consument gezien is dit de beste plek voor gratis muziek op het web.


Mixpod
De nieuwe site MixPod is een van de sites die is gebouwd op de database van YouTube. Mixpod maakt het een stuk makkelijker om muziek te vinden en snel playlists te maken. De playlists spelen de Youtube-clips in een nieuw en overzichtelijk jasje. Je kunt ze ook delen met anderen. Vinden van playlists van anderen is ook een fluitje van een cent. Om een playlist te maken en te luisteren is geen account bij Mixpod nodig, dat is alleen voor het bewaren van een afspeellijst het geval. Al met al is Mixpod.com handiger voor muziekfans dan YouTube zelf. Er is een nadeel: de site blijft online zolang YouTube het goed vindt.


We7
Typ de naam van een artiest in en We7.com begint met het streamen van een radiozendertje met vergelijkbare acts. De site heeft 7 miljoen tracks beschikbaar, wat minder dan Spotify. De site is gericht op Groot-Brittannië en Ierland, maar het streamen werkt hier ook. De geluidskwaliteit van de stream, in een spelertje dat bovenaan elke pagina blijft staan, is prima. Door te zoeken op de site kan je op de albumpagina's liedjes toevoegen aan je wachtrij. Ook handig: de laatste 20 liedjes die je hebt geluisterd zijn ook automatisch terug te halen in de wachtrij.

We7 heeft ook nog wat handige extra's: muziek is gerangschikt op trefwoorden, er zijn playlists te maken, de site verkoopt ook direct losse downloads, liedjes die je luistert zijn automatisch naar je Last.fm-profiel te sturen en er zijn apps voor iPhone en Android. Voor die apps is een premiumaccount nodig en dat schijnt nog alleen beschikbaar te zijn voor Britten en Ieren.


Mixtape.me
Zoals de naam al zegt is Mixtape.me gericht op het maken en luisteren van eigen playlists en die van vrienden. De site streamt liedjes die ergens op het web staan en gebruikt daarvoor de database van mp3-zoekmachine Seeqpod. Het resultaat is enorm veel losse songs, maar niet altijd complete albums. Complete zoekresultaten zijn af te spelen door op de playknop te klikken. Zo nu en dan duurt het streamen van een liedje even, dat verschilt per server waar het bestand op staat. Een tweede mp3-zoekmachine die Mixtape.me gebruikte, SkreemR, is sinds kort offline. Dat is jammer, want die site maakte de zoekresultaten een stuk uitgebreider. Zelf uploaden kan niet, maar je kan wel het webadres van een gevonden mp3'tje invoegen.


Hype Machine
Dit is de mooiste site om te zoeken op liedjes afkomstig van muziekblogs, die ook vaak losse tracks publiceren. De liedjes uit elk zoekresultaat zijn automatisch achter elkaar te streamen. Voordeel van The Hype Machine: je kunt ook net gelekte songs vinden en je krijgt een overzicht van wat er op dit moment het populairst is in de blogosfeer.

De belangrijkste reden om de Hype Machine te bezoeken is dan ook wat de sitenaam al zegt: checken wat er hot is. Mp3-bloggers lopen vaak voorop wat betreft muzieksmaak en nemen zo steeds meer de rol van radiodj's voor het ontdekken van nieuwe muziek over. Ze kunnen immers ook liedjes laten horen die nog niet eens officieel zijn uitgebracht. Op Hypem.com is het mogelijk een eigen profiel aan te maken en favoriete liedjes te delen. En we zouden het bijna vergeten: je kunt ook doorklikken naar elk blogbericht voor het vinden van die download of stream.


8Tracks
Doel van 8Tracks is het maken van een mixtape met liedjes die al in de database staan of die je zelf kan uploaden. Ja, de mixtapes bevatten ook meer dan acht liedjes. De grootste beperking van 8Tracks is dat de site opereert onder een Amerikaanse webradiolicentie. Daardoor kan je vooraf niet de complete tracklist van een mixtape te zien en kan je maar drie keer per uur een liedje skippen. Wel goed is de prettige vormgeving van deze site.


Jango
Esthetisch gezien is Jango geen topper, maar hij werkt wel. Tik een band- of artiestnaam in en Jango begint met streamen van liedjes van die act, automatisch afgewisseld met gerelateerde bands. Welke dat zijn zie je in een tagcloud als je klikt op 'Finetune station'. Dan krijg je ook de mogelijkheid handmatig bands toe te voegen aan je nieuwe station, dat op je profiel is te bewaren. Jango biedt bij de zoekresultaten ook links naar YouTube-clips. Vervelend is dat de site nogal veel bewegende banners bevat.


Bandcamp
Als alternatief voor MySpace is Bandcamp snel in opkomst. Dit is een mooiere webplek voor het aanbieden van streams van liedjes. Je vindt er weinig mainstreamacts, maar de site is wel een mekka voor onafhankelijke artiesten en bands. Zij kunnen ook makkelijk hun liedjes als downloads aanbieden, ook in hoge kwaliteit voor audiofielen als FLAC en Apple Lossless. Veel Bandcamp-acts gebruiken de mogelijkheid om - naar voorbeeld van Radiohead - bezoekers zelf hun prijs voor een album te laten kiezen. Vanaf 0 euro. Sommige bands vragen dan wel om je postcode en mailadres. Maar fake adressen en de zipcode 90210 werken natuurlijk ook gewoon.

Bandcamp is ook een goed startpunt voor het ontdekken van nieuwe muziek. Check bijvoorbeeld ons overzicht van 18 hippe nieuwe Bandcamp-acts. Muziek is ook per trefwoord of per locatie te vinden. Handig als je geïnteresseerd bent in freakfolk of witchhouse.


We Are Hunted
Deze site is voor muziek wat trending topics voor Twitter zijn. De robot van WeAreHunted indexeert continu welke bands hot zijn op muzieksites en blogs. Tegen zo'n vers overzicht kan de Top 40 niet op. Een spelertje bovenaan de pagina blijft doorspelen als je rondklikt. WAH is geen zoeksite, wel een overzicht om lekker doorheen te bladeren, eh, luisteren. Het is mogelijk een eigen profiel aan te maken om favoriete liedjes te pluggen onder vrienden. De interface is net en fraai, maar soms komt er wel een grote promotie van een label voorbij.


The Sixty One
Het kan ook heel simpel: The Sixty One shufflet liedjes waarbij mooie foto's van de uitvoerenden fullscreen zijn te zien. Extra brokjes informatie over de artiesten verschijnen om de paar seconden verschijnen op het scherm. Je kunt elke song skippen of liken. De site heeft een beperkt aantal liedjes, maar de selectie is interessant. Je ontdekt nog eens wat. The Sixty One heeft ook een spelelement in de vorm van luisteropdrachten waar punten mee zijn te scoren. Streamen per stemming kan ook, van mellow tot crazy.

22Tracks
We sluiten af met twee sites van Nederlandse bodem. De eerste is 22Tracks, dat in de wirwar van online muziek overzicht biedt van de beste 22 nieuwe liedjes in 22 genres. In totaal dus 484 nummers. De genre-playlists worden samengesteld door experts of dj's, zoals Job de Wit, Tom Trago, Full Crate & FS Green, Henzel & Disco Nova, Gomes & Brutuzz en Rotjoch. De gedachte: zij zijn deskundig genoeg om voor jou de selectie te maken. Dat bespaart jou tijd. Elk liedjes heeft een link naar de iTunes-download. 22Tracks heeft ook een iPhone-app.

Shuffler.fm
Last but not least: Shuffler is een Amsterdamse site die liedjes afkomstig van mp3-blogs afspeelt per genre. De site indexeert de nummers van duizenden blogs en zet ze achter elkaar als een soort online radiozender per genre, zoals shoegaze of chillwave. De Shuffler-speler staat in het bovenste deel van het scherm, de rest wordt gevuld door het blogbericht dat naar het liedje linkt. Shuffler biedt keuze uit ongeveer honderd genres. Een keer klikken is genoeg om de stream te starten.