Uitlegparty: Glasvezel (of toch maar kabel)
Nieuws

Uitlegparty: Glasvezel (of toch maar kabel)

maandag 16 juli 2012 16:37

Internetten gaat razendsnel met glasvezel, maar het ligt niet overal in Nederland. En heb je die snelheid nou wel echt nodig?

Voor de oude koperdraad en coaxkabel is er in steeds meer huizen en moderner alternatief: glasvezel. De flinterdunne vezel van glas is te gebruiken voor overdracht van gegevens door er lichtpulsen doorheen te sturen. Ideaal om signalen betrouwbaar over grote afstanden te verzenden. De vezels zijn bijvoorbeeld minder gevoelig voor blikseminslagen of corrosie.

Glas lijkt een broos materiaal, maar als je het smelt en er dunne draden van trekt, is het erg sterk en buigzaam. Glasvezels zijn bovendien onbrandbaar en ongevoelig voor interferentie van radiosignalen en elektromagnetische velden. Het materiaal is niet geschikt voor overbrengen van elektriciteit en korte bochten leveren problemen op. Interesse in hoe de overdracht via licht precies werkt? Check dan dit uitlegfilmpje.

Vliegensvlug
Grootste voordeel van glasvezel: de zeer hoge bandbreedtes en afstanden. Er is meer dan 10 gbit per seconde te halen over afstanden van kilometers. Bij vooral koperdraden liggen de maximale snelheden veel lager. Die hoge snelheid wordt meestal nog niet aangeboden, al zijn er al Nederlandse plaatsen waar 1 gbit/s aan consumenten wordt aangeboden. Bovendien is de downloadsnelheid gelijk aan de uploadsnelheid, wat een groot voordeel is ten opzichte van huidige netwerken.

De netwerken van kabelaars, internetproviders en telecombedrijven bestaan al deels uit glasvezel, maar dat geldt meestal nog niet voor de laatste meters of kilometers naar de woning. In zo'n 150 gemeenten in Nederland is dat al wel gebeurd, daar ligt er glas tot in huis, maar bijna altijd geldt dat alleen voor bepaalde wijken, dorpen en buurten. Het aantal plekken waar glasvezel voor consumenten beschikbaar is groeit gestaag, maar het is nog altijd een klein percentage ten opzichte van de andere breedband-netwerken, dsl en kabel.

De aanleg van glasvezel is namelijk nogal duur, vooral vanwege de graafkosten en alle bureaucratie die daarmee gepaard gaat. Toen er enkele jaren geleden in Amsterdam bij mij glasvezel werd getrokken naar mijn appartementje, op de begane grond nota bene, kostte het de monteurs en graaflui bijna een hele werkdag vanwege een kabelbreuk en het feit dat de glasvezel moest worden aangelegd naar mijn modem dat in de huiskamer staat.

Waar kan je het krijgen?
Er zijn in Nederland maar een paar partijen die groot genoeg zijn om voor de aanleg van glasvezel te zorgen. De belangrijkst is Reggefiber, een Twentse investeringsmaatschappij die al eind 2005 met de uitrol van glas begon. Inmiddels is KPN bijna voor de helft eigenaar van Reggefiber. In de 150 gemeenten waar Reggefiber actief is, biedt KPN dan ook haar diensten aan via KPN Glasvezel, Telfort, Xs4all en andere providers die onder KPN vallen. Reggefiber heeft 91 procent van de glasvezelnetwerken in Nederland in handen.

Reggefiber en anderen leggen in een gemeente of wijk alleen glasvezel aan als er voldoende animo voor is. Meestal 30 en soms 50 procent van de consumenten moet zich hebben ingeschreven, anders is het volgens de aanleggende bedrijven de moeite niet waard. Een andere aanlegger is CIF, het Communications Infrastructure Fund, een investeringsfonds van Bouwfonds. CIF heeft glasvezelnetwerken in veel minder gemeenten dan Reggefiber, onder meer in het Westland en Harderwijk. In Midden- en Oost-Nederland is in een aantal gemeenten ook de Glasvezel Netwerk Exploitatie Maatschappij (GNEM) actief.

Op slechts een paar plekken is er overheidsgeld gestoken in de aanleg van glasvezelnetwerken naar huizen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Amsterdam-Oost. Maar dit soort projecten werd door de Europese Unie al enkele jaren geleden afgeraden. De markt moest er zelf maar voor zorgen. Overheidssteun voor glasvezel zou onoorbare concurrentie voor kabelbedrijven en telecomproviders zijn.

Soms, zoals in een paar Brabantse gemeenten, zijn er glasvezelnetwerken aangelegd op basis van een coöperatie tussen burgers en bedrijven. Het netwerk is dan niet slechts eigendom van een bedrijf.

Providers: veel KPN
In veel gevallen zijn de glasvezelnetwerken open voor meerdere internetaanbieders. In gemeenten met Reggefiber-netwerken is dus ook internet en tv af te nemen van andere bedrijven dan die van Reggefiber of de KPN-providers. Denk aan bedrijven als Lijbrandt, Tweak, Glashelder, Concepts en Kick XL.

Voor bedrijven en ondernemers zijn er ook speciale glasvezelproviders als Helden van Nu en Fieber. Maar in de praktijk zijn veel glasvezelaanbieders ook eigendom van Reggefiber en KPN. De Mededingingsautoriteit NMa meldde in april dat KPN niet zomaar vier glasvezelproviders, waaronder XMS en Concepts, mag overnemen. Lijbrandt en Glashart komen wel in KPN-handen. KPN wil ook een meerderheid in Reggefiber.

De reden voor alle activiteit van KPN is dat zijn huidige dsl-netwerken verouderd beginnen te raken. Het aantal abonnees op (a)dsl neemt gestaag af, deels vervangen door glasvezelklanten, maar mensen stappen ook over op de kabel. Voor KPN is glasvezel cruciaal in de strijd met Ziggo en UPC. Het bedrijf probeerde glasvezel enkele jaren geleden met dit filmpje uit te leggen:

Tripple-play
Wat krijg je via glasvezel geleverd? De meeste providers doen aan tripple-play, oftewel internet, tv en vaste telefonie. Bij KPN krijg je interactieve tv met ruim 55 tv-zenders in het standaardpakket, HD-kanalen en 50, 100 of zelfs 500 Mb/s. De provider Glashelder biedt sinds kort zelfs 1 gb/s aan voor consumenten.

De uitrol van glasvezel tot de meterkast gaat erg langzaam. Bovendien is maar een deel van de consumenten die van glasvezel gebruik kan maken ook echt abonnee op een provider die internet via glasvezel levert. Veel mensen hebben nog internet via dls of kabel en vinden dat prima zo. Te meer omdat de snellere glasvezelabonnementen vaak iets meer kosten.

Het aantal huizen met glasvezelaansluiting is gegroeid van 140 duizend in 2007 naar 1 miljoen in 2011. Het aantal consumenten dat ook glasvezelinternet afneemt bedraagt nu 320 duizend. Maar in zo'n 30 procent van de huizen waar glasvezelinternet beschikbaar is, wordt er dus ook gebruik van gemaakt. Volgens een onderzoek door Telecompaper stijgt dat aandeel in 2016 naar 50 procent.

Kabel ook steeds sneller
Een belangrijke reden om glasvezel te nemen zijn de hogere datasnelheden, maar vooral de downloadsnelheid is door de gewone kabel inmiddels ook te evenaren. Glasvezelproviders bieden meestal zo'n 50 mb/s aan voor 40 à 50 euro per maand in een trippleplay-pakket met digitale tv. UPC en Ziggo doen hetzelfde via hun kabelnetwerken. UPC biedt zelfs 120 mb/s aan. Die snelheden via de kabel zijn mogelijk dankzij de standaard EuroDocsis, wat theoretisch zelfs ook 1 gb/s kan halen. Met 10 mb/s kan je al een hd-film streamen, dus om die reden hoef je geen glasvezel te nemen, of je moet wel erg veel huisgenoten hebben die dat tegelijkertijd willen doen.

Glasvezel blijft als voordeel de hoge uploadsnelheid houden die bij anderen netwerken net gelijk ligt aan de downloadsnelheid. Waar heb je dat voor nodig? Bijvoorbeeld voor videoconferencing in 3d of 4k, vier keer full hd-kwaliteit. Voordat dat gemeengoed is, zijn we echter vele jaren verder. De diensten die je nu gebruikt voor videobellen of het streamen van films bieden nooit zulke hoge snelheden aan. Een voordeel van glasvezel is nog wel de lage latency, de reactiesnelheid. Dat merk je vooral bij het surfen naar sites en gamen, de verbindingen komen sneller tot stand.

Al met al is er nu nog niet echt een goede reden om glasvezelinternet te nemen, behalve dan om klaar te zijn voor de toekomst. Wat voor toekomst dan? Eentje met ultra hoge videokwaliteit, streaming van 3d-hologrammen en alle apparaten in huis die online zijn. Maar dat soort zaken zijn er allemaal nog niet. En voorlopig kunnen gewone kabelnetwerken in Nederland glasvezel wat betreft downloadsnelheden prima aan. De kabelsector pareert de aandacht voor glasvezel onder meer met dit soort voorlichtingsfilmpjes:

Waar blijven de diensten?
Het wachten is nog steeds op diensten die de hoge datasnelheden van glasvezel gebruiken. Er is jaren geleden voor miljoenen aan subsidiegeld, onder meer in Eindhoven en omgeving, geëxperimenteerd met zulke diensten, zoals videospreekuren met artsen, hd-camerabewaking, lokale tv-uitzendingen en online videotheken. Maar zolang er nog te weinig behoefte aan is, komen dit soort initiatieven voorlopig niet vanzelf tot stand. En is er nog weinig waarvoor je per se glasvezel nodig hebt.

De overgang naar super-breedband via glasvezel gaat kortom nog vele jaren duren. De kabelnetwerken kunnen bovendien nog een hele tijd mee. Nu is het aandeel van glasvezel volgens Telecompaper nog maar 10 procent van alle internetaansluitingen in Nederland, al zal dat blijven groeien nu KPN de glasvezeluitrol verder opvoert. Tweederde van de Nederlanders zegt in het Telecompaper-onderzoek dat glasvezel volgens hen de manier is waarop ze in de toekomst toegang tot internet krijgen. Kortom: glasvezel hebben we misschien nu nog niet nodig, maar we geloven er, op de lange termijn, wel in.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

afbeelding van Ingeborg van Lieshout

Bij mij stoppen ze het modem in een kastje buiten de deur. Vraag me af hoeveel verlies die 100 mbit/s over 20 meter naar mijn computer maakt? Beetje zonde dat je niet binnenshuis met glasvezel verder kan?

 

Wat dacht je van speedtest.net (of een andere)? Meten is weten.

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

Zou het niet fijn zijn als je weet wat er over blijft bij je computer voorat je je voor minimaal een jaar vastlegt? Ik vind het heel normaal dat ik weet wat ik koop, voordat ik tot aanschaf over ga.

 

Snap wat je bedoelt, misschien helpen mijn ervaringen met glas.

Officieel heb ik 100/100 Mb (down/up), leverancier is KPN. Mijn PC staat 2 etages boven de router, is verbonden met Cat 5e. Gemeten met Ookla is de snelheid tussen de 91 en 94 Mb symmetrisch, met een ping tussen 8 en 12.

Wat je daarvan overhoudt met wifi is lastiger te voorspellen, ieder huis is anders. Vlak voor de meterkast levert de KPN (Arcadyan) router zo'n 40/40. Een gibo muur later is dat nog 25/25 of daaromtrent, maar een etage hoger varieert het van 15 via 12 tot 3 down, up nog wat lager. En boven die 1e etage weinig tot niets, ofwel niet echt werkbaar.

Inmiddels hangt er op de 1e op een centrale plek een Ubiquiti Unifi AP (bedraad, met Cat5e + POE) met als prettig gevolg dat zowel de wifi-dekking als -snelheid nogal stevig zijn toegenomen. Gemeten met Ookla: 1e etage ca. 40 a 50 Mbits symmetrisch, rest van het pand en tuin 25 a 30 down, 14 a 30 up, laagste waarden in de hoekjes van kamers.
Pingtijden op wifi varieren van 10 tot 20 ms.

My take: glas biedt idd superieure performance, als je die in een meerlagen-huis naar wifi wilt vertalen moet je even in Duitsland een extra apparaatje kopen. En als je een switch gaat inzetten: een 1 Gbits exemplaar.

 

Zelf glasvezel van kickxl aan t begin leek t een fris jong bedrijf die heel goedkoop zijn glasvezel diensten leverde en goed naar een maand ging alles mis het internet viel er om de 5min uit soms valt de telefoon lijn uit als je aan t bellen bent. Inmiddels 13 routers verder. En nog steets probelemen ... In aug gaat kickxl stoppen en gaat over in concepts ict daarna denk ik naar kpn want uit eindelijk kom toch alles daar vandaan.

 

Ingeborg, het aloude ethernet gaat tot 1gbit over 300 meter. Je moet dan UTP cat6 kabel gebruiken. Niet op staan of knikken. Dan kun je een nieuwe kooen. En ander doe je een wireless router in de kast op straat ( ik gok maar zo... Woonboot?) die gaat tot 3x150 mbit. thuis kun je eventueel een wireless bridge gebruiken als ontvanger/repeater als je ook apparaten bedraad wil aansluiten.

 

Mooi uitgebreid artikel.

Lijbrandt is overigens een Reggefiber provider, en Concepts bijna ook (Reggeborgh).
Naast het 1Gbit aanbod van Glashelder is ook Wisper een interessante partij om in de gaten te houden. Die bieden minimaal 200Mbit, tot max. 1 Gbit.

 

Uitgebreid artikel inderdaad. In Arnhem legt Breedband Arnhem glasvezel aan. Daar ook al internetsnelheid van 1 Gbit!

 

Met glasvezel zit je in veel gevallen ook niet vast aan één aanbieder zoals dat bij de kabel het geval is. Het zijn natuurlijk ook niet alleen maar KPN aanbieders die op glasvezel netwerken actief zijn, ook grote partijen als Vodafone bieden via Reggefiber glasvezel aan.

Ik kan zelf niet wachten tot glasvezel hier wordt uitgerold. Met zo'n hoge upload kan je gewoon je eigen Cloud maken en altijd razendsnel bij al je data.

 

Dat zou met dat 120 mbps abonnement van UPC ook prima kunnnen...

 

KPN wil ook glasvezelproviders Kick XL, Edutel, Concepts en XMS opkopen maar dat mag niet van de Nma 

http://www.emerce.nl/nieuws/nma-stelt-voorwaarden-overname-reggefiber-door-kpn 

 

 

"Glasvezel blijft als voordeel de hoge uploadsnelheid houden die bij anderen netwerken net gelijk ligt aan de downloadsnelheid. Waar heb je dat voor nodig?"

Nou niet speciaal voor videoconferancing. Ook normale dingen zijn zeer gebaat bij goede upload:
- Je foto's op een dropbox/wetransfer/icloud zetten
- Een fotoalbum bestellen
- Downloaden (ja DOWNLOADEN: hoe betere upload, hoe beter je wordt behandeld als downloader)
- Dikke emails versturen

Oh, en zo perfect symetrisch is glasvezel nou ook weer niet. Bij 100 mbit zit de werkelijke download vaak rond de 90-95, terwijl werkelijke upload meer iets van 50-60 is.

 

Dropbox of iCloud bieden je echter helemaal geen onbeperkte uploadsnelheid, ze beperken, dusdanig dat je nauwelijks verschil ziet als je een snelle kabelabbo hebt of glasvezel. Uploaden naar Drobpox komt niet in de buurt van snelheden waarvoor je glas nodig zou hebben.

De dienstaanbieder blijft de beperking en er zijn geen diensten waar je als consument 100 mbps voor nodig hebt. Totdat bijvoorbeeld 4k-videoconferencing aanslaat... 

 

Nou, als ik een fotoklus naar een klant op Wetransfer zet, of kiekjes bij Profotonet laat afdrukken, gaat dat op glas toch een factor 10 sneller dan thuis bij de UPC kabel. Daar is de dienst helemaal niet beperkend in. Gewoon op max 65 mbit upload.

 

Ben je niet toevallig een Appelaar op Wifi (bah, kabels in mijn Macbook)? Plug eens ethernet direct in. Scheelt een slok op een borrel.

 

Ik heb glasvezel in Amsterdam van InterNL.net en ben daar heel blij mee. Nooit maar dan ook nooit valt het uit. Dit is tegenstelling tot de kabel van UPC die ik hiervoor had. Wel jammer van dit contract is dat het niet automatisch sneller wordt. Dat was bij UPC wel. Daar kreeg je ieder jaar meer snelheid bij de zelfde prijs. Bij InterNL.net is het al 5 jaar 30 mbit up/down voor 50 euro.

 

Zelf al een aantal maanden glasvezel in Gemert van OnsBrabantNet. Upload was voor mij erg belangrijk, grote websites uploaden, grote iOS apps naar apple sturen of een lading aan TV afleveringen van een serie naar een server gooien. Het kost me allemaal geen 4 dagen meer maar een paar seconden.

Daarnaast word bij verschillende beeld bel diensten wel het beeld en geluid beter door een hogere snelheid. Zo heb ik minder problemen met Skype en Facetime dan op 1mb/s bij UPC.

Voor een normaal huishouden zal glasvezel dus ook niet echt een voordeel hebben, maar voor ondernemers (zzp'ers) zeker wel en wat dachten jullie van blogs die vlug een scoop online moeten gooien met een HD filmpje? ;-)

 

Bij Caiway wordt je automatisch aangemeld voor glasvezel als je klant bent. Op zich goed, echter duurt de aanleg al een half jaar langer als eerder gecommuniceerd. Heb je niet de keuze om het niet te kiezen en is de kans groot dat de kabel volledig wordt vervangen door glas. Wat betekend dat je dan van Glas>Ethernet>HDMI>TV gaat. Echter kan je de dan je COAX PVR zoals de vele Humax decoders weg gooien. Inruil daarvoor kan je dan PVR diensten van Caiway gaan afnemen. Dat is is niet helemaal de bedoeling.

Het zou mooi zijn als meer aanbieders de mogelijkheid krijgen om hun diensten aan te bieden echter zal dat niet gebeuren in het Caiway gebied.

 

Ik las in dit artikel: http://www.glasvezelvergelijken.net/glasvezel-internet/ dat het glasvezel internet zoveel voordelen heeft boven kabel internet! Absoluut tevreden mee dat ik sinds vorig jaar ben overgestapt naar glasvezel van KPN. Razendsnel en nooit storingen.

 

Nieuwsbrief